Minden idők leg-leg női űrhajósai: volt, aki már a kilövésnél szörnyethalt és van, aki 82 évesen hódította meg a világűrt

Borítókép: Minden idők leg-leg női űrhajósai: volt, aki már a kilövésnél szörnyethalt és van, aki 82 évesen hódította meg a világűrt Forrás: Getty Images/Leon Neal
A világűrt 1961-ben, elsőként egy férfi hódította meg. Név szerint Jurij Gagarin. Majd jött Valentyina Tyereskova, aki után a női űrhajósok sora azóta további 66 névvel bővült.

Az űrtörténelem első nagy mérföldköve 1961. április 12-re tehető, amikor Jurij Gagarin, első emberként, a Vostok1 fedélzetén kilépett a világűrbe. 1 óra 48 perces űrutazása örökérvényű teljesítménynek számít. Nem sokkal követte őt 1963-ban Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós.

Egyéni rekordja megdönthetetlen: nőként elsőként repült, ráadásul szólóban. A most 84 éves mérnök végzettségű úrhajósnő csupán 26 éves volt az űrutazásnál; ő egyben az eddigi legfiatalabb női űrhajós.

Egyre többet foglalkozunk az űrutazás gondolatával. Egyre több lehetőséget látunk a világűr alapos feltérképezésében. Nem csoda, hogy egész kicsi gyerekekhez, akár lányokhoz is eljut az űrutazás gondolata.

Amikor a lányom 2 éve azzal állt elő, hogy ő űrhajós lesz és

a Mars misszióval fog elmenni és lehet nem jön vissza

akkor esküszöm összeszorult a gyomrom. Azt éreztem, hogy ennek akár lehet valóságos folytatása is. Az akkor 10 év körüli lányom, aki szerette és ma is szeret űrrel kapcsolatos témákról olvasni, nagyon is komolyan mondta azt, amit mondott.

Persze mond egy gyerek olyanokat, hogy űrhajós lesz, meg tűzoltó, meg híres labdarúgó, de amikor azt látjuk, hogy magánbefektetők indítanak űrprogramokat, a lehetséges élet nyomait keresik, illetve űrturisták pillanthatnak be egy repülés erejéig a világűr sötétjébe egy kereskedelmi járaton, akkor nem is lesz olyan nagyravágyó álom az űrutazás egy kislánytól.

Az elmúlt 60 évben, 67-meg persze még sok ezer- kislány álmodott nagyot és váltotta valóra álmát: asztronautaként 67-en repültek ki a világűrbe. Számos űrhajósnő, közülük többen többször is átélhették az űrutazás csodáját. Volt, aki az űrsikló parancsnokaként és volt, aki a férjével együtt teljesített szolgálatot az űrben.

Galériánkban az űrhajózás női leg-leg-leg űrhajósai!