„Jöhetnek a nők, akár vadak, akár szelídek, bármire kapható vagyok" – 10 érdekesség Ernest Hemingwayről

Hemingway,háború,Michael Katakis
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemrég jelent meg Michael Katakis szerkesztésében az Ernest Hemingway – Egy élet emlékei című kötet, amelyben a Nobel-díjas író életét mutatja be dokumentumokkal, képekkel, levelekkel gazdagon illusztrálva. Ebből a könyvből választottunk ki néhány izgalmas motívumot, hogy megmutassuk, Hemingway életében nemcsak botrányokkal és nagyszerű teljesítményekkel volt tele, de titkokkal is.

1. A legendáját már egészen fiatalon megalapozta, illetve ügyesen felépítette. Azt írta egy barátjának 1918. december 13-án Milánóból: „Újabban sokat vedelek – napi 18 martinit bedobok.” Majd 1919 áprilisában emeli a tétet: „… jöhetnek a nők, akár vadak, akár szelídek, bármire kapható vagyok. Szabad ember lettem!”

2. 1918-ban megkérdezte tőle a The Paris Review újságírója, hogy emlékszik-e pontosan arra a pillanatra, amikor eldöntötte, hogy író akar lenni. Hemingway azt felelte, hogy „nem, mindig is író akartam lenni.”

3. 1925-ben írta Hemingway F. Scott Fitzgeraldnak: „Azért bánod, hogy kihagytad a háborút, mert a háború a legjobb téma. Egy helyen összehozza a lehető legtöbb anyagot…, és az összes olyan dolgot, amire amúgy egy életet kell várni.”

Hemingway
forrás: Getty

Búcsú a fegyvertől

4. Bár csak 1918 júniusában, azaz a háború legvégén érkezik a frontra, megsebesül, majd megkapja a Háborús Érdemkeresztet, mert a robbanás közepette, amelyben megsérült, segített egy olasz katonának. Ennek a háborús élménynek a hatása egész életében elkíséri, ennek állít emléket a Búcsú a fegyverektől című regényében is.

5. 1921-ben Hemingway feleségül veszi Hadley Richardsont. Eredetileg Olaszországba akartak utazni nászútra, de értesültek arról, hogy Párizs az irodalom központja, így a sznobériára hajlamos, végtelenül ambiciózus Hemingway változtatott a terven és Párizsba utaztak.

hemingway,memoár
Az Ernest Hemingway – egy élet emlékei című könyvet megrendelheted online.

6. Hogy mennyire romantikusan képzelte a párizsi irodalmi életet, arra itt egy levélrészlet amit Sherwood és Tennessee Andersonnak irt: „Hát itt vagyunk. És a Dome Café előtt ülünk, a Rotunde-dal szemben, amit éppen felújítanak, egy faszenes serpenyőnél melegedünk…és rumpuncsot iszunk és a rum úgy száll belénk, akár a Szentlélek.”

7. Nem volt egy bonyolult lélek, Ezra Poundnak ezt írta: „Nagyra becsült Pound Tábornok! ….Egy férfi aki szeret inni és baszni és enni és beszélni…, az kerüljön minden irodalmi szart…”

8. Szeretett birkózni, kihívta Ezra Poundot is, és Harold Loeb szerkesztőt, a Broom magazin alapítóját, aki – ismeri be Hemingway – bár nincs nyolcvan kiló sem, pillanatot alatt földhöz vágta. Máskor ökölre is ment Loebbel, akitől sűrűn kért elnézést „a gonoszságai, ocsmány, sértő kijelentései” miatt.

9. Hemingway képes volt megszakítani Getrude Steinnel való kapcsolatát, mert a befolyásos nő nem akart recenziót írni A mi időnkben című novelláskötetéről, mert inkább arra várt, hogy a fiatal író regénnyel álljon elő. Ezt 1925-ben Ezra Poundnak írja:”Le Grand Gertrude Stein figyelmeztetett amikor adtam neki egy példányt, hogy ne várjak recenziót, mert úgy gondolta, hogy bölcsebb megvárni a regényt. Ezek a zsidók nem mernek kockáztatni…"

10. Hemingwayre a hidegháború idejében gyanakodva néznek, többek között azért is, mert korábban támogatta a spanyol polgárháború ügyét. Az FBI is aktát vezetett róla. De az író nem volt ijedős, magának McCartney szenátornak – akiről egy korszakot neveztek el, a hidegháború időszakát – ezt írta: „Igazából azt hiszem, hogy még egy nyúllal se lenne pucája verekedni, nemhogy egy férfival. Öreg vagyok, de szívesen kiállnék magával. Vagy végignézném, hogy a gyerekek elintézik lassan és alaposan….”

A galériában pillanatképek Hemingway életéből:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Hemingway különös élete
Tovább olvasok
Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem