A világ legforróbb helye az amerikai Death Valley. Nemrég jártam ott

Borítókép: A világ legforróbb helye az amerikai Death Valley. Nemrég jártam ott Forrás: a szerző
2020. augusztus 17-én megdőlt az abszolút melegrekord a Földön. Az amerikai Death Valley-ben, a Halál völgyében 54,4 Celsius fokot mértek. Hogy nézhet ki ez a rémes hely?

2017 januárjában jártam a Halál Völgyében – Las Vegas-ból tartottunk Los Angeles-be, és megálltunk itt egy napra. Nos, rémesnek nem rémes. Minden nagyon száraz vidéknek megvan a varázsa. A csend, a kietlen vidék áraszt magából valami baljóslatú hangulatot. A Death Valley-ben tényleg a halál néz veled szembe közönyösen, de közben rájössz, hogy te meg nagyon is élsz – ez a kontraszt valahogyan kiélesíti az érzékeidet, és mintha kozmikus energiák áramlanának át rajtad. Ilyen a Szahara is például, de a Halál Völgye geológiai formakincsei sokkal izgalmasabbak.

Ez a vidék a világ legforróbb pontja: időről időre megdönti a hőmérsékleti csúcsokat. A nevét 1949-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta: a kalandorok ekhós szerkerei befordultak a hosszú völgybe – és nem mindig tértek haza onnét. A forróság mellett a szárazság is óriási: évi ötven milliméternyi eső esik, ami nagyjából a semmivel egyenlő. Ennek ellenére élnek itt növények és állatok is.

A Death Valley turisztikailag is fontos hely; sokan keresik fel. Érdemes a téli hónapokban meglátogatni, mert olyankor kellemesen meleg van – ellentétben a nyári pokollal. Mi Pahrumpnál kanyarodtunk a völgy felé. Útközben belépőt kell váltani, és nemsokára megérkeztünk a Zabriskie Point-hoz.

Néhány fotó a Death Valley-ről a galériában: