Így készíts fűszersót
Hozzávalók:
- 1 kiló himalájai só
- 1 rúd vanília
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 3-4 szárított vargánya
- 1 kisebb zeller
Elkészítés:
1. A sót oszd el ötfelé. A vaníliasóhoz és a vargányasóhoz daráld le a vaníliát és a vargányát, és külön-külön egy-egy adag himalájai sóval keverd el. A paprikasóhoz forgasd össze a két hozzávalót.
2. Mindhárom elkészült ízesített sót tedd csavaros üvegbe és címkézd fel.
3. A narancs- és a zellersónál hosszabb előkészülettel kell számolnod, hisz itt olyan alapanyagokkal dolgozol, amelyeknek a víztartalmát el kell párologtatnod, hogy megfelelően fel tudd használni. Ehhez pusztán idő szükséges.
4. A feldarabolt zellert aprítógépben daráld le, és keverd egy adag himalájai sóhoz. Tedd ugyanezt a narancshéjjal is.
5. Egy-egy tepsin kiterítve szobahőmérsékleten mindkét só pár nap alatt kiszárad, és töltheted üvegbe.
Tipp: Tojásételek, húsok, saláták, sőt még italok ízébe is meglepő csavart tud vinni az ízesített só, emellett díszítésre is kiválóan alkalmas.