Sokat rágódom azon, hogyan lehetnék jobb anya

anya,gyerek,álarc,rét,fű,fák,természet
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindig is szorongtam, de sikerült eltitkolnom. Az első pánikrohamom óta viszont alig van erőm elmenni otthonról. Mi lesz így a gyerekeimmel?

Online mentálhigiénés tanácsadás


Harmóniára vágysz? Nyomaszt a stressz? Élethelyzeti problémákkal küzdesz? Kapcsolati gondok vesznek körül? Akkor az első lépés, hogy írsz nekünk új rovatunkba, amelyben mi, szakképzett online mentálhigiénés tanácsadók állunk a rendelkezésedre. Írj, ahogy megfelelőnek érzed, akár név nélkül, jeligével is. Küldheted bármilyen e-mailes postafiókból a tanacsadas@evamagazin.hu címre. A rovatban a leveledből kivonatot közlünk. Amit pedig mi vállalunk: 72 órán belül itt a weboldalon megtalálod a válaszunkat. Tudnod kell, hogy ez a szolgáltatás az Éva magazin weboldalán díjmentesen vehető igénybe.

Kedves Éva magazin!

32 éves vagyok, két kicsi gyerekem van, jelenleg itthon vagyok velük gyesen. Mindig is szorongó típus voltam, de a szorongásom tüneteit eltitkoltam, amennyire tudtam. Nemrég viszont ijesztő dolog történt velem. Nagyon fájt a fülem és a fájdalom nem akart elmúlni, kénytelen voltam orvoshoz menni. A szokásos hercehurca árán felöltöztettem a két gyereket, beültettem őket az autóba és elindultam velük együtt az orvoshoz. Semmiben sem különbözött egy átlagos hétköznaptól – csak abban, ami útközben történt. A szívem egyszer csak úgy vert, hogy majd kiugrott a mellkasomból, légszomjam volt, a szám kiszáradt. A tünetek ismerősek voltak, de most nem voltam képes leküzdeni őket – és féltem, hogy eltitkolni sem fogom tudni, ha még mindig ilyen állapotban leszek, mire odaérek az orvoshoz. Attól még idegesebb voltam, hogy másnap utaztunk volna el a férjemmel először kettesben a gyerekek születése óta, Szlovéniába készültünk pár napra. A félelmem nem volt megalapozatlan: az orvosi rendelőben pánikrohamom volt. Szinte nem is láttam, a vérnyomásom pedig az egekbe szökött. Végül másnap elutaztunk a férjemmel, de az előre eltervezett pihenésből nem sok minden lett, és azóta sem jobb a helyzet: nincs étvágyam, éjjel alig tudok aludni, néha pánikban ébredek. Még olvasni sincs kedvem a gyerekeimnek, pedig korábban imádtam – és ez bénító érzés. Nem merek sehová sem menni, ahol korábban ideges voltam valamiért, nehogy pánikrohamom legyen. Szorongok az üzletekben, a könyvtárban, a múzeumban, a parkban, a játszótéren. De két kisgyerekkel nem ülhetek folyton a négy fal között. Próbálok mindent ugyanúgy csinálni, ahogy azelőtt, de minden nap rettenetesen kimerítő, és félek, már nem bírom sokáig.

KláriKedves Klári!

Nagyon bátor dolog, hogy írtál nekünk ezekről a gondokról, átlépve a félelem és fájdalom szorításán, hiszen ahogy írod, gondjaid sokáig titkoltad mások előtt. Pedig egész biztos vagyok abban, hogy nem vagy egyedül ezekkel a tünetekkel. Vajon miért alakult így? Miért gondoltad, hogy hallgatnod kell ezekről az érzésekről?
Persze sokkal fontosabb, hogy most miért tudtál írni róla. Ez egy nagyon fontos lépés, amire már önmagában is büszke lehetsz.
Kisgyerekekkel otthon lenni korántsem olyan egyszerű időszak, hiszen az anyának nagyon megváltoznak a feladatai, sőt, az egész élethelyzete a korábbiakhoz képest. Az is nehéz lehet, hogy az ember napja nagy részét a kicsikkel tölti, akikkel a kommunikáció egészen másképp, más szinten zajlik. Ez az időszak nagyon vegyes élményekkel járhat: folyton ismétlődő teendők, egyfajta monotónia jellemezheti, másfelől akár váratlanul adódó, megoldandó feladatok, esetenként vészhelyzetek váltják egymást. Ha az ember sokat van egyedül, saját belső világának fókusza is átalakul. Ezek a nehézségek esetleg erősíthették a régebb óta fennálló szorongásaidat. Ahogy írtad, igazán mozgalmas életet élsz a gyermekeiddel, és jól látod, hogy a bezárkózás nem lehet jó megoldás.
Pontosan értékelted leveledben: a feszültség-érzés, aggodalom, fejfájás, fáradékonyság, gyomorfájás, emésztési problémák, koncentrációs zavar, elalvási, átalvási nehézségek valóban szorongásos tünetek, amelyek figyelmet igényelnek.
Azt gondolom, fontos első lépés lenne, hogy elfogadd, hogy itt tartasz, és tudd, hogy mások is küzdenek hasonló tünetekkel. Ebben a rovatban mi mentálhigiénés levelezést vállaltunk, ebben a minőségünkben nem tudunk, és nem is lenne helyes egy levél alapján diagnózist felállítanunk, ezért fontos lenne, hogy keress egy szakembert, aki támogat az okok feltárásában és a tünetek enyhítésében.
Addig is érdemes lehet kipróbálni a pánikroham tüneteinek enyhítésére szolgáló légzőgyakorlatokat, amelyek nagyon sokat tudnak segíteni a nyugalmi érzés visszaszerzésében.
Bár ez a levelezés önmagában nem alkalmas ezeknek a gondoknak a megoldására, azonban nem szeretnénk elengedni a kezed, ha további segítségre, támogatásra van szükséged az elinduláshoz, vagy a megfelelő szakember megtalálásának folyamatában, mi szívesen segítünk! Amennyiben ezt igényled, a szerkesztőségen keresztül fel tudod venni velünk a kapcsolatot.
Azt javaslom, ne várj sokáig, mert ezekre a tünetekre többféle hatékony segítség és megoldás létezik. Miért szenvednél tovább, ha van választásod?
Üdvözlettel:

Ájus Annamária

tanácsadó


A szorongás sokféleképpen megnyilvánulhat:

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
12 fizikai tünet, amiről talán nem tudtad, hogy szorongás is okozhatja

Olvasd el ezt is!

Tovább olvasok
Híres emberek, akik ki vannak akadva a közösségi médiától

A hírességek életében kimondottan fontos a közösségi média, hiszen azon keresztül tudják elérni a rajongóikat. De gondoltátok volna, hogy vannak sztárok, akik utálják a közösségi platformokat?

Randizni válás után, negyven fölött – még csak most jön a legjobb rész!

Nem árt végigvenni, hogy mi mindent csinálj másképp, ha hosszú idő után térsz vissza a társkeresés színterére.

Az SSD-k működési jellemzői

Az SSD ára mára szinte egy árban van a HDD-vel. Az SSD meghajtókban mind a beépített, mind a hordozható kiviteleknél RAM modulok biztosítják az adattárolást. Ennek köszönhetően teljes mértékben immunisak a külső fizikai behatásokkal szemben.

Gyermek fogszabályozás - kényelmes és trendi megoldás

A fogszabályozás a gyermekek körében már korántsem olyan kellemetlen téma, mint ezelőtt akár egy évtizeddel volt. A modern gyermek fogszabályozás a pozitív egészségügyi hatások biztosítása mellett már esztétikai szempontból is teljes mértékben kielégítő kezelésnek számít.

Megjelent a novemberi Éva – JOY-napok kuponfüzettel

A címlapon Korok Fatima búvár, aki nemrég világbajnoki aranyérmet nyert szabadtüdős mélymerülésben. Olvasd el a főszerkesztő ajánlóját a novemberi Évához! És persze őrizd meg a 10–70%-os kedvezményeket tartalmazó JOY-napok kuponfüzetet, amelyet november 7-10 között használhatsz fel.

Kutyaeledel a boldog kutyákért

Felelős kutyatartóként bizonyára egyetérthetünk abban, hogy kedvenced egészsége és jólléte a legfontosabb, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minőségi eledellel kínáld. Ötven év tapasztalata és a kiemelkedő német technológia a biztosíték arra, hogy a Happy Dog kutyatáppal házi kedvenced a legjobbat kapja.

Új örület: a magzat nemét megünneplő parti

Egyre nagyobb a felhajtás a születendő baba neme körül. A legújabb trend, hogy leendő szülők látványos parti keretében fedik föl a család és a barátaik előtt, kisfiú vagy kislány mocorog a mama pocakjában. Az ötletes és megható megoldásokon néhányan az egészen extrém megoldásoktól sem riadnak vissza.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem