5 valóban hatékony módszer szorongás ellen

szorongás,szorongás ellen Forrás: Getty images
Előfordult már valaha, hogy csak úgy cikáztak a gondolataid, képtelen voltál megnyugodni, aludni, levegőt venni és mintha a saját elméd csapdájába estél volna? Mutatunk 5 hatékony módszert, ami segít a szorongás leküzdésében!

Időnként sajnos mindannyiunknak vannak szorongósabb időszakai, még akkor is, ha alapvetően nem vagyunk hajlamosak arra, hogy ránk törjön a pánik. Ilyenkor a figyelemelterelés, egy csésze gyógytea és persze a megfelelő légzésgyakorlatok sokat segíthetnek, mindezek mellett hosszútávon a mozgás, a megfelelő étkezés, illetve bizonyos dolgok elhagyása (amiket a galériában sorolunk fel) nyújthat számodra hatékony segítséget.

Természetesen abban az esetben, ha súlyos a helyzet, a legjobb, amit tehetsz, ha mielőbb felkeresel egy szakorvost, pszichológust vagy pszichiátert, de ha csak múló pánikról, túlterheltségről és zakatoló elméről van szó, akkor a most következő módszereket érdemes elsajátítanod.

5 módszer, amit bevethetsz a szorongás ellen:

Mély hasi légzés

Amikor az ember ideges és/vagy pánikrohama van, a teste megfeszül és felszínesen, kapkodva kezdi venni a levegőt, ennek hatására pedig tovább erősödik a roham. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a helyes légzés, illetve a különböző légzéstechnikák gyakorlása azonban lecsendesíti az elmét, csökkenti a szorongást, a stresszt, a vérnyomást és a pánikrohamok előfordulásának esélyét. A helyes légzésgyakorlatok elsajátítása ráadásul jótékonyan hat az alvásra és az emésztésre is.

A szakértők a mély hasi légzést vagy más néven a jógalégzést javasolják szorongás ellen. Ennél a légzésformánál ugyanis tudatosan összpontosítunk minden egyes levegővételre, amit az orrunkon keresztül mélyen a hasunkba szívunk, majd a mellkasunkon keresztül lassan kifújunk. Ennek hatására több oxigén jut az agyunkba, ami endorfint (boldogsághormon) szabadít fel, melynek köszönhetően elterelődik a figyelem, megnyugszik a test és az elme.

Tipp: Vegyél lassan tíz mély lélegzetet. Szívd be az orrodon keresztül, tedd a kezed a hasadra és figyeld meg, ahogyan kitágul, majd ugyanilyen lassan fújd ki a szádon keresztül. Ezt kényszerített kilégzésnek nevezzük. Pedram Shojai (a keleti orvoslás doktora és A városi szerzetes szerzője) azt javasolja, ha elfog a szorongás mindenképpen hosszan lélegezz ki, méghozzá a szádon keresztül, mert ez az, ami segít kiengedni a gőzt és lenyugtat. Ha lecsillapodtál akkor pedig térj vissza az orrlégzéshez.

További hatékony módszerekről a galériára kattintva olvashatsz!

Neked van bevált módszered, amivel megnyugtatod magad?