JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Új orvost kell találnod?

Borítókép: Új orvost kell találnod?

Ha elbaltázol valamit a munkahelyeden, legfeljebb kirúgnak. Ha egy orvos csinálja ugyanezt, az valakinek az életébe is kerülhet. Nem kicsi rajtuk a nyomás,így nem meglepő. hogy 50%-uk kiégési tüneteket produkál. - állítja az Archives of Internal Medicine tanulmánya.
Nem könnyű eldöntened, hanyag vagy csak egyszerűen fáradt az orvosod. Dr. Eric Topol, a Men’s Health tanácsadójának 4 kérdésével sikerülhet.
Csapatjátékos?
„Az orvos mindent tud!” – ez már idejemúlt szlogen, felejtsd el. És különben is, mondjon bármit, a testedről van szó. Dr. Topol szerint a jó orvos elmondja az alternatívákat és érvekkel támasztja alá, melyiket tartja a legjobb megoldásnak. Az már gyanús, ha percek alatt dönt és csak egyetlen utat tart járhatónak.
Jól kommunikál?
Mikor konzultációra kerül a sor, figyeld meg, hogyan teszi. Ha komolyabb egészségügyi problémával – rákkal vagy szívproblémával - kezelnek, mindenképpen konzultálnia kell az onkológusoddal, kardiológusoddal. Ha tőled kérdezi, milyen kezeléseket kaptál eddig és milyen a jelenlegi állapotod, biztos lehetsz benne, hogy nem eléggé körültekintő.
Naprakész?
Az orvosi kimerültség hátterében gyakran régmúlt technológiák alkalmazása áll (főként amikor már telefonos applikáció is létezik a közelgő szívinfarktus jóslására). Nem írhatod a számlájára, hogy nem jártas a legújabb technikai újdonságokban, mégse lenne jó, ha csak a te infóidra alapozná döntését.
Odafigyel rád?
Nézd meg, mit kommunikál a teste, az van a fejében is! Odafordul hozzád, felnéz a kórlapokból, törekszik a szemkontaktusra? Biztosan kevés az ideje, mégsem szabad azt érezned, hogy mondataival már-már kitessékel az ajtón. Már az is jó jel, ha rólad kérdez… és nem másról. Ha nem is emlékezhet minden betegre aki megfordult nála, nem rossz jel, ha előtte megnézi a kórlapodat.
Ha új dokira van szükséged…
Ahelyett, hogy „kirúgnád”, kérdezd meg, kihez fordulhatsz még segítségül. Tud-e valakit ajánlani, akit este/hétvégén is rendelkezésedre áll, aki járatosabb az újabb technológiákban. Ha egyfajta problémával keresnéd fel, kérd egy specialista telefonszámát. Ha nem sikerül, szörfölj a neten témába vágó fórumokon vagy kérdezd meg családtagjaidat, barátaidat.