4 dolog, ami rossz hatással van a memóriára

Borítókép: 4 dolog, ami rossz hatással van a memóriára Forrás: menshealth.com
Vannak ételek és italok, amik károsítják az agyműködést, fogyasztásukkal pedig növeled az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét.

Néhány étel serkenti az agyműködést, egyúttal pedig a memóriára is kifejezetten jó hatással van. A szakemberek szerint a kurkuma és a kávé is pozitív hatással van az emlékezőkészségre, de vannak ételek és italok, amik viszont rontják a memóriát. Az alábbiakban utóbbiakat szedtük listába, mérsékeld a fogyasztásukat, akkor biztosan nem lesz bajod.

Feldolgozott sajtok

Főleg az amerikai típusúval kell vigyázni, illetve a mozzarellarudakat sem érdemes túlzásba vinni. Nem túl agybarát ez a fajta élelmiszer, mert növeli az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Sör

Ne vidd túlzásba az italozást nyáron se, mert hosszú távon komoly károkat okozhatsz magadnak. Egy nagyobb dorbézolás során akár 800-1100 kalóriát is bevihetsz, ráadásul az alkoholban található nitritektől nagyobb eséllyel teszed ki magad Alzheimer-kórnak.

Popcorn

Rossz hírünk van a mozifanatikusoknak is, kedvenc nasijuk ugyanis elég sokat árt az agynak. A pattogatott kukoricában található diacetil egy olyan vegyi anyag, ami kifejezetten rossz hatással van a memóriára.

Feldolgozott húsok

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy minden, ami feldolgozott az káros az egészségre, úgyhogy próbáld meg keretek közé szorítani a füstölt sonka, bacon és a pulyka fogyasztását. Az ezekben található nitrozamin hatására a máj olyan zsírokat választ ki, melyek károsítják az agyműködést.