„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

xr,extintion rebellion,klímaválság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

covering climate now,coveringclimatenow
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

2019. április 16-án egy köztiszteletben álló, klímaügyekre szakosodott brit ügyvédnő, Farhana Yamin, aki évtizedek óta dolgozik többek közt az ENSZ-nek, odaragasztózta magát a Shell energiavállalat londoni székhelyének főbejárata elé, a járdára. Húsz percig tartott, amíg a rendőrök eltávolították onnan és rongálás miatt letartóztatták.

Farhana Yamin,polgári engedetlenség,xr,klímaválság
forrás: Getty Images

Yamin a világ egyik legnagyobb presztízsű természettudományos folyóirata, a Nature website-ján a „Miért szegtem törvényt a klímaváltozásért” című írásában számolt be az indítékairól.

Miután harminc éve próbáltam felhívni a kormányok figyelmét a klímaválságra a legmagasabb körökben folytatott ügyvédi tevékenységemen keresztül, úgy éreztem, az aktivizmus most létszükséglet. Meg akartam mutatni, milyen nevetséges, hogy egy törvényszegő (valójában törvényeket létrehozó) négygyerekes anyát bilincsben hurcolnak el, miközben a világ legnagyobb környezetszennyezőitől senki sem kéri számon a pusztítást, amit véghezvittek

- írja Yamin.

Az ügyvédnő nem magánakcióként vetette bele magát a demonstrációba, hanem mint az Extinction Rebellion nevű, most már világméretű mozgalom tagja. Az Extinction Rebellion [magyarul: lázadás a kihalás ellen] 2018 májusában alakult az Egyesült Királyságban, hogy változatos, látványos akciókkal vegye rá a közvéleményt és a döntéshozókat egyaránt: nézzenek szembe a tényekkel. A mozgalom radikális abban az értelemben, hogy a legkevésbé sem beszél mellé, és hogy azonnali megoldásokat követel,...

xr,extinction rebellion,klímaválság
forrás: Twitter

„Kifutunk az időből, most kell cselekednünk”

...ugyanakkor az Occupy, a Gandhi-féleSzatjágraha és más mozgalmak legszebb hagyományait követve hangsúlyozottan békés. Elődeik és példaképeik sikereit és bukásait tanulmányozva az Extinction Rebellion (rövidítve XR) aktivistái az erőszakmentes ellenállás változatos eszközeit vetik be a figyelemfelkeltés érdekében; ilyen a polgári engedetlenség is, amelynek lényege, hogy az ember látványosan, demonstratíve törvényt szeg pusztán azért, hogy nyomatékot adjon a mondanivalójának. Például blokádot létesít közlekedési csomópontokon,...

london fashion week,xr
forrás: Twitter
Az Extinction Rebellion aktivistái a londoni divathetet ünneplik

...amit az XR tagjai rendszeresen “die-in” akciókkal színesítenek, vagyis pár percen vagy órán át halottnak tettetik magukat köztereken, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy az emberiség, ha nem köti föl a gatyamadzagot nagyon sürgősen, akár ki is halhat. Ezt az akciót már magyarországi tüntetéseken is láthattuk; az XR itthoni szervezete ugyanis nyakig benne van a Fridays For Future, vagyis a pénteki klímasztrájk szervezésében, és szeptember 20-án, pénteken is készülnek hasonló hullademonstrációval, amiben természetesen bárki részt vehet.

Ismert támogatók

Az Extinction Rebellion ugyan fiatalok grassroot mozgalmaként indult, de a támogatói között egyre több ismert arc is van már. Köztük Banksy, az évtizedek óta dolgozó, névtelenségében is világhírű brit utcaművész…

…, aki egy falfestménnyel fejezte ki a támogatását, rajta egy kislány XR-logót tart és mellette a felirat: „Ettől a pillanattól vége a kétségbeesésnek és indul a harc.” De a mozgalom tüntetésein olyan arcok is felbukkantak már, mint Emma Thompson színésznő...

emma thompson,xr
forrás: Getty Images

...és persze maga Greta Thunberg.

A galériában további frappáns Extinction Rebellion-üzeneteket és -happeningeket nézegethetsz:

Nézd meg a galériánkat>14 kép
Extinction Rebellion: plakátok, mémek, akciók
Tovább olvasok
Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem