„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

xr,extintion rebellion,klímaválság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

covering climate now,coveringclimatenow
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

2019. április 16-án egy köztiszteletben álló, klímaügyekre szakosodott brit ügyvédnő, Farhana Yamin, aki évtizedek óta dolgozik többek közt az ENSZ-nek, odaragasztózta magát a Shell energiavállalat londoni székhelyének főbejárata elé, a járdára. Húsz percig tartott, amíg a rendőrök eltávolították onnan és rongálás miatt letartóztatták.

Farhana Yamin,polgári engedetlenség,xr,klímaválság
forrás: Getty Images

Yamin a világ egyik legnagyobb presztízsű természettudományos folyóirata, a Nature website-ján a „Miért szegtem törvényt a klímaváltozásért” című írásában számolt be az indítékairól.

Miután harminc éve próbáltam felhívni a kormányok figyelmét a klímaválságra a legmagasabb körökben folytatott ügyvédi tevékenységemen keresztül, úgy éreztem, az aktivizmus most létszükséglet. Meg akartam mutatni, milyen nevetséges, hogy egy törvényszegő (valójában törvényeket létrehozó) négygyerekes anyát bilincsben hurcolnak el, miközben a világ legnagyobb környezetszennyezőitől senki sem kéri számon a pusztítást, amit véghezvittek

- írja Yamin.

Az ügyvédnő nem magánakcióként vetette bele magát a demonstrációba, hanem mint az Extinction Rebellion nevű, most már világméretű mozgalom tagja. Az Extinction Rebellion [magyarul: lázadás a kihalás ellen] 2018 májusában alakult az Egyesült Királyságban, hogy változatos, látványos akciókkal vegye rá a közvéleményt és a döntéshozókat egyaránt: nézzenek szembe a tényekkel. A mozgalom radikális abban az értelemben, hogy a legkevésbé sem beszél mellé, és hogy azonnali megoldásokat követel,...

xr,extinction rebellion,klímaválság
forrás: Twitter

„Kifutunk az időből, most kell cselekednünk”

...ugyanakkor az Occupy, a Gandhi-féle Szatjágraha és más mozgalmak legszebb hagyományait követve hangsúlyozottan békés. Elődeik és példaképeik sikereit és bukásait tanulmányozva az Extinction Rebellion (rövidítve XR) aktivistái az erőszakmentes ellenállás változatos eszközeit vetik be a figyelemfelkeltés érdekében; ilyen a polgári engedetlenség is, amelynek lényege, hogy az ember látványosan, demonstratíve törvényt szeg pusztán azért, hogy nyomatékot adjon a mondanivalójának. Például blokádot létesít közlekedési csomópontokon,...

london fashion week,xr
forrás: Twitter
Az Extinction Rebellion aktivistái a londoni divathetet ünneplik

...amit az XR tagjai rendszeresen “die-in” akciókkal színesítenek, vagyis pár percen vagy órán át halottnak tettetik magukat köztereken, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy az emberiség, ha nem köti föl a gatyamadzagot nagyon sürgősen, akár ki is halhat. Ezt az akciót már magyarországi tüntetéseken is láthattuk; az XR itthoni szervezete ugyanis nyakig benne van a Fridays For Future, vagyis a pénteki klímasztrájk szervezésében, és szeptember 20-án, pénteken is készülnek hasonló hullademonstrációval, amiben természetesen bárki részt vehet.

Ismert támogatók

Az Extinction Rebellion ugyan fiatalok grassroot mozgalmaként indult, de a támogatói között egyre több ismert arc is van már. Köztük Banksy, az évtizedek óta dolgozó, névtelenségében is világhírű brit utcaművész…

…, aki egy falfestménnyel fejezte ki a támogatását, rajta egy kislány XR-logót tart és mellette a felirat: „Ettől a pillanattól vége a kétségbeesésnek és indul a harc.” De a mozgalom tüntetésein olyan arcok is felbukkantak már, mint Emma Thompson színésznő...

emma thompson,xr
forrás: Getty Images

...és persze maga Greta Thunberg.

A galériában további frappáns Extinction Rebellion-üzeneteket és -happeningeket nézegethetsz:

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
Extinction Rebellion: plakátok, mémek, akciók
Tovább olvasok
Pazar torták, desszertek – meg nem mondanád, hogy mind vegán

Egy 18 éves Instagram-influenszer készíti ezeket a vegán tortákat, smoothie bowlokat és nyalókákat, szó szerint a szivárvány minden színében.

Fokhagymaleves, ami leszámol a megfázással

Ha az ember beteg és szinte ki sem tud kelni az ágyból, talán a legelső dolog amire vágyik, az egy forró húsleves – viszont a legutolsó az, hogy megfőzze. Mutatunk egy jóval gyorsabban elkészíthető, gyógyhatású levest.

VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem