Greta Thunberget dobálják a hullámok, miközben áthajózza az Atlanti-óceánt

greta thunberg Forrás: Twitter
A 16 éves klímaaktivista inkább dacol a méteres hullámokkal egy versenyyachton, mint hogy repülőre üljön.

A tizenhat éves Greta Thunberg, aki vitán felül a Föld legismertebb arca a klímaválság elleni küzdelemben, ezekben a napokban éppen átszeli az Atlanti-óceánt egy nagy sebességű szélmeghajtású vitorláshajón, hogy részt vehessen az ENSZ klíma-csúcstalálkozóján. Amikor tengerre szálltak augusztus 14-én, azt nyilatkozta, hogy kicsit tart a tengeribetegségtől, de eddig ezt, úgy tűnik, megúszta. Most azonban igen nagy a hullámverés, mint erről tudósított a közösségi felületeken:

A hajó legénysége és Greta mindemellett eddig élvezik az utazást a hírek szerint.

A Chantal trópusi szélvihartól sem ijedtek meg, inkább „meglovagolták” a szelet, amely pont jó irányba fújt, nyugat felé.

A napelemekkel és szélturbinákkal felszerelt Malizia II várhatóan kedden köt ki New Yorkban. [Update: Végül szerda lett a napja.]

Thunberg azért választotta a kalandos, nagyjából két hétig tartó hajóutat a pár órás repülőút helyett, mert nem hajlandó repülni: igyekszik minél kevesebbet hozzájárulni a szükségtelen széndioxid-kibocsátáshoz. 2019 januárjában, a svájci Davosban rendezett világgazdasági fórumra egy 32 órás vonatutat választott, míg a több politikus, környezetvédelmi szakértő és világgazdasági potentát magángépen közlekedett. A repülőgépek különösen nagy mértékben, több mint 2%-ban járulnak hozzá a világ széndioxid-kibocsátásához. Az Európai Bizottság által közzétett felmérés szerint egy Londonból New Yorkba tartó repülőjárat annyi károsanyagot bocsát ki, mint egy átlagember az egész évi fűtésével.

szeptemberi éva,aktivizmus
A szeptemberi Éva magazinban kevésbé ismert fiatal, sokszor még kiskorú aktivistákat is bemutatunk. Lapozz az 56. oldalra!

Greta Thunberget, aki azzal került a figyelem középpontjába, hogy 2018 augusztusában minden pénteken sztrájkba kezdett a svéd parlament előtt – és ezt azóta is folytatja, a hajó fedélzetén is –, azóta már milliók tekintik példaképüknek. Thunberg azt állítja, Asperger-szindrómája éppenséggel előnyére vált abban a tekintetben, hogy sokkal inkább fekete-fehérben látja a világot, mint mások és ezáltal könnyebben rá tud koncentrálni a legégetőbb problémákra.

Greta a New York-i csúcstalálkozón beszélni is fog, ahogy más nemzetközi fórumokon is tartott nagy hatású beszédeket.

Ezekből most kiemeltünk néhány fontos mondatot a galériában található Greta Thunberg-idézetgyűjteményben.