70 éve ölték meg Mahátma Gandhit – íme 12 idézet tőle

Borítókép: 70 éve ölték meg Mahátma Gandhit – íme 12 idézet tőle Forrás: Getty Images
1948. január 30-án, amikor közös imádkozásra indult Delhiben, egy szélsőséges hindu nacionalista háromszor rálőtt Mahátma Gandhi politikusra és aktivistára, akit sokan már életében India atyjának hívtak.

A 78 éves Gandhi persze sejthette, hogy merényletet terveznek ellene; egyrészt ez már a sokadik hasonló kísérlet volt, másrészt India és Pakisztán 1947-es különválása rengeteg erőszakos zavargáshoz vezetett. Gandhi azért utazott Delhibe, hogy megpróbálja megállítani az erőszakot. Ő maga egyébként nem értett egyet azzal, hogy a brit birodalomtól függetlenné váló Indiából két szuverén terület lett – a hindu többségű India és a muszlim többségű Pakisztán –, de miután megtörtént, azt mondta, inkább nézzünk előre. Ez az attitűdje háborította fel a szélsőséges nacionalistákat annyira, hogy merényletet terveljenek ki ellene.

Mohandász Karamcsand Gandhi (a Mahátma, nagy lélek nevet követőitől kapta később) 1869. október 2-án született a Gudzsarát állambeli Porbandárban (október 2-a ezért lett az erőszakmentesség világnapja, és amúgy Indiában nemzeti ünnep). Fiatal ügyvédként Dél-Afrikában dolgozott, ahol felháborították az ott élő nagy számú hindu közösség tagjai elleni megkülönböztetések, és kidolgozta a Szatjágraha, az erőszakmentes ellenállás mozgalmának alapvetéseit. Mindemellett azt állította, hogy semmi újat nem talált ki.

Az igazság és az erőszakmentesség olyan ősi, akárcsak a hegyek
mondta.

A Szatjágraha valójában az erőszakmentes ellenállás különböző technikáit gyűjti egybe; lényege, hogy békésen, őszintén, nyíltan, sértegetés és düh nélkül, ugyanakkor következetesen álljunk ellen az általunk igazságtalannak tartott szabályrendszereknek. Gandhi maga számtalan esetben hajtott végre demonstratív akciókat erre a filozófiára alapozva; az egyik legismertebb az úgynevezett Sómenet volt 1930-ban. A brit gyarmatosítók adót vetettek ki a sóra, amely India természeti kincse volt, és betiltották annak kézi kitermelését. Tiltakozásul Gandhi és követői 400 kilométert vonultak békésen és fegyvertelenül a tengerpartra, hogy kitermeljék a sóadagjukat. Kezdetben 79-en voltak, a tengerparton viszont már Gandhi 4000 ember előtt mondott beszédet, és a sótörvény elleni tiltakozásban végül milliók vettek részt. A Sómenet óriási nemzetközi visszhangot kapott, és Gandhi akciója azóta is az egyik első lépésként van számon tartva India függetlensége felé.

Forrás: Getty Images

Gandhi több alkalommal éhségsztrájkkal és más békés demonstrációs eszközökkel tudott kiharcolni egy-egy fontos vívmányt India függetlensége felé. Tanításai, amiket beszédeiben és írásaiban hátrahagyott, az erőszakmentes és önmegtartóztató életmód alapvetései. Most következzen néhány Gandhi-idézet a legismertebbek közül: