Ők tudják, mit jelent bullying áldozatának lenni

Borítókép: Ők tudják, mit jelent bullying áldozatának lenni
Salma Hayek, Jamie Lee Curtis és mások videója az iskolai és netes zaklatás ellen.

Break the Cycle, szakítsd meg a kört– biztat ebben a videóban Jamie Lee Curtis, Salma Hayek, Nina Dobrev és még egy csomó híresség, akik együtt emelik fel a szavukat a bullying ellen. De az üzenetük eredeti és meglepő, más, mint amire számítottunk.

A Bystander Revolution néven futó kampány a bullying, az iskolai zaklatás ellen küzd, amely a közösségi média korában sajnos már a Facebookon és más oldalakon is zajlik. A jelenség káros hatásait, melyek olykor egész életünkben végigkísérnek, nehéz alábecsülni. Ráadásul a bullying napjainkban veszélyesebb, mint 10-20 éve volt (annak ellenére, hogy akkor még nem is feltétlenül tudtuk a nevét); a cyberbullying során a gyerekeket akár névtelenül is zaklathatják, kelthetik rossz hírüket az egész internetező társadalom szeme láttára. Itt írunk bővebben a cyberbullyingról és arról, mit lehet tenni ellene szülőként.

Most pedig nézzétek meg a videót:

A sztárok részvételével zajló kampány mondanivalója új és eredeti, amely talán megváltoztathatja a gondolkodásunkat a bullyingról. A kampány elindítói és a benne részt vevő sztárok ugyanis tisztában vannak vele: a bullying áldozata lehet elkövető is egy személyben és fordítva. A zaklató, csúfoló, akár bántalmazó gyerekek sokszor maguk is erőszakos családból jönnek vagy más, idősebb gyerekek zaklatják őket és ezt a náluk gyengébbeken vezetik le. A kampány üzenete: legyél okosabb, mint az, aki téged bánt, ne add vissza, amit kaptál és ne is add tovább, hanem kérdezd meg, mi baja. Legyen a gyűlöletre szeretet a válasz.

Minket ezek a videóban elhangzó mondatok különösképpen elgondolkodtattak:

„Ha visszanézünk a történelemre és megnézzük, kik ártottak a legjobban másoknak – nekik is ártottak.” Jamie Lee Curtis

„Sokszor otthonról jön az egész. A szüleitől, a testvéreitől, akik azt mondják neki: te semmi vagy. Úgy érzik, aztán másokkal is ugyanezt kell tenniük, hogy úgy érezzék: valakik.”Salma Hayek

„Ha cyberbullying áldozata vagy és utálod ezt, ne engedd, hogy tovább gyűrűzzön. Mert ha te is ezt csinálod csak azért, mert mindenki más is csinálja, akkor soha nem lesz vége.” – mondjaNina Dobrev, a Vámpírnaplók című sorozat egyik főszereplője, akit jelenleg is rendszeresen zaklatnak a közösségi oldalakon.

Egy másik vámpírsorozat, a True Blood egyik fővámpírja, Sam Trammel szerint sokszor elég, ha megkérdezzük attól, aki csúfol minket, hogy nincs-e valami baja.

„Nem az a megoldás, hogy visszatámadunk és megpróbáljuk legyőzni, hanem hogy megkérdezzük: mi történt veled, miért csinálod ezt? Ha együttérzünk ezzel az emberrel, megállíthatjuk ezt a rossz kört.”

Neil Gaiman brit író igen határozottan fogalmaz:

„A gyűlöletre nincs mentség. És ez azt jelenti, hogy a zaklatókat sem gyűlölhetjük. Ne legyél olyan, aki gyűlöl.”

A videóban megszólaló hírességek és még sokan mások is, például Jared Leto vagy Lily Collins, további kisfilmekben osztják meg személyes tapasztalataikat arról, hogy milyen volt„különbözni” az iskolában. A kampány weboldalán pedig konkrét tanácsokat is lehet olvasni arról, hogy miképp lehet bocsánatot kérni, mit tehetünk, ha egy osztályban "klikkesedés" van és így tovább.

Ti mit gondoltok a videóról? Mi örülünk a pozitív üzenetnek, ugyanakkor a saját sanyarú tapasztalataink alapján azt gondoljuk, hogy nem könnyű minden esetben empatikusnak és megértőnek lenni a támadónkkal szemben...

Te voltál annak idején bullying áldozata? Tapasztaltál hasonlót a gyereked iskolájában? Írd meg a történetedet emailben vagy kommentben!