Az érzelmi zsaroló 4 nehezen kiszúrható módszere

Borítókép: Az érzelmi zsaroló 4 nehezen kiszúrható módszere
Úgy tűnik, mindenért mindig csak te vagy a hibás? Mindig te vagy a rossz fej? Ha gyakran érzed ezt a kapcsolatodban, mindenképp olvass tovább!

Vajon tényleg olyan rettentő nehéz veled az élet? Tényleg ennyire sok van a rovásodon? Vagy lehet, hogy egyszerűen csak rendszeres érzelmi zsarolás áldozata vagy? A megrögzött érezlmi manipulátor legszembeötlőbb módszereit egy idő után ki lehet szúrni (ha bizonytalan vagy, olvasd el a témáról korábbi posztunkat is), ám vannak finomabb, körmönfontabb módok, amivel a kapcsolatban az egyik fél tudatosan vagy ösztönösen ellehetetleníti a problémamegoldó, felnőtt kommunikációt. Lássunk hát most erre négy tipikus példát!

1. A kényszeres konfliktuskerülő

Bármikor bármilyen gond merüljön is fel, a konfliktuskerülő azonnal valami másra tereli a témát, vagy kifogásokat talál, amivel elnapolhatja a beszélgetést. "Ne most menjük ebbe bele, kérlek, most úgy fáj a fejem, majd holnap a reggelinél átbeszéljük..." Ismerős? Ha a felmerülő probléma nem tűr halasztást, az illető aláveti magát a másik döntésének, ám mindezt látványos szenvedéssel és mártírarccal csinálja végig. Előbb-utóbb aztán olyan bűntudatot ébreszt ezzel a társában, hogy az óvakodni fog minden ilyen típusú szituációtol. És ez ugye nem igazán kedvez egyetlen kapcsolat boldog jövőjének sem.

2. A protomártír

Ha a kapcsolatban az egyik fél halálosan szenvedő arccal áll a konfliktusok elébe, ha gyakran elhangzik a szájából az a mondat, hogy "én már rettegek bármit is csinálni vagy mondani neked", vagy esetleg az, hogy "én is tehetnék neked szemrehányást sok mindenért, de nem teszem, mert annál fontosabb vagy a számomra" - na ez esetben egy protomártírral van dolgunk. Hát persze, hogy előbb-utóbb ritka sz@rfejnek fogjuk érezni magunkat mellette.

3. A mindent megkérdőjelező

Ha a kapcsolatban az egyik fél mindig mindent megkérdőjelez, amit a másik mond vagy tesz, legyen az egy jelentős történelmi esemény dátuma, egy idegen szó pontos jelentése vagy az oufit, amit a másik kiválasztott egy céges rendezvényre - nos, akkor igen erőteljes manipulációról beszélhetünk. Az üzenete igen bántó: a másik nyilvánvalóan egy idióta, de nem baj, mert az illető majd helyrerakja.

4. A mindent magára vállaló

Elsőre úgy tűnik, csak segíteni akar, és mivel rendkívül kényelmes mindenki számára, ha nem neki kell kihívni a vízsszerelőt csőtörés esetén, vagy a banki lekötésekkel foglalatoskodni, könnyen beleeshetünk a csapdájába. Igen ám, de ha minden feladat az övé, övé lesz a kontroll is az életünk felett. Egészségtelen mértékű függőség alakulhat is és nagyban sérülhet az önbecsülésünk is, hiszen azt érezzük, mi igazából képtelenek vagyunk ezen feladatok elvégzésére.