18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban

Borítókép: 18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban Forrás: Europress
Az érzelmi erőszak az egyik legkárosabb élethelyzet, amelybe nő vagy férfi kerülhet.

Rengetegen szenvedtünk tőle életünkben legalább egyszer, és nagyon kevesen ismertük fel. A fizikai vagy szexuális erőszaknál jóval nehezebben tetten érhető jelenségről van szó, amellyel az elkövetőnek az a „célja”, hogy minél inkább kontroll alatt tartsa a társát. Ennek érdekében rendszeresen megalázza őt, csúfneveken szólítja, fenyegeti, kritizálja, nevetségessé teszi társaságban.

Az érzelmi erőszak tehát rendszeres szóbeli bántalmazást jelent. A gyökerei sokszor a gyerekkorba nyúlnak vissza – az is előfordulhat, hogy az elkövetővel a szülei csinálták ugyanezt és egyszerűen fogalma sincs, hogy másképp is lehet élni.

Gyakran egyik fél sincs tisztában azzal, hogy érzelmi erőszak zajlik kettőjük között, miközben az ilyen gyakorlat akár depressziót és poszttraumás stressz szindrómát is eredményezhet.

Lehet, hogy te is érzelmi erőszak áldozata vagy?

Reméljük, nem így van, de ha mégis, segítünk felismerni. Kattints az alábbi galériára és próbáld meg letesztelni magadon, hogy az érzelmi erőszak következő 18 megnyilvánulása veled is rendszeresen előfordul-e.