Se szóbeli, se ballagás – érettségizők a helyzetről és az írásbeliről

érettségi,koronavírus
Forrás: MTI/Komka Péter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az érettségi határhelyzet idén mást jelent, mint eddig bármikor. A Covid-generációnak kevés jut azokból a kellékekből, amik átsegítenek a felnőttkor kapuján.

Az élet alaposan megszivatta őket. Nem ballaghattak el, kihagyták a szerenádot, és nem tegeződhetnek majd össze a tanárokkal a banketten. Érettségizniük viszont ugyanúgy muszáj, még ha más körülmények között is, mint normál esetben. Vajon mit hoz most a tanulás oltárán hozott áldozat? Van, aki érdekesnek találja a helyzetet, más a legszívesebben kikérné magának. Egyes diákok szerint könnyebb minden, mint általában, mások viszont halasztanak, mert idős nagyszülőkkel élnek együtt. Diákok véleménye, élményei következnek.

„Sokan mondják, hogy nekünk most mennyire jó, mert hogy nem kell szóbeliznünk. Miért lenne ez jó? Szóbelin legalább javíthatok: ha az írásbelim nem úgy sikerül, ahogy szeretném, ki tudom dumálni magam. Most viszont erre nem lesz lehetőség. A magyart szerintem eléggé elrontottam, és ez most már így is marad. Nagyon el vagyok keseredve.”

„Szerintem találó a "Covid-generáció' elnevezés. Mi és a jelenlegi nyolcadikosok vagyunk azok, akiknek nem jut semmi a megszokottból: se ballagásunk nincs, se bankettünk, se szóbeli érettségink. Nekem kicsit segít amúgy, hogy a korosztályom saját nevet kapott, mert legalább kicsit különlegesnek érezhetem magam, még ha negatív értelemben is.”

„Én élvezem, hogy csak írásbeli van. Élőben nem vagyok jó, mindig zavarba jövök, dadogni kezdek és elvörösödök, ha sokat kell beszélni. Itt viszont ilyen veszély nem fenyeget. A törin például szárnyaltam, pedig alapvetően nem vagyok belőle zseni. Remélem, az angol is jól sikerül majd.”

„A tanárok szerintem szívélyesebbek, mint máskor. Még az is kedves, aki más körülmények között nem az. A töritanárt csak vérengző vadállatnak hívtuk, most viszont olyan nyájas volt, hogy nem ismertem rá.”

„A mi sulinkban igazgatói kérés volt, hogy az érettségizők a teremben is viseljenek maszkot. Mégis volt olyan társam, aki levette vizsga közben, és nem minden felügyelő tanár szólt rá. Ez nekem nem tetszett. Szóltam is neki, hogy vegye fel, és még engem szúrtak le, hogy miért beszélgetek.”

„Számomra nagyon ijesztő, hogy a felnőttek is kesztyűben, maszkban vannak. Persze én is felnőtt vagyok már, de akkor is: alig ismerem meg a tanárokat, és azt se nagyon látom, hogy mosolyognak-e vagy grimaszolnak. Még jó, hogy nem lesz szóbeli, szerintem ott nagyon zavarna egy ilyen helyzet.”

Jól sikerült. Könnyű volt minden. A matekon kicsit segítettünk egymásnak a mögöttem ülővel, és a tanár csak akkor szólt ránk, amikor már nagyon feltűnőek voltunk.

„Én csak azt nem értem, miért kellett beadnunk a projektmunkát a média érettségihez? Ha jól tudom, más tantárgyaknál mentesültek a tanulók a gyakorlati vizsgafeladat alól, de médiából nem. Ráadásul majdnem az utolsó másodpercben tudtuk meg, hogy mégis be kell adni, addig mindenki mást mondott. Persze tudom, hogy nem a tanárok tehetnek róla. Hülye egy világ ez. Remélem, jövőre vége lesz, és a mostani tizenegyedikesek már normálisan érettségizhetnek.”

„Én elhalasztottam az érettségit. Sokan lehülyéztek emiatt, pedig nem azért csináltam, mert meg akarom úszni. Együtt lakom a kilencvenéves nagymamámmal, és nem akarom megkockáztatni, hogy behurcoljak a lakásba valamilyen fertőzést. Felelőtlen döntésnek tartom, hogy veszélyes időkben ennyi embert összezsúfoljanak egy épületbe. Az érettségi ráér, fontosabb, hogy a maminak ne legyen semmi baja.”


Így reagáltak a gyerekek a koronavírus-járványra:

Nézd meg a galériánkat>14 kép
13+1 igaz történet: így reagáltak a gyerekek a koronavírus-járványra
Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem