Mit szeretnek és mit utálnak a diákjaim a távoktatásban?

online tanulás,home school
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Eddig szinte elképzelhetetlen volt számukra, hogy a Facebook, a Messenger és a különböző alkalmazások az ő szórakoztatásukon kívül másra is jók: de a járvány sújtotta világban megtapasztalják, milyen is a "home office". Már több mint egy hónapja próbál tanár és diák is homo digitalis-szá lényegülni, ezért megkérdeztünk néhány középiskolást, hogyan boldogulnak az átállással: mi az, amit értékelnek ebben a „szép új világban”, és mi az, amit a hátuk közepére sem kívántak. A másodikból valamiért több van…

A diákok szeretik azt, hogy...

 • a telefon, amit eddig a felnőttek tiltottak vagy korlátoztak - mondjuk elvették tanóra előtt, kirakatták a tanári asztalra, vagy megszabták, naponta hány percet-órát használható -, most nemhogy legális, de nélkülözhetetlen eszközzé vált, és akár fél napokat is a kezükben lehet.
 • új funkciókat fedezhetnek fel rajta, amik lehetnek száraz, unalmas, de nagyon izgi dolgok is.
 • megszűnt a szigorú kontroll. A tanár nincs jelen, az pedig nem jellemző, hogy egy szülő gimnazista gyereke mellett ül naphosszat, azt figyelve, kész van-e már a házi feladat.
 • akkor állnak fel, amikor akarnak, nincsenek padokba kényszerítve. Tornázhatnak, ugrabugrálhatnak, és akkor fintorognak, amikor nekik tetszik, senki nem vág be érte figyelmeztetést.
gif
 • ehetnek és ihatnak óra közben. Szendvicset, meleg kaját, kávét, üdítőt, teljesen mindegy, senki sem látja.
 • tökmindegy, milyen ruhát viselnek, akár pizsamában vagy alsónadrágban is részt vehetnek az órákon.
 • saját maguk oszthatják be az idejüket. Sok feladatot nem real time-ban kell megoldani, hanem azon szakaszában a napnak, amikor számukra a legmegfelelőbb, és közben végezhetnek párhuzamos tevékenységeket is.
 • nem kell átöltözniük a tesiórákhoz sem (lásd kettővel feljebb).
 • nem kell reggel 6-kor felkelni. Eltűnik a mindennapos utazásokkal keletkezett időveszteség, az álmosságtól bedagadt szem, a hajnali metrózás átmenetileg múlttá vált. Plusz senki sem látja, ha esetleg elalszanak a nulladik órán.
 • össze tudnak dolgozni barátokkal, osztálytársakkal. Korábban is sok páros vagy csoportos feladat volt, de most akkor is megtehetik, ha egyéni munkát kapnak (ennek a tanárok nyilván kevésbé örülnek…)
 • nem kell elviselni a hülye osztálytársakat. Csak azokkal kell – cseten, videón - érintkezniük, akiket bírnak (kivéve, ha a tanár megszabja a párok és csoportok összetételét, de ez ritka).
 • ha egy online óra 20-30 perc. 45 percet kibírni offline is embert próbáló feladat, online pedig egyenesen rémálom – legalábbis szerintük. Általában véve szabadabban élnek, mint a „rendes” iskolában.

A diákok nem szeretik azt, ha...

 • a tanár több csatornán kommunikál: egyszerre ad feladatot e-mailben, Facebookon, az e-naplóban, a Google Classroomban, stb.
 • az órát vagy a konzultációt a tanár nem órarend szerint tartja, hanem összevissza.
 • nincs legalább néha online konzultáció. Legalábbis egy részük nem szereti. Mások kifejezetten értékelik.
 • amennyiben mégis van online konzultáció, akkor a technika démonja keresztbe tesz: elmegy a hang, recseg az éter, az osztálytársak viccből lehalkítják, amikor a tanár őket kérdezi.
 • az online óra kiteszi a 45 percet.
online,iskola,tanulás,gyerek
forrás: Getty Images
Az online tanulás mindenkinek új
 • a házi feladatoknál a tanár instrukciói nem egyértelműek. Ezt online ráadásul sokkal nehezebb tisztázni, mint élőben.
 • néhány tanár mindenképp végezni akar az anyaggal, ha esik, ha fúj: lohol, és rengeteg feldolgoznivalót ad, amit szerintük képtelenség teljesíteni.
 • a felnőttek nem veszik figyelembe, hogy egy középiskolásnak is lehetnek technikai nehézségei, eszközbeli korlátai: néha nem működik a net, tönkremegy a telefon, több ember használ egyetlen gépet a családban stb.
 • a szülők állandóan mellettük ülnek annak ellenére, hogy gimiben ez már kevésbé jellemző.
 • nem lehet találkozni a jófej osztálytársakkal. A csetelés kevés, most már belátják.
 • nem lehet találkozni a jófej tanárokkal. És nagyon hiányzik az ofö…
 • egyáltalán sehova nem mehetnek, nemcsak a suliba.
 • nem lehet kimenni focizni az iskolaudvarra a gyönyörű tavaszban.
 • nincsenek szünetek. Meglepő, de sok diáknak hiányzik a 15 perc, a büfé előtti sor, a csacsogások a lányvécé előtt.
 • nem ballaghatnak el, nem szerenádozhatnak, és nem tarthatnak bankettet, így nem vehetnek méltó búcsút azoktól, akiket szerettek.
 • És azt sem szeretik, hogy írásbeli érettségi lesz. Annak, aki felvételizik, nincs más választása, elslattyog maszkban, kesztyűben. Aki viszont nem, inkább megvárja az őszt, és vele egy – remélhetőleg – nyugodtabb világot.

10 új tantárgya, mit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Hancúr karantén idején: "Az alvásidőben lezavart együttlét végére kelt fel a lányunk, aki nem értette, miért vagyunk meztelenek délután 3-kor"

Soha nem látott hévvel faljátok egymást, sutyiban, netán a gyerekek elől bujdokolva csókolóztok, vagy a fáradtságtól egyszerűen gondolni se tudtok a szexre? Miközben sok házaspár már egymás puszta létezésétől is a falra mászik a karanténos mindennapokban, mások boldogan élvezik ki a szoros közelséget, attól függően, kinek milyen hatással van a jelenlegi helyzet a libidójára. Megkérdeztünk néhány anyát, hogy áll a szexuális életük a karantén alatt.

Kép
Ez történik a testeddel, ha nincs szex

Erősíti az immunrendszeredet, mérsékli a stresszt, és a vérnyomásod is alacsonyabb lesz, ha rendszeresen hancúroztok a pároddal. Ha viszont csak kevés, vagy egyáltalán nincs szex, a tested ahhoz fog alkalmazkodni és problémák sora jelentkezhet.

Kép
Mikor kezdhető újra a sport a koronavírus fertőzés után?

Bár a koronavírus fertőzöttek többsége szerencsére teljesen felgyógyul, bizonyos esetekben viszont komolyabb szövődmények alakulhatnak ki, akár hónapokkal később is. Sportolók esetében különösen fontos lenne egy kardiológiai ellenőrzés.

Kép
Jelek, melyek arra utalhatnak, a gyerekedet is nagyon megviseli a jelenlegi helyzet

Amíg te kibeszélheted a feszültséget; egy gyereknek ez közel sem ennyire egyszerű. Pedig őt is biztosan nyomasztja, hogy egyik napról a másikra fölfordult a kis élete. S ha szavakkal nem is biztos, hogy ki tudja fejezni, ez a viselkedésén keresztül talál kiutat. Olvass a néma üzenetekből.

Kép
Napi horoszkóp november 29.: az Oroszlánok érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, a Mérlegekre nagy meglepetés vár

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem