Mit szeretnek és mit utálnak a diákjaim a távoktatásban?

online tanulás,home school
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Eddig szinte elképzelhetetlen volt számukra, hogy a Facebook, a Messenger és a különböző alkalmazások az ő szórakoztatásukon kívül másra is jók: de a járvány sújtotta világban megtapasztalják, milyen is a "home office". Már több mint egy hónapja próbál tanár és diák is homo digitalis-szá lényegülni, ezért megkérdeztünk néhány középiskolást, hogyan boldogulnak az átállással: mi az, amit értékelnek ebben a „szép új világban”, és mi az, amit a hátuk közepére sem kívántak. A másodikból valamiért több van…

A diákok szeretik azt, hogy...

 • a telefon, amit eddig a felnőttek tiltottak vagy korlátoztak - mondjuk elvették tanóra előtt, kirakatták a tanári asztalra, vagy megszabták, naponta hány percet-órát használható -, most nemhogy legális, de nélkülözhetetlen eszközzé vált, és akár fél napokat is a kezükben lehet.
 • új funkciókat fedezhetnek fel rajta, amik lehetnek száraz, unalmas, de nagyon izgi dolgok is.
 • megszűnt a szigorú kontroll. A tanár nincs jelen, az pedig nem jellemző, hogy egy szülő gimnazista gyereke mellett ül naphosszat, azt figyelve, kész van-e már a házi feladat.
 • akkor állnak fel, amikor akarnak, nincsenek padokba kényszerítve. Tornázhatnak, ugrabugrálhatnak, és akkor fintorognak, amikor nekik tetszik, senki nem vág be érte figyelmeztetést.
gif
 • ehetnek és ihatnak óra közben. Szendvicset, meleg kaját, kávét, üdítőt, teljesen mindegy, senki sem látja.
 • tökmindegy, milyen ruhát viselnek, akár pizsamában vagy alsónadrágban is részt vehetnek az órákon.
 • saját maguk oszthatják be az idejüket. Sok feladatot nem real time-ban kell megoldani, hanem azon szakaszában a napnak, amikor számukra a legmegfelelőbb, és közben végezhetnek párhuzamos tevékenységeket is.
 • nem kell átöltözniük a tesiórákhoz sem (lásd kettővel feljebb).
 • nem kell reggel 6-kor felkelni. Eltűnik a mindennapos utazásokkal keletkezett időveszteség, az álmosságtól bedagadt szem, a hajnali metrózás átmenetileg múlttá vált. Plusz senki sem látja, ha esetleg elalszanak a nulladik órán.
 • össze tudnak dolgozni barátokkal, osztálytársakkal. Korábban is sok páros vagy csoportos feladat volt, de most akkor is megtehetik, ha egyéni munkát kapnak (ennek a tanárok nyilván kevésbé örülnek…)
 • nem kell elviselni a hülye osztálytársakat. Csak azokkal kell – cseten, videón - érintkezniük, akiket bírnak (kivéve, ha a tanár megszabja a párok és csoportok összetételét, de ez ritka).
 • ha egy online óra 20-30 perc. 45 percet kibírni offline is embert próbáló feladat, online pedig egyenesen rémálom – legalábbis szerintük. Általában véve szabadabban élnek, mint a „rendes” iskolában.

A diákok nem szeretik azt, ha...

 • a tanár több csatornán kommunikál: egyszerre ad feladatot e-mailben, Facebookon, az e-naplóban, a Google Classroomban, stb.
 • az órát vagy a konzultációt a tanár nem órarend szerint tartja, hanem összevissza.
 • nincs legalább néha online konzultáció. Legalábbis egy részük nem szereti. Mások kifejezetten értékelik.
 • amennyiben mégis van online konzultáció, akkor a technika démonja keresztbe tesz: elmegy a hang, recseg az éter, az osztálytársak viccből lehalkítják, amikor a tanár őket kérdezi.
 • az online óra kiteszi a 45 percet.
online,iskola,tanulás,gyerek
forrás: Getty Images
Az online tanulás mindenkinek új
 • a házi feladatoknál a tanár instrukciói nem egyértelműek. Ezt online ráadásul sokkal nehezebb tisztázni, mint élőben.
 • néhány tanár mindenképp végezni akar az anyaggal, ha esik, ha fúj: lohol, és rengeteg feldolgoznivalót ad, amit szerintük képtelenség teljesíteni.
 • a felnőttek nem veszik figyelembe, hogy egy középiskolásnak is lehetnek technikai nehézségei, eszközbeli korlátai: néha nem működik a net, tönkremegy a telefon, több ember használ egyetlen gépet a családban stb.
 • a szülők állandóan mellettük ülnek annak ellenére, hogy gimiben ez már kevésbé jellemző.
 • nem lehet találkozni a jófej osztálytársakkal. A csetelés kevés, most már belátják.
 • nem lehet találkozni a jófej tanárokkal. És nagyon hiányzik az ofö…
 • egyáltalán sehova nem mehetnek, nemcsak a suliba.
 • nem lehet kimenni focizni az iskolaudvarra a gyönyörű tavaszban.
 • nincsenek szünetek. Meglepő, de sok diáknak hiányzik a 15 perc, a büfé előtti sor, a csacsogások a lányvécé előtt.
 • nem ballaghatnak el, nem szerenádozhatnak, és nem tarthatnak bankettet, így nem vehetnek méltó búcsút azoktól, akiket szerettek.
 • És azt sem szeretik, hogy írásbeli érettségi lesz. Annak, aki felvételizik, nincs más választása, elslattyog maszkban, kesztyűben. Aki viszont nem, inkább megvárja az őszt, és vele egy – remélhetőleg – nyugodtabb világot.

10 új tantárgya, mit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem