Borítókép: TOP 10 adventi forgatag Budapesten és környékén Forrás: Getty Images

TOP 10 adventi forgatag Budapesten és környékén

A fővárosban és környékén számtalan kisebb-nagyobb karácsonyi vásár nyílik évről-évre. Összeállításunkban azok közül a helyek közül válogattunk, ahol a standok mellett izgalmas programokkal vagy akár korcsolyázási lehetőséggel is várják a kicsiket-nagyokat az adventi időszakban.

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Idén ismét megnyitott a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Itt a kézműves vásár egészen december 29-ig tart, a gasztrohelyszínek pedig december 31-ig várják a látogatókat. Az adventi vasárnapokon 17:00 órától zenés gyertyagyújtáson vehetünk részt. A Gerbeaud Ház homlokzatán az ünnepi fényfestést csodálhatjuk meg: esténként téli életképek, ünnepi jelenetek és budapesti városképek elevenednek meg egészen december 26-ig naponta 17:00 órától fél óránként. A vásár a hatályos jogszabályok alapján védettségi igazolvánnyal látogatható.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

A 2019-ben a legszebb európai karácsonyi vásár címét elnyerő Adventi ünnep a Bazilikánál immár 12. alkalommal kerül megrendezésre. A vásárhoz a belvárosi Szent István téri székesegyház impozáns épülete biztosítja a semmihez sem hasonítható hátteret. Ezt a remek lehetőséget kihasználva minden este 16:30-tól fél óránként 3D hatású animációs filmeket vetítenek az épület falára zenei aláfestés kíséretében. A téren ingyenes korcsolyapálya és hétvégenként délután ingyenes korioktatás is várja a 14 év alatti gyerekeket. A vásár január 1-jén zárja kapuit és a hatályos jogszabályok alapján védettségi igazolvánnyal látogatható.

Advent a Várkert Bazárban

2021-ben a Várkert Bazár különböző tereiben zajlanak az adventi események. Az előadások mellett ingyenes programokkal, iparművészeti vásárral és szabadtéri kiállítással is készülnek idén. Vasárnaponként kézműves sarok és interaktív karácsonyi játékok várják a családokat. Az iparművészeti vásárra is vasárnaponként kerül sor. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat adventkor is. A szabadtéri kiállításon pedig az Erdő első igazi karácsonyával ismerkedhettek meg.

Téli csodavilág a Westend Tetőkertben

Ünnepi hangolódás vette kezdetét november közepén a Westend Tetőkertben. A Winter Wonderland néven futó rendezvénysorozat egészen év végéig vár mindenkit körhintával, korcsolyapályával, programokkal, téli ételekkel és italokkal. A szabadtéri, tetőkerti eseményen családok és közösségek együtt, a város felett hangolódhatnak a közelgő ünnepekre. Sült gesztenye és forralt bor illatába burkolózik a jégkorcsolya pálya, ráadásul az idei évben hangulatos körhintával és decemberben további programokkal várják majd a kicsiket és a nagyokat. A Winter Wonderland rendezvényhelyszínére a belépés ingyenes.

Szentendrei Advent

November 27-én Szentendrén elkezdődött a 2021-es adventi programsorozat, és megnyílt a kézműves és gasztronómia vásár is, ami a jelenlegi jogszabályok szerint, mindenki számára szabadon látogatható. A város varázslatos kis utcái adventkor még varázslatosabbá válnak. A vásárt forralt bor illata járja át, ha szerencsénk van fehérek a háztetők és a Duna-parton friss hó is ropoghat a lábunk alatt. A finomságokkal, ajándékokkal feltöltekezve hangulatos séták várnak a látogatókra a városban a megunhatatlan háztetők, lépcsők, macskakövek között. A Világító Adventi Ablakok pedig még inkább ünnepivé teszik a téli szentendrei sétákat. A legkisebbeket a Parti Medvében várják adventi programok, december 23-án 17:00 órától pedig - egy év kihagyás után - ismét megrendezik a Szatmárhegyi Betlehemest.

Az ajánló még nem ért véget, a folytatásért és még több csodás adventi programért KATTINTS IDE!

Nézegess fotókat régmúlt idők adventjeiről és nosztalgiázz!