Nyolc történelmi tény, amit a The Crown 3. évadából tanultunk a brit királyi családról

a korona,the crown,brit királyi család Forrás: Netflix / Facebook
Csak mert az összes fontosabb színészt idősebbre cserélték a harmadik évadra, még egyáltalán nem szűntünk meg rajongani A korona című tévésorozatért.

Peter Morgan kreációja ugyanolyan gyönyörű díszletek között, fantasztikus fényképezéssel, drámai fény-árnyék játékkal, komótos, méltóságteljes tempóban folytatódik, mint ahogy elkezdődött; a sorozatnak nem csak a szereplői, hanem az atmoszférája is összetéveszthetetlenül arisztokratikus. Az első két évad színészeit hiányoljuk persze, de az újakra sincs panaszunk: Olivia Colman mint II. Erzsébet hiánytalanul és alázattal vette át fiatal kolléganője, Claire Foy elizabethiánus manírjait, a testtartásától a csuklómozdulataiig; Helena Bonham Carter mint Margit hercegnő időzített bombaként ketyeg végig az évadon, amíg fel nem robban; Tobias Menzies telitalálat a midlife crisisben gyötrődő, de ugyanakkor körömszakadtáig monarchista sármőr Fülöp herceg szerepében; de felbukkan például a későbbi Camilla Parker-Bowles is Emerald Fennell színésznő sziporkázóan frivol alakításában.

A harmadik évad 1964 és 1977 között játszódik, és bár kimarad belőle egy csomó fontos esemény a Beatlemániától Anna hercegnő elrablására tett kísérletig, jó néhány olyan történelmi pillanatot idéz fel, amiről nem is tudtunk vagy amit már elfelejtettünk.

Nézzük, mi mindent tanultunk a 20. század Britanniájának történelmét tekintve A korona harmadik évadából: