Tatár Csilla 10 tippje: hogyan ne veszítsd el a fejedet karácsonykor

Borítókép: Tatár Csilla 10 tippje: hogyan ne veszítsd el a fejedet karácsonykor Forrás: yluette Photo/ Kovács Szilvia
Szeretem ezt az ünnepet, szeretem a karácsonyi dalokat, a fényeket, azt hogy az év végére nagyjából mindenki leteszi a lantot a munka frontján, így nincs az az érzésem, hogy "indokolatlanul" kerülöm az e-mailjeimet. Amit nem szeretek, azt az év többi napján is utálom: a tömeget, a kapkodást, a traktát, a muszáj dolgokat és a kötelező köröket. Ez az utolsó olyan karácsonyom, hol még 3-assal kezdődik az éveimnek a száma, ami jelen helyzetben csak azért fontos, mert kellettek a mögöttem álló évek ahhoz, hogy kiharcoljam, megteremtsem és meg is valósítsam azt, ahogyan nekem/nekünk szép a karácsony. Mit csinálok én?

1. Már nem vásárolok "indulatból" , nagyjából már október, november tájékán elkezd körvonalazódni bennem, hogy kinek mit szeretnék adni.

Az esetek 99%-ban online adom le a rendelést, így megúszom a tömeget, illetve pontosan látom, hogy hol tartok a pénzköltésben.

3. Az online rendelésnél nagyon meg kell nézni, hogy honnan jön az árú, mert nagyon megtévesztő tud az lenni, amikor odaírják, hogy kiszállítás 3 napon belül. Csakhogy, ha Kínában adják fel, akkor a kiszállítás azt jelenti, hogy a raktárból kikerül 3 napon belül, de hozzád lehet, hogy csak 2 hónap múlva! (tavaly így jártam egy T-Rex figurával)

4. Hosszú évek folyamata kellett hozzá, de mostanra már, nincs családi roadshow december 24-én!:) Vagyis ahhoz, hogy mindenki őszintén örüljön a másiknak , megbeszéltük, hogy Szenteste mindenki marad otthon, aztán másnaptól elindulunk a családhoz!

5. Ugyanúgy főzünk mint bármikor máskor, nem kell se több, se kevesebb, mint egy átlagos vasárnapi családi ebédhez. És így is állunk hozzá. Nincsenek új receptek, világmegváltó fogások, csak eggyel szebb terítő az asztalon.

6. Az ételhez a hozzávalókat hazai termelőktől vesszük, előre leadva a zöldség, gyümölcs..stb igényünket, így biztosan lesz miből főzni, friss lesz az áru és messziről elkerülheted a hipermarketeket.

Nem kell minden rokonnak külön-külön ajándék, hanem összebeszél a család és közösen vesszük meg azt, amire amúgy is szükség van. Nem hiszek abban, hogy egy-egy felesleges tárgyra kellene költeni, csak azért mert karácsonykor kötelező ajándékozni.

8. Azt szoktam kérni, hogy a gyerekeknek se vegyen mindenki külön ajándékot, hanem beszéljük meg előtte ki mit szeretne adni. Egyrészt elkerülhetjük, hogy ugyanazt kapják meg többször, vagy olyat ami nem érdekli őket. Nem vagyok híve a túl sok ajándéknak egyszerre, mert úgyis néhány kedvenccel fognak játszani. Ebben is az ésszel és mértékkel elvben hiszek.

9. Ajándékcsomagolás. Hát igen, ez nehéz, mert mindenki imádja a csodaszép karácsonyi csomagolópapírt és díszeket, de lássuk be, hogy fél percig nézzük, majd megy a szemétbe és felesleges pénzkiadás és hulladék lesz belőle. Azt gondolom, hogy egy saját kézzel készített levél sokkal személyesebb és ugyanúgy átadja az ünnepi hangulatot, mint a bolti csilivili díszek. Ráadásul tök jó program az elkészítése a gyerekeknek is.

10. Az ünnep nem igazi karácsonyfa nélkül, ez tény. Azonban ma már csodaszép és tartós műfák vannak, amiket sok évig lehet használni. Sokaknak hiányzik a fenyőillat, de én le tudok róla mondani. Évekig használjuk a díszeket, vannak olyanok, amik már régóta járnak körbe a családban. Ezek az ereklyék és a tudat, hogy nem vágtak ki egy fát, kárpótolják az illat hiányát.

Íme pár tipp, a pénztárcabarát karácsonyi menühöz is: