JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Őszi programok, amelyek évről-évre látogatók sokaságát vonzzák

Borítókép: Őszi programok, amelyek évről-évre látogatók sokaságát vonzzák Forrás: pexels
Az ősz a nagy visszatérések évszaka is, legalábbis ami a programkínálatot illeti. Ezen a héten olyan programokat ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek évről-évre látogatók sokaságát vonzzák. Idén tizenhatodik alkalommal kerül például megrendezésre a mindig népszerű Kerti Vasutak Találkozója, de ne hagyjátok ki a bár még csak másodszorra megrendezett, de igencsak vonzó programnak ígérkező Hadfiak Seregszemléjét.

Hadfiak Seregszemléje

Izgalmas, tartalmas és ingyenes hétvégi családi program a gyönyörű Tatai-tónál. A Hadfiak Seregszemléje Magyarország legnagyobb katonai hagyományőrző találkozója, ahol a látogató gyerekek és felnőttek nemcsak nézői lehetnek az eseményeknek, hanem részesei is. A programok között szerepel esti fényfestés, fáklyás bajvívás, katonai zászlók és csapatok felvonulása, csatajáték, páncélsimogató, csatacsillagdobás, mesterségbemutató, középkori kézműves foglalkozások, Mátyás király-séták, Herczku Ágnes–Nikola Parov-koncert, táncház. Az esemény egyik leglátványosabb eleme a csapatok felvonulása élő historikus zenére, rekonstruált lobogókkal, sötétedés után pedig a duda hangjára és a dob ritmusára fáklyakörben bajvívnak a bátor ifjak, és ekkor kerül sor a páncélos lovagok viadalának döntőjére is. Mindezt a tatai vár falára vetített lenyűgöző fényfestés koronázza meg. A napot a Bordó Sárkány zenekar koncertje zárja.

Forrás: Szélforgó

XVI. Kerti Vasutak Találkozója

Idén szeptember 24-25-én a Vasúttörténeti Park ismét otthont ad a Kerti Vasutak Találkozójának, amely tavalyi jubileuma után 16. alkalommal kerül megrendezésre. Ez alkalommal a hazai kertivasút-építők különleges szerelvényeire kerül a hangsúly, de természetesen külföldi kiállítók modelljei is szép számmal képviselik alkotóikat: az esemény nemzetközi jellegét erősítik osztrák, szlovén és horvát kiállítók is. A Park kedvenc interaktív programjai két megálló között ugyancsak gondoskodnak a szórakozásról: aki még nem próbálta a kézihajtányt, vagy nem utazott lóvasúttal, Csajka sínautóval vagy 1026-os gőzmozdonyon, idén is lesz lehetősége tenni egy próbát. Ha pedig további vonatkülönlegességekre kíváncsi, az Orient csarnokban számos modulasztal kap helyet, melyeken a legkülönlegesebb modellvasúti járművek sorakoznak majd. Ne feledjétek: csütörtök estig tartó Facebook játékunkon családi belépőt is nyerhettek az eseményre!

Forrás: Szélforgó

Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard-on

Szeptemberben ismét megelevenedik a Bartók Béla Boulevard, azaz a kultúra beköltözik Újbudára, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedébe, a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen-tóig tartó szakaszra. Ismét fergeteges művészeti, zenei és családi programokkal várja a látogatókat az Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard-on. „Ez a Mi utcánk” – hangsúlyozzák a szervezők, az utca üzleteit civil együttműködésben összefogó egyesület tagjai, akik most az egymás iránti bizalomra, megértésre helyezik a hangsúlyt, hiszen hitvallásuk szerint az életünket szebbé, jobbá tevő dolgokban lehet igazán, szívből együttműködni. Éppen ezért az Eleven Ősz ünnepének kezdetét, és egyben a találkozás örömét a mindennapok gondjainak letételével, a jelen pillanatra való fókuszálással egy közös seprés jelképes gesztusával indítják útnak.

Forrás: Szélforgó

Mihály-napi események

A fővárosban két helyszínen is zajlanak a hétvégén Mihály-napi események. Idén ismét megrendezik a már hagyományos Mihály-napi búcsút a kispesti Templom téren. Szeptember 24-én 10:30-tól változatos programokkal, neves művészek fellépéseivel, kézműves kirakodó vásárral várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesznek gólyalábasok, lesz játszóház és kisállat-simogató, a Wekerlei Kultúrház elhozza mesepavilonját, de a kézműves sátorban is alkothattok. A színpadon délelőtt az Iszkiri zenekar szórakoztatja a közönséget. A 13. kerületben idén 28. alkalommal rendezik meg a Szent Mihály-napi Búcsút a Babér utcai templomkertben és annak környékén. Az idei évben a nagyszínpadon Bíró Eszter Állati zenés ABC című gyermekkoncertje, Atis a Bűvész varázslatos bűvészshowja is műsoron lesz és sokak kedvence, a hagyományos tűzoltóverseny is megrendezésre kerül. Mindkét Mihály-napi esemény ingyenes.

Forrás: Szélforgó

Hegyvidéki Ősz

Kreatív, különféle műfajokat ötvöző, szabadtéri családi programok, koncertek és műsorok, különleges gasztroélmények várnak mindenkit ezen a hétvégén a Hegyvidéken. A Lóvasúton 10 órától Rajzolj zenét! programmal kezdődik a nap. Ezt követően a Bélaműhely különleges hangszereit próbálhatják ki gyerekek és felnőttek egyaránt, és igazi karmesterként is megmérettethetik magukat. 12 órától az érdeklődők az ehető növényekkel ismerkedhetnek meg, 16:30-tól pedig izgalmas helytörténeti sétát tehettek. Egész nap próbára tehetik magukat a kicsik és nagyok a Helytörténeti Gyűjtemény kincskeresésén. A MOM Kultban lesz bűvészműsor, kipróbálhatjátok a játszóház projekt játékait, ökohangszer-bemutatón vehettek részt, de lesz plüssmackó-varró workshop és zene, tánc is.

Forrás: Szélforgó