Nagy Ervin: "Biztos vagyok benne, hogy a klímaválságot is nők fogják megoldani."

Borítókép: Nagy Ervin: "Biztos vagyok benne, hogy a klímaválságot is nők fogják megoldani." Forrás: Női váltó
Énekelt már operát és operettet, alakított forradalmárt és hősszerelmest, több mint félszáz prózai szerepet, volt showman és főzött élő adásban. Szenvedélyes, szókimondó átváltozó művész, aki negyven perces beszélgetésünk során az autó volánja mögül is képes volt akkora ívet bejárni, hogy a felborult értékrendektől a művészi hiúságon át jutottunk el a nőnapi tulipáncsokorig.

Tíz éve voltál már a színészi pályán, amikor 2009-ben először beszélgettünk, csúcsra járattak a Katona József Színházban, mozifilmekből ismert az ország. Kérdeztem, milyen érzés népszerűnek lenni, és azt felelted, hogy téged nem érdekel, hányan ismernek, mert a népszerűség csak egy üres lufi. Most is így gondolod?

Most már egészen mást gondolok. Például azt, hogy azokat a társadalmi kérdéseket, európai értékrendeket, amiket célszerű lenne az emberekhez eljuttatni, abban az ismertség segíthet. A népszerűség ma már fontos eszköze annak, hogy elmondhassam a világról alkotott véleményemet, és ezzel – szándékom szerint jó irányba – befolyásoljam az emberek gondolkodását.

Ha felkapják a fejüket arra, hogy én milyen ügyek mellé állok, miért emelem fel a hangom, akkor tettem valamit a társadalmi felelősségvállalásért.

Ez változtatta meg a népszerűségről alkotott véleményemet. Az igazságérzetem az évek előrehaladtával egyre vaskosabb és látom, hogy mi zajlik körülöttünk, mintha mennénk vissza a történelemben. Nagyapámat annak idején leültették két évre a Rákosi-rendszerben, remélem, ez az idő nem jön el újra. Én a jövőben is szeretném felvállalni, amit gondolok, hangot adni neki, és az sem érdekel, ha nem hívnak állami filmekbe, ha büntető padra ültetnek vagy leszólnak fentről, hogy Nagy Ervin ne játsszon.

Láttam, hogy egy posztban reagáltál az Iványi Gábor körüli helyzetre is, ezzel a néhány mondattal meg lehet váltani a világot?

Világot váltani nem, de ha már százezer ember elolvasta, akkor tudják, hogy nekem ez a véleményem és talán gondolkodásra késztetem őket, és megkérdőjelezik, amit el akarnak velük hitetni. A kommenteket nem olvasom el, mert nem diskurzust akarok folytatni erről, arra nem is lenne időm. Senki ne ijedjen meg, a pártpolitikától távol fogom tartani magam, de polgárháborús gondolataim támadnak, ha például Bayer Zsoltot olvasok, és ha azt látom, hogy Iványi Gábort adóellenőrzés alá vetik, miközben a többi egyházat és számos, más céget pedig nem, akkor ez nálam a piros vonal átlépése.

Olyan értékrend rombolásnak, ellenségkép sulykolásnak, egymás leköpködésének vagyunk tanúi, hogy komoly, társadalmi restaurációra lesz itt szükség, ezért ki fogom nyitni még párszor a számat.

2018 óta fut a Tanár című sorozat, melyben a főszereplőt, Vasvári Szilárd kémia-fizika és testnevelés szakos tanárt alakítod, nagyon jó a nézettsége. Az epizódok sokunkat érintő jelenségeket villantanak fel, amelyekben te képes vagy azonosulni a diákok problémáival, és amolyan igazságosztó vagy. Ilyen egy vérbeli tanár?

Szerintem ez fikció, nem kell, hogy egy tanár ilyen legyen. Sokféle módon lehet valaki jó pedagógus, aki emberként is szenvedélyes vagy épp csendes és empatikus, de akar és tud azonosulni a tanítványai gondjaival.

A teljes interjút ide kattintva tudod elolvasni!

A galériában etikus színészekről olvashatsz