A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt

Borítókép: A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt Forrás: europress
Van pár szabály, amire buzgó mozilátogatóként nagyon kényes vagyok. Legszívesebben kifüggeszteném ezeket a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

Aki kicsit is ismer, tudja, hogy imádom a filmeket, és nagyon szeretem őket moziban megnézni. Van valami mágikus a mozikban, az ahogy egy csapat ember ül a sötétben és egy pár órára magába szippantja őket egy másik világ. Ha tehetem, hetente elmegyek megnézni egy filmet, akár egyedül is, ez az én legkedvesebb szórakozásom.


Mint rendszeres mozilátogató, van pár íratlan szabály, amire nagyon kényes vagyok, amit legszívesebben kifüggesztenék a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

[cikk=35947]


Vasárnap ismét kiosztják az Oscar-szobrokat, amit minden évben igyekszem élőben végignézni. Az idei különösen fontos lesz, mert a Saul fia miatt végre mi is érdekeltek vagyunk. (Na jó, meg azért is, mert most talán az isteni Leo is hazavihet egy szobrot.)Szóval ilyenkor, még a díjátadó előtt, igyekszem megnézni az összes jelölt filmet, és most már csak a Spotlight hiányzott a listáról, amire ezen az esős vasárnap délután be is ültünk a barátnőmmel. A film lebilincselő, a téma nagyon kényes és elég megrázó. Sajnos kicsit elvett az élményből ez a szimpatikusnak nem nevezhető pár, akiknek pont elénk sikerült ülnie. A hölgy látványosan végigunta a filmet. Hangosan beszélt, egyfolytában pattogott a székében, dobálta hosszú póthaját, folyton a barátja nyakába kapaszkodott, a film második felét pedig gyakorlatilag azzal töltötte, hogy a telefonját nyomogatta. Na de haladjunk szép sorjában: adjuk írásba a mozizás íratlan szabályait.

1. Tájékozódj előre.

Az egyik legfontosabb szabály! A rutinos mozibajáró előbb utánanéz a filmnek, amit meg szándékozik nézni, és ha úgy találja, hogy nem érdekli vagy nem neki való – inkább otthon marad.

Pár hónapja a Macbeth című film nézésekor esett meg velem, hogy mögénk egy nagyobb társaság ült be, és szinte az első perctől végigpoénkodták és -röhögték a filmet. Tényleg nem értem, hogy miért ül be egy Macbethre – ami ráadásul az eredeti Shakespeare-i angolsággal van – egy olyan társaság, akit ez a legkevésbé sem érdekel és leginkább egy akciófilmen lenne a helyük. Mivel a mai trailereknek köszönhetően kapunk bizonyos képet arról, mire számíthatunk, szánjuk rá azt a két percet és nézzük meg: érdekel-e minket a dolog.

2. Ha egy mód van rá, ülj oda, ahova a jegyed szól.

Ha már hoztam egy döntést jegyvásárlás közben, akkor nem szeretném felülvizsgálni csak azért, mert egy nagy létszámú társaság 5 literes popcorn-vödrökkel és télikabátokkal felszerelkezve ül a helyemen. Ilyenkor kénytelen vagyok megkérni őket, hogy üljenek máshova, mert ha nem teszem, hanem csak úgy leülök valahová, akkor engem fognak felállítani azok, akik viszont későn érkeznek, amikor már megy a film. Belátható, hogy mindenki jobban jár, ha a terembe belépve megnézi, hova is szól a jegye.

(Kivéve, hacsak 5-en ülnek a teremben. Akkor pont az szokott zavarni, ha a később jövők felállítanak valakit, főleg, ha már elkezdődött a film. Háklis vagyok?)

3. Tartózkodja hangos beszédtől.

Ha valaki kényszert érez rá, hogy a filmben történteket folyamatosan megbeszélje a partnerével, vagy netán végigtárgyalja a hét történéseit, annak csak javasolni tudom, hogy vagy üljön be egy kávézóba inkább, vagy otthon nézzen filmeket, ahol annyit társaloghat, amennyit csak akar, ezzel megkímélve mások idegeit.

4. Mellőzd a telefon használatát.

És itt többről van szó, mint hogy nem szívesen hallom felcsendülni a Kacsamesék főcímzenéjét egy kosztümös filmdráma közepén. Aki egy kicsit is tekintettel próbál lenni nézőtársaira, annak nem csak azt ajánlom, hogy ne csak némítsa le a telefonját, de egyáltalán ne is vegye elő. Ne nézegesse az időt vagy hogy hívta-e valaki, és ne SMS-ezze végig a filmet. A sötétben folyton felvillanó fény ugyanis roppant idegesítő tud lenni. Amúgy a fenti vasárnapi helyzetben amikor már nagyon zavart és udvariasan próbáltam megkérni a hölgyet, hogy tegye el a telefonját, a barátjával jól elküldtek melegebb éghajlatra.

5. Ne rugdosd az előtted ülő székét.

Ez, azt hiszem, magáért beszél. Elég rossz érzés amikor egy film teljesen a hatása alá kerít és egyszer csak jön egy hatalmas rúgás a hátamba, ami rögtön vissza is ránt a valóságba.

6. Egyél kulturáltan.

Néha, amikor a film végén megyek kifelé, a sorok között elképesztő mocsok fogad. Hogy lehet két óra alatt ilyen felfordulást csinálni? Vajon ezek az emberek otthon is így esznek, vagy csak idegen helyeken viselkednek disznók módjára, ahol szegény diákoknak kell utánuk összetakarítanuk a szemetet? Szóval alapvető mozi-étkezési szabályok: a popcornt próbáld meg nem szétszórni, az üres zacskókat és üdítőspoharakat pedig lehetőleg dobd kia film végén.

7. Ha annyira szerelmes vagy, hogy nem bírsz ki két órát folyamatos csókok és összeborulások nélkül, maradj otthon vagy ülj az utolsó sorba.

Tényleg nagyon idegesítő, ha az előttünk ülő pár folytonos egymásra borulásától nem látjuk a feliratot, csak a cuppogásukat halljuk. Nem, nem a keserűség szól belőlem, egyszerűen én a filmek miatt járok moziba. Azt sem szeretem ha valaki az én nyakamba ugrál és nem látom a vásznat miatta.