Miért szeretik Tihanyt a brazilok?

Borítókép: Miért szeretik Tihanyt a brazilok?
Íme Tihany, Dél-Amerika egyik kihagyhatatlan látványossága. Nem hiszitek? Olvassatok tovább!

Nemrégiben az Instagramon nézelődve rákerestem a #Tihany címkére és meglepetésemre az apátság fotói és a mesés Balaton helyett/mellett a lentihez hasonló képekbe botlottam:


Fotó: @marsellehosota

Gondoltam, ez csak valami buta félreértés lehet (hiszen Tihanyban nincs is cirkusz, és máshol az országban sem hallottam soha Tihany nevű cirkuszról), ám hamarosan világossá vált, hogy nem az: a Tihany valóban egy cirkusz, mégozzá – a kommentekből és a helymegjelölésekből ítélve – valahol Brazíliában. Hogy az ördögbe lehet, hogy egy brazíl cirkuszt Magyarország egyik gyöngyszeméről neveznek el? Vajon jelent valamit a szó portugálul? Rá is kerestem azonnal, hiszen a Google a barátom :), és a Wikipédián azonnal megtaláltam egy rövid leírást a Sao Paolo-i Tihany cirkuszról, amely – minden jel szerint – a világ második legnagyobb circusza.


Fotó: @1983iscalling

A bejegyzés szerint a cirkuszt 1954-ben alapította Franz Czeisler, egy tihanyi születésű magyar emigráns, aki 1952-ben keveredett Brazíliába. Czeislerről sajnos csak nagyon kevés és helyenként egymásnak igencsak ellentmondó információt sikerült begyűjtenem: azt biztosan tudni róla, hogy már Magyarországon bűvészkedéssel és színészkedéssel kereste a kenyerét, többször turnézott Romániában, Jugoszláviában és talán Csehszlovákiában is. 1935-ben megnősült, felesége Lia Marar művésznéven lépett fel Czeisler showjaiban. A Tihany cirkusz jelenleg Dél-Amerika legnagyobb cirkuszának számít, és a világ második legjobb cikruszaként tartják számon. A társulat gyakran turnézik Mexikóban és az Egyesült Államokban is.


Fotó: @jorgebizzi

Czeisler többször hazalátogat Magyarországra, hiszen ő a budapesti nemzetközi cirkuszi fesztivál zsűrijének örökös elnöke. A róla szóló magyar hírek a Tihany cirkuszt amerikai cirkuszként emlegetik – ennek az okát nem sikerült kideríteni. Az Instagram fotók beszédesek, és mind Sao Paoloról árulkodnak. :)


Fotó: @andrevis

Ha hihetünk a neten keringő híreknek, Czeisler 1984-ben visszavonult, jelenleg Floridában él.


Fotó: @joelisonsantos

Íme egy látványos videó a cikuszról, igazi kedvcsináló összeállítás: ha arra járunk, mi biztosan nem fogjuk kihagyni!