Megnyílt a Diamúzeum

Borítókép: Megnyílt a Diamúzeum
Hatalmas diafilm-gyűjtemény tekinthető meg az OSA Archívumban Budapesten. Valamint online, a fotelből is.

KATT A KÉPRE AGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Gyerekkoromban meséket vetítettek a szüleim hétvégenként. Mókás, szigorú, vinnyogó vagy félelmetes narrátorként ők maguk is élvezték a játékot, azt hiszem. A falon megfigyelhettük a dia részleteit; lassított, de izgalmas felvételek pörögtek le a szemünk előtt. A mai gyerekek tudják egyáltalán, mi az a dia? Érdekli őket vajon?
A diafilm egy külön műfaj, és éppen ezért hozták létre 2010-ben a Virtuális Diamúzeumot. A 3742 hazai és több száz külföldi diafilm 35 év gyűjtő és rendszerező munkájának az eredménye. Az weboldalra, aki kap hozzáférést, maga is feltölthet filmeket. Az oldal létrehozóinak célja, hogy nemzetközivé tegyék az archívumot, az oldal tartalmát.
A gyűjtemény nagy része Bíró Ferencnek köszönhető. A könyvtárszakon végzett Bíró Ferenc igazi mesélő. Azt hiszem, mindenki így képzel el egy klasszikus nagypapát. Olyan őszinte lelkesedéssel mesél az 5000 darabos gyűjteményéről, hogy képtelenség felnőttnek maradni. A gyűjtemény részét képezik a volt szocialista országokból kapott filmek is. Továbbá Bíró Ferencnek jártában-keltében felajánlottak a gyűjtemény részére diafilmeket az évek során.
A itt bátran lehet böngészni a mesefilmek, dokumentum- és ismertető filmek között. A nagyhatalmú sündisznócska gyerekkorom kedvenc meséje volt, és most a virtuális diamúzeumban újra, képkockáról képkockára megnézhetem. De többször huszonnégy órát is eltölthetnék az oldal böngészésével. A meséken kívül politikai agitációkról, ismeretterjesztőkön keresztül, dohányzás elleni kampányig mindenféle diafilmek fellelhetőek.
Gyereknapon (május utolsó vasárnapja) kaláccsal és kakaóval várják az érdeklődőket az OSA Archívumban (1051 Budapest Arany János u. 32.)

Szöveg és fotó: Nikodém Vanda
Ez a cikk a www.evamagazin.hu számra íródott. Minden jog fenntartva.