Borítókép: Már nagyon unjátok a telet, a hideget? Változatos, igazi tavaszváró programokat mutatunk Forrás: Szélforgó

Már nagyon unjátok a telet, a hideget? Változatos, igazi tavaszváró programokat mutatunk

Úgy tűnik, egyre enyhülnek a napok, valahonnan a távolból közeledik a tavasz, és ha hihetünk a hosszútávú előrejelzésnek, akkor ez már így is marad. Ennek annyira megörültünk, hogy ezen a héten mindenből válogattunk az ajánlóba, igazi színes, tavaszvárós egyveleget készítettünk nektek.

A hét színes hírei

Facebook oldalunkon ezen a héten is számos érdekességet osztottunk meg. Ha esetleg lemaradtatok róla, most összefoglaljuk a legizgalmasabb újdonságokat. Hírt adtunk a télen is kirándulásra csábító törökbálinti Meseerdőről, ahol az erdei ösvény 11 állomásán állatok, mesebeli manók és tündérek kalauzolnak minket úgy, hogy mi magunk is a mese részesei lehetünk. Bemutattuk Budapest egyik legújabb játszóterét, ahol olyan egyedi kültéri eszközöket helyeztek el, amelyekből mechanikus működtetéssel a látogatók hangokat, dallamokat, ritmusokat csalhatnak ki. És beharangoztuk az új budapesti közpark tavaszi átadását is, amely a Duna partján, Pünkösdfürdőn került kialakításra.

Forrás: Szélforgó

Mesés délelőtt a Mesemúzeumban

A farsang zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom, a tánc, a lakoma, a párválasztás és szerelem, a dal időszaka, valódi örömünnep, különleges átlényegülés. Akkor jó, ha a gyerek és a felnőtt „kibújhat a saját bőréből, ha más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban. ...néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen." A Mesemúzeum családi mesedélelőttjén a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői fogják mesÉLNI a farsangot. A mesedélelőttre szeretettel várnak minden meseszeretőt, akár jelmezben is.

Forrás: Szélforgó

Madárgyűrűzés a tájháznál

Az Ócsai Tájház madáretetőjénél nagy a forgalom a téli hónapokban. Nem is lehetne ilyenkor jobb helyet találni ahhoz, hogy jobban megismerjük kertjeinket látogató madárfajokat. Délelőtt az etető mellett madárgyűrűzési bemutatón vehettek részt, ahol sok érdekességet hallhattok az etetőt látogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. A gyűrűzőbemutató után a gyerekeknek lehetőségük lesz kézműves foglalkozás keretében madárkalácsot készíteni

Forrás: Szélforgó

Februári ingyenes meseszínházi előadások

Az Aranytízben februárban is folytatódik a vasárnap délelőtti ingyenes gyerekelőadások sora. A hónap folyamán megnézhettek mesedarabokat, részt vehettek farsangi mulatságon és zenés mesefoglalkozáson is. Az első februári alkalmon Kelekótya kalandjait követhetitek nyomon. Kelekótya a harmadik, legkisebb testvér, akit kigúnyolnak „okosabb”, nagy testvérei. Kezdeti ügyetlensége ellenére a későbbiekben túlszárnyalja okosabbnak tartott testvéreit; története a felnőtté válásról szól.

Forrás: Szélforgó

Interaktív zenés-mesés délelőtt Budán - ingyenes

A Violin király és Hanga királykisasszony című mese kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára íródott interaktív játék, amelynek fő célja öt hangszer játékos bemutatása. A történet népmesei motívumokra épül: van egy ország (Pentatónia, a hangok birodalma), annak egy uralkodója, Violin király. Az özvegy király a széltől is óvja leányát, Hanga királykisasszonyt, aki bús dalt dúdol naphosszat. A király mérgében megátkozza: az ördög bújjon belé, ha nem hallgat el. A király megbánja szavait, de hiába könyörög, az ördög nem alkuszik. Ekkor hívatja az udvarmesterét, Hangvillát, hogy minden tartományában hirdesse ki, aki kizenéli leányából az ördögöt, méltó jutalmat kap.

Forrás: Szélforgó