Miért ír egy huszonéves csaj 300 oldalnyi útmutatót az élethez?

Borítókép: Miért ír egy huszonéves csaj 300 oldalnyi útmutatót az élethez? Forrás: Europress / Getty Images
Lena Dunham, a Csajok című tévésorozat alkotójának könyve magyarul is megjelent. Elolvastam, és most elmesélem, milyen volt:

Komálom Lena Dunhamet. Csinált egy kisebbfajta forradalmat, pontosabban nem ő, hanem az HBO, amely hagyta, hogy egy teljesen átlagos külsejű, kissé túlsúlyos, kissé pattanásos bőrű fiatal nő – egy olyan nő, amilyen véletlenül sem szokott főszerepet kapni egy mai amerikai tévésorozatban – odaálljon hol több, hol kevesebb, hol semennyi ruhában a kamerák elé, és ott látszólag válogatás nélkül kimondjon bármit, ami az eszébe jut.

Márpedig nagyon mocskos, kicsinyes, gusztustalan, pfuj-ezt-kell-nekem-néznem dolgok szoktak az eszébe jutni, jellemzően. És éppen ezért nem bírjuk nem nézni. A Csajoknak már a negyedik évada fut az Egyesült Államokban és Magyarországon is, és a lehető legjobb recenziókat kapja. Most pedig a nő, aki az egész show mögött áll, kaotikus agyának szüleményeit, fantáziáit és persze egy 28 éves ember minden tapasztalatát beleöntötte egy könyvbe. A címe Not That Kind Of Girl (Nem olyan csaj), és megtudhatjuk belőle, hogy mi igaz a Csajokból. Mennyire alapulnak a sorozat mocskos, kaotikus, pfuj-ezt-kell-néznem pillanatai valós elemeken. Szerintem nem rontom el az olvasás élményét, ha elárulom, hogy eléggé.

A könyv egy egyszerű New York-i lány felnőtté válásáról szól. Persze alulnézetből (is). Kiderül belőle, hogy

1. ...hogyan nyerte el a gyerektáborban „a legrosszabb ágyvetőnek” járó díjat

2. ...hogyan derült ki az online pasijáról, hogy nem létezik

3. ...miért nem tudja eldönteni, hogy megerőszakolták-e az egyetemen

4. ...milyen volt, amikor az apja jelenlétében jött meg az első menzesze (eláruljuk, hogy semmi különös)

5. ...hogyan tudta meg, hogy a húga leszbikus

6. ...és miért nagyszerű dolog a plátói együttalvás.


Lena Dunham felolvas a könyvéből. Fotó: Europress / Getty Images

Választ kapunk Lenától a gyakran feltett kérdéseinkre is. Mármint amiket a Csajok nézése közben teszünk fel gyakran. Ilyen kérdések például:

1. ...miért meztelenkedsz annyit, Lena? (Ez egy nagyon szép rész a 126. oldalon, érdemes odalapozni.)

2. ...miért fest úgy a te kameraszögedből a szex, mint a vécépucolás?

Itt meg kell állnunk, mert a könyvnek az egyik nagy erénye, hogy választ kapunk erre a kérdésre. Lena egyrészt nagyon részletesen kifejti, hogy miért nem lát semmi érdekeset abban, ahogy Hollywood tálalni szokta a szerelmet és a romantikát. Másrészt a gyerekkori történeteiből kiderül, hogy még nem is tudta, mi az a szex, amikor már a világ legtermészetesebb, bár kicsit nyálkásan kényelmetlen tevékenységének tartotta. Számára a testiségben nincs semmi titokzatosság, és ha Lena tényleg „generációjának hangja”, ahogy mondani szokták, akkor érdemes figyelni az érveire.

3. ...a te életedben is volt szereposztó dívány?

Ez azért izgi téma, mert a Nem olyan csajból megtudjuk, hogy a szereposztó díványnak rengeteg kifinomult, közvetett, szinte észre sem vehető változata van. Lena tételesen felsorolja ezeket és elmeséli, hogyan kerülte ki majdnem mindet.

4. ...kissé túlsúlyos, átlagos külsejű nőként hogyan érhetném el, hogy bejöjjek a pasiknak? (Lena erre többnyire a magától értetődő nyomulás módszerét használja.)

5. ...hogyan kell egy kissé túlsúlyos, átlagos külsejű nőnek érvényesülni Hollywoodban?

Erre a kérdésre mondjuk nem ad választ, már csak azért sem, merta könyv tanúsága szerint a mai napig nem érdekli, hogy érvényesült-e.

Inkább ahhoz ad„útmutatást”, hogy

1. miket ne mondj a barátaidnak („Írtam rólad egy fejezetet a könyvemben”),

2. hogyan nem szabad diétázni (Lena szerint a diétázás amúgy sem túl jó ötlet, és minderről fényesen tanúskodik „a legtitkosabb és legmegalázóbb dokumentum”, a 2010-es táplálkozási naplójának közzététele),

3. miért nagyszerű dolog, ha az ember reggeltől estig pocsékolja az idejét egy babaruhaboltban.

4. hogyan kell megszökni 9, illetve 27 évesen (inkább agyban, mint fizikai értelemben).


Fotó: Europress / Getty Images

Mindezt Lena bájos, nemtörődöm szókimondással adja elő, ami remekül átjön a (mellesleg elírásokkal, félreértésekkel telezsúfolt) magyar kiadásban is. Bárkinek ajánlom, aki értékelni tudja, hogy valaki megírja teljesen hétköznapi, turkálók, pattanásos fiúk és croissant-ok erdejében lezajlott életét, amiben egy sziklafal-ugrást leszámítva egyetlen hagyományos, regénybe illő kaland sincs.

Lena Dunham: Nem olyan csaj –Egy fiatal nő útmutatója az élethez.Bookline Könyvek 2015. 320 oldal, 3990 Ft.