Két könnyű, díj-jelölt film: Koszorúslányok és A segítség

Borítókép: Két könnyű, díj-jelölt film: Koszorúslányok és A segítség
Itt a vörös szőnyeg-idény, Golden Globe és aztán még ki tudja mi. Ezúttal két, kifejezetten nőkről és nőknek szóló filmet is jelöltek.

Koszorúslányok (Bridesmaids)

A sztori: Annie (Kristen Wiig) harmincas szingli, annak minden kórtünetével együtt. Legjobb barátnője, Lillian (Maya Rudolph) őt kéri fel, hogy segítsen megszervezni az esküvőjét. Annie keserédes lelkesedéssel vetné bele magát , ám egy újkeletű másik legjobb barátnő, Helen (Rose Byrne) mindent megtesz azért, hogy ő is bebizonyítsa rátermettségét. Annie-t elkapja a versenyszellem, ami elég is ahhoz, hogy az oltárig vezető utat rózsaszirmok helyett időzített bombák szegélyezzék.

Szerintem: A Koszorúslányok 2011 egyik legnagyobb sikerfilmje volt. A kritikusok az egekig magasztalták a főszereplők játékát, Rotten Tomatoes-on 90%-on áll, két Golden Globe-ra és még számtalan más díjra jelölték. Mást se lehetett hallani róla, mint hogy ezt muszáj megnézni, és hogy végre egy vígjáték, amely bátran hozzányúl mindenhez, amit romantikusnak tartunk. Engedtem a kísértésnek és megnéztem. És azóta nem értem, mit esznek rajta. Pisikaki-viccek menyasszonyi ruhában? Ez a nagy bátorság? Ezzel az erővel a Már megint egy dilis amcsi filmre is hullhatnának a díjak.

Értékelés: 2/10

Rendezte: Paul Feig
Szereplők: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Wendi Mclendon-Covey, Ellie Kemper, Melissa Mccarthy, Chris O’Dowd
Hossz: 120 perc

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Szöveg: ES, fotó: UIP-Dunafilm. Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.

--pagebreak--


A segítség (The Help)

A sztori: 1962-ben vagyunk, a Missisippi állambeli Jackson városában, ahol semmi jele az Amerika-szerte már megindult egyenjogúsági mozgalmaknak. Külön könyvtár, mozi, iskola és orvosi rendelő van fenntartva a színesbőrűek számára, és most Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard), a helyi nőegylet elnöke azt szorgalmazza, hogy minden fehér háztartásban építsenek külön vécét a fekete házvezetőnőknek. Egyikük, Aibileen (Viola Davis) ezen a ponton dönt úgy, hogy elég volt, és enged a fiatal fehér újságírónő, Miss Skeeter (Emma Stone) unszolásának, aki interjút szeretne készíteni a hozzá hasonló asszonyokkal, hogy így, alulnézetből mutassa meg, milyen felnevelni fehér gyerekeket, akik aztán pont olyanokká válnak, mint a szüleik. Vagy mégsem?

Szerintem: Erre a filmre úgy bukkantam rá, hogy totál véletlenül levettem az azonos című regényt egy könyvesbolt polcáról. A segítség életem egyik legnagyobb olvasmányélménye lett, minden hibájával és hollywoodi kliséjével együtt. Pedig azt hittem, hogy sok újat már nem lehet nekem mondani a feketék egyenjogúságáról – de lehet. Arról, hogy milyen külön vécébe járni, nehogy megfertőzd a fehéreket, miközben te pelenkázod a gyereküket, nos, erről még nem olvastam korábban. Ehhez képest a film egy színes illusztráció. Nem rossz, de nem is ad sokat a regényhez. Azért a színészek díj-jelöléseivel egyetértek – ideértve a bosszantóan vékony Jessica Chastaint is, aki a látszólag buta szőke anti-háziasszony szerepében tündököl.

Értékelés: 5/10

Rendezte: Tate Taylor
Szereplők: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain
Hossz: 146 perc

Forgalmazó: Fórum Hungary

Szöveg: ES, fotó: UIP-Dunafilm. Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.