Félre a drámával, az élet egy nagy gesztenyepüré: Horváth Lili és Kakasy Dóri színésznők arról, hogyan vészelték át 2020 legsötétebb napjait

Borítókép: Félre a drámával, az élet egy nagy gesztenyepüré: Horváth Lili és Kakasy Dóri színésznők arról, hogyan vészelték át 2020 legsötétebb napjait Forrás: Tollár Mónika
Egyik pillanatról a másikra omlott össze szépen megtervezett szakmai életük egy éve, a pandémia berobbanásával. A megterhelő időszakról Horváth Lili és Kakasy Dóri színésznők osztják meg tapasztalataikat, mindemellett azt is elmesélik; mi mindent szerettek meg magukban, s hogy mibe tudtak kapaszkodni mentálisan 2020-ban a legsötétebb napjaikon is. A „Janikovszky-lányok” egy ingyenes Facebook Live beszélgetés keretében vallanak minderről, mely a Nők Éjszakája kampány részeként valósul meg. Az online térbe szorult fesztivál idei témája: #szeretemaztakivagyok.

Oscar Wilde szerint megszeretni önmagunkat egy életre szóló románc kezdete. Te szereted és elfogadod magad? Mert ha magadat nem szereted, senkit nem szerethetsz. Ha magaddal nem vagy harmóniában, másokkal sem leszel, mert kívül csak az jöhet létre, amit belül már megteremtettél. Szeretnénk, ha világgá kürtölnéd, hogy feltétel nélkül szereted magad! Arról, hogy mi mindent szerettek meg magukban az elmúlt közel egy évben, a „Janikovszky-lányok” mesélnek, beszélgetnek egy interaktív Facebook beszélgetés keretében március 7-én vasárnap 16-18 óra között. A Nők Éjszakája fesztivál keretében zajló, ingyenes online beszélgetést Tollár Mónika színházrendező vezeti, a színésznők ezt követően a nézők aktuális kérdéseire is szívesen válaszolnak.

Az újratervezésből született a mostani esemény

Amikor elkezdtük szervezni a Nők Éjszakája fesztivált (még októberben), úgy terveztük, hogy három városban Budapesten, Debrecenben és Szegeden rendezzük meg a fesztivált. Ezekben a városokban kitárták volna ajtajaikat a szépészeti szalonok, fitness termek, gyógyászati és szépészeti központok, önismereti stúdiók, divat műhelyek, galériák, ahol ingyen betekintést kaptak volna a látogatók módszerekről, lehetőségekről, szolgáltatásokról. Építészeti, kulturális sétákakat szerveztünk volna, és számos olyan nem online programot szerettünk volna megvalósítani, amit most virtuális térbe kellett áttennünk - árulta el az ötletgazda szerkesztőségünknek. Bihar Kriszta nevéhez számtalan fesztivál, többek közöttt a Színházak éjszakája eseménysorozat is fűződik.

A három szereplő (Horváth Lili és Kakasy Dóri színésznők és Tollár Mónika, színházrendező) legnehezebb pillanata (az ún. Ground Zero) egyértelműen az volt, amikor tavaly márciusban 2 nap alatt összeomlott az addigi teljes, felépített és előre szépen megtervezett szakmai, színházi életük. A közös, Tollár Mónika által színpadra alkalmazott és megrendezett Janikovszky Éva-estjük („A lemez két oldala”) tavalyi évi első, s egyben az első karantén előtti utolsó előadása Bécsben, a Balassi Intézetben, a Collegium Hungaricumban volt.

A tavalyi évi utolsó, s egyben a második lezárás előtti utolsó előadás a Gyulai Várszínházban volt. Bécsben Lili, Gyulán Dóri „búcsúztatta” kényszerűségből a produkciót 2020-ban, s valójában fogalmuk sem volt róla, mi vár rájuk napok múlva: az összes meghirdetett előadásuk lemondásra került és mindannyiuk naptára kiürült határozatlan időre. Szerencséjükre még a pandémia előtt Pólus Enikő, mentálhigiénés szakembertől megtanulták, hogy

az élet olyan, mint a gesztenyepüré: a tetején a hab, az alján meg a lényeg s krumplinyomón átpréselve alakul a massza.

Így volt mibe kapaszkodniuk mentálisan 2020-ban a legsötétebb napjaikon is.

Ebben a nehéz időszakban a legszebb pillanataikat pedig Pál Feri, katolikus pap és mentálhigiénés szakember jóvoltából abban a belső, lelki fordulatukban tudták megragadni, amikor a változás kulcsaként megfogalmazták, mi az a JÓ, amit most elengednek az életükből. Elfogadták, hogy rendszerszintű változásban lesz részük és megértették, hogy a veszteségeik hosszan fennmaradnak. Így vette kezdetét a gyászidőszakuk, amelyben belátták, hogy a drámai önsajnálat helyett a megváltozott önmaguk lesz a problémáik megoldásának a kulcsa.

Az esemény linkjét ide kattintva találod.