Egy különös arcképcsarnok

Borítókép: Egy különös arcképcsarnok
Múlt hétvégén a budapesti Kesztyűgyárban jártunk, ahol a Romaversitas Alapítvány ünnepelte végzős diákjait, és ekkor nyitották meg azt a kiállítást is, amely 34 végzős ösztöndíjasról készült portrésorozatot mutat be. A Romaversitas immár tizenhárom éve oroszlánrészt vállal a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok képzésében. Elsősorban az a célja, hogy az oktatásból kilépve versenyképes munkaerőt jelentsenek a többiek mellett – mindezt úgy, hogy közben erősíti identitásukat, és a közösség mint szervezett egész erejét kihasználva igyekszik stabil, tartós magabiztosságot kialakítani mindegyikükben.

Szemináriumok és valami több

A kiállítás megnyitóján alkalmam nyílt pár szót váltani Gulyás Erzsébettel, az egyik idén végző ösztöndíjassal arról, hogy mit is jelentett ez a pár év a Romaversitasnál. Nem sok kérdést tettem fel. Erzsébet ugyanis magától elmondta, amire a leginkább kiváncsi voltam. Ami azonban külön említést érdemel, az a Havas Gábor (a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa) által tanított „A romák magyarországi társadalomtörténete" óra. Végtére is nehéz úgy közénk tartozónak tekinteni valakit, hogy az illető maga sem tudja, honnét származik. "A társadalmi feszültségekre gyógyír lehet, ha az új generáció alapos ismereteket sajátít el a hagyományairól, így segít megérteni bizonyos szituációkat, élethelyzeteket.” – mondja Gulyás Erzsébet.
Amikor mindezeket megtudtam, feltettem Böbinek (ahogy második családjában – ő így hívja a Romaversitast – becézik) az utolsó kérdést: mi lenne az a szó, amely kifejezne minden érzést, élményt a csatlakozása óta eltelt három romveres évvel kapcsolatban? Válaszában a legmeglepőbb az volt, hogy nem volt semmi meglepő: – Köszönöm. Ezt tudom egyedül mondani.

A Romaversitas tulajdonképpen egy második egyetemként működik az állandó ötven fős közösség számára, akiket személyre szabott alapos felvételi után fogad tagjai közé. A diákok havonta három napot töltenek az alapítványnál, s ezen idő alatt szemináriumok közül választhatnak - az órák sokszínűsége szinte végtelen, a szociológiától, a British Council navigátorképzésein, a médiaismereten át, az EU-tanulmányokig, és a drámajátékig széles a skála. Az alapítvány ezen felül teljes körű támogatást nyújt azoknak a tagoknak, akik valamely vizsgájukhoz különleges korrepetációt igényelnek – legyen szó matematikáról, vagy pszichológiáról – ezzel is minél jobb teljesítményre sarkallva őket. Külön hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra, és lehetőséget teremtenek külfödi tanulmányok folytatására is – a megnyitón például egy szeptembertől aktuális dániai ösztöndíj bejelentésére került sor.

Adatbázis
Név: Romaversitas Alapítvány
Cím: 1094 Budapest, Ferenc körút 39. II/2a
Telefonszám: +36-70-634-9288
Központi e-mail: romaversitas@romaversitas.hu
Honlap: http://www.romaversitas.hu
A „Más szemszögből” c. kiállítás megtekinthető július 14-ig
helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Budapest VIII., Mátyás tér 15.

Szerző: Kárpáti Kata Szandra, Fotó: Romaversitas Alapítvány

Ez a cikk kizárólag az evamagazin.hu részére készült. Minden jog fenntartva.