E-könyv olvasó: pro és kontra

Borítókép: E-könyv olvasó: pro és kontra
Téged is foglalkoztat a gondolat, hogy e-olvasóra válts? Mi megtettük – íme a tapasztalataink!

Régóta szemezgettem már a kütyüboltokban az e-olvasóval, ám képtelen voltam eldönteni, szeretném-e vagy sem. Aztán a családom megunta és meg is oldotta a dilemmát: idén nyáron összedobtak a szülinapomra egy Kindle Paperwhite 2-re valót. Azóta is szokjuk egymást, "Kindli" és én, barátkozunk, és be kell vallanom, egyre szorosabbra fűződik kettőnk viszonya.

Bár még most is tartom magam eredeti elhatározásomhoz, miszerint egy e-könyv után elolvasok egy "rendeset", egyre nehezebben tudom megállni, hogy egy regény végeztével ne kattintsak rá azonnal a következőre. Sőt, néhány hete már egy magazinra is előfizettem, ami automatikusan rátöltődik a gépre a megjelenés pillanatában. Ajaj...
Na, de vissza a lényeghez: fantasztikus találmány az e-olvasó, lelkes felhasználójává váltam, nem lettem azonban elvakult – természetesen a hátrányait is látom. Ha te is tépelődsz, most megpróbálok segíteni. Jöjjenek hát a prók és a kontrák!

Mi szól mellette?

1. Azonnal megkapom, amit szeretnék
Kedvenc szerzőim könyveit már a megjelenés napján olvashatom is, hiszen egy kattintás, és már ott is vannak a gépen. Nem kell értük a boltba menni vagy online rendelésnél megvárni a szállítást. Ugyanígy – ha bármi eszembe jut, amit szívesen olvasnék, csak rákeresek, és – ha az ára nem túl meredek – már "lapozhatom is". Ez ma még elsősorban az angol nyelvű könyvekre vonatkozik.

2. Sok az ingyenesen elérhető tartalom
Az amazon.com oldalon illetve a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán rengeteg ingyenesen elérhető könyv található – a legváltozatosabb műfajokban. Az összes külföldi és magyar klasszikus letölthető (egy-két kivétel akadhat, ám ezek is hamarosan felkerülnek, hiszen a kínálat folyamatosan bővül).

3. Bármilyen fényviszony mellett olvasható
Az e-olvasó és a tablet között ez a leglényegesebb különbség: a tablet nem olvasható szikrázó napfényben, míg az elektronikus könyv ugyanúgy viselkedik, mint a sima fehér papír. Sötétben pedig anélkül is látható, hogy lámpát kellene gyújtani, így az éjszakai baglyoknak vagy álmatlansággal küzdőknek tökéletes megoldás lehet.

4. Sok jó könyv nagyon kis helyen elfér!
A készülék legvonzóbb tulajdonsága – nekem legalábbis! Mentségemre szóljon, hogy rengeteg költözésen vagyok már túl, és még a számtalan lábbelim átszállítása sem okozott soha annyi nehézséget, mint a könyvek polcokról való lepakolása, bedobozolása, kidobozolása, polcokra való felpakolása. A félévenként esedékes nagytakarításnál is mindig vita tárgyát képezi, kire jusson a könyvportalanítás hálátlan feladata. Megértitek, ugye?

Lapozz és olvasd el az ellene szóló érveket is!

--pagebreak--

Mi szól ellene?

1. Nem túl olcsó mulatság
Maga a készülék 20 és 45 ezer forint között mozog, bár a hozzáértők szerint (nem én állítom, én ugyanis nem vagyok az) nem érdemes olcsót választani, mert komplikált a használata és hamar tönkremegy. Ebből az összegből már kijön kábé 15-20 könyv antikvár áron, de a drágábbik verzió simán kitesz akár 10 vadiúj könyvet is. De lépjünk túl ezen – nem ez a nagyobb gond. Hanem bizony az, hogy az e-könyvek ugyanannyiba kerülnek, mint a kézzel fogható változatok, ami teljességgel érthetetlen, hiszen itt nincs papír- és nyomdaköltség, szállítási, tárolási költségek, szóval disznóság, na! Ugyanakkor az is igaz, hogy ha az ember türelmesen kivárja, előbb-utóbb igen nagy kedvezménnyel juthat hozzá az áhított művekhez.

2. Még mindig kevés a magyar nyelvű e-könyv a nyomtatotthoz viszonyítva
Igaz, a kínálat egyre bővül...

3. Korlátozottak a kölcsönzési lehetőségek
Állítólag léteznek már e-könyvtárak, ahonnan kölcsönözhetsz, én ezt még nem próbáltam. Az általam megvásárolt digitális könyveket csak egyetlen egyszer tudom kölcsönadni, és mindössze két hétig lehetnek másnál. Miért is?

4. Nem viheted magaddal bárhová
Lehet, hogy túlparáztam a témát, de én nem mertem vele strandra menni: féltem, hogy ellopják, vagy valamelyik gyerek áttrappol rajta vizes, homokos vagy vizes-homokos lábbal. Egy jó nyomtatott ponyva esetében ilyen félelmek nincsenek.

5. Nincs könyv, ha nincs áram
Ugyanúgy, mint az okostelefon: ha az e-olvasó lemerül és épp nem tudod feltölteni, olyan, mintha nem is lenne. Ráadásul nekem állandó félelmem (lehet, hogy üldözési mániám van?), hogy egyszer majd kihúzzák a nagy központi dugót, bye-bye villanyáram, jöhet a tűz és a gyertya, na és akkor? Volt könyv, nincs könyv! Szerencsére a családunknak bőven van nyomtatott vésztartaléka a "sötét" napokra is!

Na és ti? Van már tapasztalatotok a témában? Osszátok meg velünk a kommentekben!