Bécs: karnyújtásnyira a természet

Borítókép: Bécs: karnyújtásnyira a természet
Bécs nemcsak fényűzően előkelő, hanem tudatosan környezetbarát is, ami rengeteg szabadtéri kalandot jelent. Íme a tökéletes őszi hétvégi program: induljunk felfedezni a zöld Bécset!

Huszonöt éve ugrunk át a szomszédba vásárolgatni, decemberben puncsot inni, eredeti Sacher-tortát majszolni, és huszonöt éve ámulunk Bécs gazdagságán, rendezettségén, és eleganciáján. De ha valaki már unja a Kaertnerstrasse nyüzsgését, kipróbálna valami mást is, mint a borjú bécsit a Fieglmüllerben, és épp az idő is túl szép ahhoz, hogy a Múzeumnegyed falai között bóklásszon, még mindig nem tudja, merre is indulhatna tovább. Pedig Bécs nemcsak fényűzően előkelő, hanem tudatosan környezetbarát is, ami rengeteg szabadtéri programot jelent a város különböző pontján. Induljunk felfedezni a zöld Bécset!

Ha például eddig abban a meggyőződésben éltünk, hogy a Duna csakis Budapesten szép, és csak nálunk része a város lüktetésének, akkor még van mit tágítanunk a horizontunkon. Amíg jó az idő, látogassunk el az Öreg Dunához (létezik ilyen metro-állomás), ahol egyrészt csónakot bérelhetünk, és egy buddhista meditációval felérő lelki szellőztetésen eshetünk át, másrészt nyáron akár úszhatunk is egy nagyot, hiszen itt, a folyó holtágában van Európa legnagyobb szabad strandja.

Ha mindezt egymás után tesszük, és a naplemente előtti órákra időzítjük, egész páratlan élményben lesz részünk. Utána jöhet egy jól megérdemelt vacsora valamelyik partmenti, kockás-terítős étteremben, például a 120 éves Zur Alten Kaisermühlében, ami egykor halász fogadó volt, ma pedig a bécsiek egyik kedvenc helye.

Természetesen ajánlott halat enni, de a steak is híresen jó. Aztán pattanjunk fel bérelt biciklinkre – amit a város majdnem 100 pontján, potom áron vehetünk magunkhoz – és kerekezzünk végig a rakparton. Itt nemcsak egy kéthetente megújuló, ingyenes graffity-kiállítást tekinthetünk meg, de lépten-nyomon a város legmenőbb szórakozóhelyeibe is botlunk. Egy fröccs a Quelle Forellében, egy gintonic a Flexben, és már benne is vagyunk a bécsi éjszakai élet sűrűjében.

Ha gyerekkel érkezünk, érdemes a híres bécsi erdőbe is ellátogatni. Nincs messze Grinzingtől, és ideális kirándulóhely. Itt található ráadásul a Kahlenberg kötélpálya, ami a nálunk is egyre népszerűbb kalandpark egy komolyabb változata – de persze kicsiknek is megfelelő kihívásokat tartogat. Profiknak ajánlott egyszer-egyszer szét is nézni a csúszás előtt, vagy épp a semmiben lógva, mert a fák tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra, amelyről sokat elárulnak a számok is: Bécsben 850 park található, útjait 100 000 fa szegélyezi, és évente 2,5 millió virágot ültetnek ki a közterekre. Na, ugye meghoztuk a kedveteket?