Életem könyvei: Balsai Móni

balsai móni,életem könyvei,színész,film,színház,könyv,regény Forrás: Fotó: Szentgyörgyváry Ambrus, Smink,haj: Fülöp Zsófi, helyszín: D18 Cafe & Bar, Budapest
Jászai Mari-díjas színésznő. A köztudatba a Liza, a rókatündér című film főszerepével robbant be, de játszott a Jupiter holdja című filmben és a Terápia televíziós sorozatban is. Jelenleg szabadúszó, több színházi szerepben is láthatjuk.

Balsai Móni írása az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg először.

A belga Geert Kimpent jó ideje vonzották a zsidó misztikus tanok. Aztán tanulótársak lettek egy kabbalaiskolában Madonnával. Amikor megjelent Kimpen regénye, első példányát mindjárt Madonnának dedikálta. Persze nem ettől a baráti gesztustól – máskülönben remek marketingfogástól – lett bestseller a műve, A kabbalista.

Egyébként ritkán jut időm olvasásra. A munkák – filmes, színházi – nagyon lekötnek. De ha felszabadul néhány órám, netán pár egybefüggő napom, azonnal olvasok. Egyszerre több könyvet is, mintha csak be akarnám pótolni a lemaradásomat. Akkor tényleg falom a betűket, mostanában főként e-bookon, hiszen tudatos környezetvédő vagyok, meg praktikus, mert hát a gépemen több kötet is megfér egymás mellett.

Szóval szünet nélkül olvastam végig A kabbalistát. Lenyűgözött ez a szenvedélyteljes és szellemteljes könyv. Geert Kimpen egy 16. századi rabbi, Chajim Vital valós történetét írta legendává. Bizonyára színezett rajta, amitől csak még rejtelmesebb és még izgalmasabb a sztori – az amúgy is misztikus középkor peremén.

Chajim álmodozó fiatal férfi. Ambiciózus. A galileai Cfatban lakik, a kabbala „városában”, ahol a zsidó tanok tolmácsolóinak többsége élt egykor. Chajim kabbalatanító akar lenni, voltaképpen a legnagyobb, aki először írja majd le a Kabbala titkait és tanításait, az élet törvényeit. De ez nem az elhatározástól függ. Még csak nem is az elkötelezettségtől. Hanem saját maga teljes megismerésétől. Ehhez pedig még tanulnia kell Luria rabbitól, egy kabbalaiskola alapítójától. Csakhogy közben a rabbi lánya megtetszik neki. Neki pedig választania kellene a végső bölcsesség és a végső szeretet között.

A kabbalista gyönyörű írás, szerelemről, hitről, vallásról, szeretetről. Rejtélyes, álomszerű és egzotikus hangulatú könyv. A történet moziszerű, ami nem is lehet véletlen, Geert Kimpen ugyanis rendezőből lett íróvá.

Hasonlóan egy különös belső utazás története az Itt járt Britt-Marie, a svéd Fredrik Backman regénye. Az egyik legnagyobb élményem az utóbbi időkben. Nem igazán nevetek hangosan olvasás közben, de ezen szinte lapról lapra. Szívszorító, mégis szórakoztató könyv egy bogaras, rögeszmésen rendezett nyugdíjas nőről, aki nem csupán a ruháit, az életét is élére hajtogatja.

Britt-Marie nekem szerethető boszorka. Noha környezete sokszor hisztis banyának látja rendmániájával, makacsságával. Britt-Marie aztán negyven év után elhagyja a férjét, mert az megcsalja őt. Elköltözik tőle. Egy távoli község koszos ifjúsági otthonának gondnoka lesz. Nemcsak messze van a helység, de kihalóban is. A házak többségére felkerül az „eladó” tábla, a falu központja egy pizzéria, amely postahivatal is, bolt is, no meg autószerviz is.

balsai móni,életem könyvei,regény,könyvajánló
Forrás: Fotó: Szentgyörgyváry Ambrus, Smink,haj: Fülöp Zsófi, helyszín: D18 Cafe & Bar, Budapest

És itt, ebben a fogyatkozó faluban a focicsapat edzőjévé választják Britt-Marie-t, aki egyáltalán nem ért a futballhoz. De összerendezi a csapatot, új pályára állítja a srácokat, s közben saját magát, az életét is. Bár azért mániáit nem hagyja a kispadon.

Majd váratlanul megjelenik a férj és bocsánatért esedezik. Nem lőném le a befejezést, hogy ki kap végül egy óriási öngólt.

Ez a regény történet a második esélyről, a sors kiszámíthatatlanságáról. Britt-Marie nagyon jó karakter. Szerethető, humánus, humoros, ironikus. Szívesen eljátszanám színpadon vagy filmen – húsz év múlva.

Erről jut eszünkbe, olvass még! További letehetetlen könyveket ajánlunk a galériában: