A kevesebb néha a könyvespolcon is több

Borítókép: A kevesebb néha a könyvespolcon is több Forrás: Bookline
Mennyi könyvet tartsunk otthon – és mit tegyünk, ha arra jutunk, meg kellene válnunk pár kötettől?

Napjainkban egyre többen vallják, hogy egy tárgyakkal telezsúfolt lakás nem csak fenntarthatósági szempontból problémás, de pszichikailag is megterhelő lehet.

A minimalizmusnak nevezett irányzat hívei igyekeznek megválni mindentől, ami valójában nem okoz örömöt: az egyik kihívásban például mindössze 100 tárggyal kell élni egy éven át.

Marie Kondo és a 30 könyv legendája

Napjaink talán legismertebb minimalistája Marie Kondo, aki otthonában harmincra redukálta a könyvek számát.

Sokan úgy értelmezték mindezt, hogy ezzel az ideálisan otthon tartandó könyvek számát is megadta – de erről szó sincsen!

Mint egy nyilatkozatában elmondta, mint mindig, most sem a konkrét szám a lényeg, hanem hogy megváljunk azoktól a könyvektől, melyek nem nyújtanak élvezetet.

Tipp a válogatáshoz

Azt, hogy melyik könyvektől érdemes megválnunk ez alapján, nem mindig könnyű eldönteni. Ha bizonytalanok vagyunk, először dobozba is kerülhetnek a kiválogatott könyvek.

Írjuk rá a dátumot, s tegyük a pincébe/padlásra. Egy év lejártával nézzük meg, hány könyvet kérnénk el a dobozból, ha mondjuk egy barátunknál lennénk lakásvásáron – meg fogunk lepődni, milyen keveset!

Ne dobjuk ki – adjuk valakinek, aki örömét leli bennük!

Mit kezdjünk a könyvekkel, amiktől meg szeretnénk válni? Az antikváriumoknál sokszor limitált, milyen könyveket vesznek át. Az ismerősök körében is meghirdethetjük a könyveket, de ez nagyon időigényes is lehet.

Egyszerű és teljes körű megoldást jelenthetnek ugyanakkor az ingyenes könyvcserepontok, melyeket ma már az ország egész területén megtalálhatunk.

A független, kisebb helyszínek mellett már 10 fedett, egységes megjelenésű Bookline Lapozó is várja az érdeklődőket és a könyveket – az ingyenes pontok teljes listáját ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Már csak arra kell ügyelnünk, hogy olyan cserekönyvet válasszunk, amit tényleg el is olvasunk…