A rendellenes táplálkozási szokások ugyanolyan veszélyesek, mint az étkezési zavarok

étkezési rendellenesség, étkezési zavar, Forrás: Getty Images
Ráadásul az étkezéssel kapcsolatos rossz beidegződések nagyon gyakoriak futóknál.

Futóknál fontos a teljesítmény szempontjából is, hogy mit és mennyit fogyasztanak, hogyan állítják össze az étrendet, ám az még lényegesebb, hogy mindvégig maradjunk az egészségmegőrzés talaján. Ugyanakkor figyelemfelkeltő, ha a táplálkozási szokásokra túlzott figyelem hárul, ha a gondolatok, érzések és a napi rutin egyik legfontosabb témájává válik az étkezés.

A rendellenes táplálkozási szokások spektruma igen széles: a matematikai pontossággal kimért tápanyagok bevitelétől egészen az étkezési zavarokig terjed (ezek persze csak a látványosabb szélsőségek, vannak köztük időszakos tápanyagmegvonók, esetleg alkalmi, drasztikus böjtölők), és nem is hinnénk, hogy mennyire gyakori jelenség mindez a futóknál, ami betegségek, sérülések fokozott előfordulását okozhatja, veszélyeztetve a teljesítményt és a hosszú távú sportolás lehetőségét.

A rendellenes táplálkozási szokások olyasforma korlátozó étkezési magatartások, amelyek klinikai étkezési zavarokká válhatnak (ilyen például az anorexia nervosa vagy bulimia nervosa).

étkezési zavar,étkezési rendellenesség,bulimia,anorexia
Forrás: Getty Images