Borítókép: Hogyan kezelhető az inkontinencia? Forrás: Getty Images

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

Tudtad, hogy az inkontinencia ma már szinte népbetegség? Szégyenkezés helyett viszont nagyon fontos, hogy mielőbb fordulj szakemberhez. A vizelettartási problémák ugyanis kezelhetőek, ám speciális, személyre szabott eszközökkel és módszerekkel.

A cikk a TENA Lady termékek forgalmazója, az Essity Hungary Kft. támogatásával készült.

Az inkontinencia - az akaratlan vizeletvesztés - ma már népegészségügyi probléma. Ha te is tapasztaltál már hasonló tünetet; először is tehát tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Másodsorban pedig azt, hogy a tünetek elbagatellizálása helyett nagyon lényeges, hogy kérj segítséget háziorvosodtól vagy nőgyógyász, urológus szakorvostól. Egyrészt azért, mert akár komolyabb betegséget is jelezhetnek; másfelől

ezekből a „kis balesetekből” nagy, az egész életviteledre kiható problémák is kialakulhatnak.

A rejtegetés, nem megfelelő ellátás következménye a sokszor drasztikusan romló életminőség. Gondolj csak bele, milyen úgy élni, hogy folyamatosan mosdót keresel, vagy attól rettegsz, hogy bárki észreveszi az „árulkodó” szagokat…

A „lebukástól” való félelem miatt az érintettek lemondják programjaikat, így családi és társas kapcsolataik is sérülhetnek. A folyamatos szorongás miatt romolhat teljesítményük a munkában. Visszahúzódóvá válhatnak, akár depresszió is kialakulhat náluk. Súlyos bőrproblémák is felléphetnek a nem megfelelő védőmegoldások használata miatt. Ezeket gyakrabban kell cserélni, így anyagi terhek is megnövekedhetnek.

Az inkontinencia többféle módon is kezelhető; típusától, súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól, betegségtől függően. A sikerhez gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.

Egyes, enyhe tünetek esetén a viselkedésterápia, illetve az életmódváltozás is elegendő az inkontinencia megszüntetéséhez. A medencefenék és a hólyagzáró izmok valamilyen okból meggyengült izmait speciális gyakorlatok – Kegel-, gáttorna, intim torna – rendszeres elvégzésével is erősítheted. A hólyagtornát általában az úgynevezett késztetéses inkontinencia esetén javasolják, de másfajta inkontinencia esetén is eredményes lehet. További kezelési lehetőségek egyike az elektrostimuláció; mely során elektromos áram segítségével késztetik összehúzódásra a medencefenék izmait. A vizelet inkontinencia bizonyos fajtái gyógyszeresen is kezelhetők, ám a stressz inkontinencia kezelésére nem áll gyógyszer rendelkezésre. Jótékony hatású lehet a viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés kombinálása is. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, szóba jöhet a műtéti kezelés.

Forrás: Tena Lady
TENA Lady inkontinenciabetét.
A TENA Lady termékek gyógyászati segédeszközök.

Gyógyászati segédeszközök

A vizelet inkontinencia gyógyászati segédeszközök segítségével – például inkontinencia betétekkel - is kezelhető. Ehhez nagyon fontos a helyes eszköz megtalálása; mert csak a megfelelő kivitelű, méretű és kapacitású betét vagy (súlyos esetben) pelenka jelent eredményes mindennapi megoldást.

A vizelettartási problémákra sokan – helytelenül - a megszokott, intim betétet használják. Az egészségügyi, illetve a tisztasági betéteket azonban jóval kisebb mennyiségű és más minőségű folyadék felszívására tervezték, nem a vizelet befogadására.

A speciális inkontinencia-betétek méretre, formára ugyan a tisztasági és egészségügyi betétekre emlékeztetnek, ám olyan plusztulajdonságaik is vannak, amelyek miatt csak ezek alkalmasak a tünetek kezelésére. Egyszerre nagyobb mennyiségű híg folyadékot (vizelet, szülés utáni váladék) is képesek elnyelni és magukba zárni. Felületük gyorsan a betét belsejébe vezeti a nedvességet, így felszínük mindig száraz marad. Kialakításuknak köszönhetően még a kellemetlen szagokat is magukba zárják.

Több méretben is megtalálhatók a gyógyszertárakban, így patikusi segítséggel biztosan megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

Miről árulkodik vizeleted színe? Galériánkban mutatjuk: