8 tipp, hogy a legtutibb leveseket főzhesd

leves,soup Forrás: Getty Images
Legyen benne több a vitamin, meg a rost, kevesebb a zsír és a szénhidrát, az íze mégis hozza a maximumot.

Ez a cikk az Éva magazin novemberi lapszámában jelent meg először.

Szereted a testet-lelket melengető leveseket? Ennek a fogásnak az indoeurópai nyelvekben legelterjedtebb elnevezése eredetileg a szanszkrit nyelvből származik. A „su” (jól) és a „po” (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a „suppa” kifejezés, és innen ered az angol soup, a spanyol sopa és a német Suppe szó is.

  1. Az alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20%-át nyersen áttörve dolgozd bele az ételbe. Az íz így nem tér el a megszokottól, de a vitamintartalom jelentősen megemelkedik, sok esetben ezért még a hagyományos sűrítési módok (habarás, rántás) is elhagyhatók.

  2. A zöldségek főzőlevét/párolólevét – ha pillanatnyilag nincs rá szükséged – tedd el, esetleg fagyaszd le, és később egy leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz is felhasználhatod. A finomra aprított zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva annak C-vitamin-tartalmát is növeli. Ugyanez igaz a metélőhagymára, a zellerzöldre és egyéb friss fűszernövényekre is, mint amilyen a bazsalikom, a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.

  3. Alapanyagként válassz többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, ill. kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről minden esetben távolítsd el a látható zsiradékot.

  4. Figyelj arra, hogy minél kevesebb zsiradékot (és akkor is elsősorban növényi olajat) használj. Ha szükséges, zsírtalanítsd a levest tálalás előtt (szedd le a felszínén összegyűlt pacákat).

  5. A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak indokolt mennyiségben használj, akkor is lehetőleg teljes kiőrlésű formát. Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűríts inkább habarással, hintéssel.

  6. A habarással készült leveseknél részesítsd előnyben a kisebb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).

  7. A levesbetét (csipetke, burgonya-, hús-, halgombóc, máj- és daragaluska stb.), sok esetben a jellegét nagymértékben meghatározó kiegészítője a levesnek. Figyelj ezek fogyasztott mennyiségére, hiszen ez sok esetben megszabja a leves energiatartalmát.

  8. Igyekezz a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani, azaz nyáron ne főzz csülkös bablevest, télen pedig eperkrémlevest.

Variációk egy témára

Francia különlegesség:
a homár-, a hagyma-, a fokhagyma- és a kagylóleves.

Olasz specialitás:
a minestrone-, a spenót-, a zöldségkrém- és az erőleves.

Angol fogás:
a marhahúsleves = „beef tea” (marhahústea) és a gesztenyeleves.

Német találmány:
a sajt-, a hagyma- és a sörleves.

Spanyol fejlesztés:
a gazpacho (hideg leves) és a cocido (meleg leves) sok száz változata

Ha érdekel, hogyan készül a házi leveskocka, kattints a galériára, ahol lépésről lépésre találsz hozzá útmutatót!