Borítókép: Hajhullás szoptatás alatt – Tényleg elkerülhetetlen? Forrás: Unsplash/Tim Mossholder

Hajhullás szoptatás alatt – Tényleg elkerülhetetlen?

A szülés utáni második-harmadik hónap táján a nők nagyjából fele hajhullásról panaszkodik. Rengeteg vitamin, táplálékkiegészítő, hajpakolás ajánlás kering az anyukák között, azonban mielőtt nagyon megrémülünk, érdemes biológiai oldalról megnézni, mi áll a dolgok hátterében.

A famiily.hu cikke.

A kislányom születése után Mickey egér hajvonalára „hajazott” az én hajszerkezetem is. A derékig érő hajamból minden hajmosás után egy maréknyit vesztettem. Hiába szedtem a szoptatás kezdetétől plusz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, a hajam egyre csak fogyatkozott. Pánikomban felkerestem a háziorvosomat, a nőgyógyászomat, majd beszéltem egy hajgyógyásszal is, akik mind próbáltak megnyugtatni afelől, hogy ami a fejemen történik, vagyis a hajhullás szoptatás alatt egy teljesen természetes folyamat.

Most a második szülésem után kilenc hónappal a hajam pont úgy hullik, mint három évvel ezelőtt. Egy valami változott meg: nem pánikolok, mert már tudom, hogy tényleg biológiai oka van a hajvesztésnek.

Hajhullás szoptatás alatt – Mi az oka?

A várandósságunk során hatalmas hormonváltozás áll be. A női nemi hormonok, a progeszteron és ösztrogén szintje is magas, és ez meghosszabítja a hajszálaink életét. Egy hajszál átlagosan 2-6 évig él. A fejbőrünkben minden szőrtüsző saját tempóban követi a növekedési, az átmeneti és a kihullási ciklusát.

Azok

Azok a szálak, amelyek a várandósság kilenc hónapja alatt hullanának ki, nem mennek sehova, a fejünkön maradnak. Ezért érzékelhetjük úgy, hogy a hajunk abban az időszakban sokkal dúsabb.

A szoptatás időszakának második-harmadik hónapja tájékán viszont a női hormonok szintje csökken. Ennek a változásnak köszönhető, hogy az addig – a hormonok hatására – pluszban növekedő szálak is életük végéhez érnek, valamint az éppen életciklusuk utolsó fázisában lévő hajszálak is kihullanak, pont úgy, mint a várandósság előtt.

Ez egyszerre nagyon soknak tűnhet, és persze szemmel látható a veszteség, hiszen egyszerre válik le a szőrtüszőről az a hajmennyiség, ami egy év alatt esett volna ki. Ez az ijesztő mennyiségű hajhullás akár 6-9 hónapig is eltarthat.

Ehhez társulhat még hajminőség romlás is, ami a kialvatlanság, a fáradtság, a stressz számlájára írható.

A homlok feletti terület hajhullását az is erősíti, hogy az anyukák a nap túlnyomó részében a hajukat kontyban vagy lófarokban hordják, így az első hajszálak egész nap egy húzó erőnek vannak kitéve.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Nem tudtam, hogy szükségem van a detox hajsamponra amíg ki nem próbáltam