Hajritkulás és hajhullás - Nem ugyanaz! Mutatjuk, mi a különbség és hogyan kezelhetők!

Borítókép: Hajritkulás és hajhullás - Nem ugyanaz! Mutatjuk, mi a különbség és hogyan kezelhetők! Forrás: Labo
A hajhullás és a hajritkulás a legijesztőbb esztétikai problémák közé tartoznak, melyek nem csak a külsőnket érintik, sokszor komoly egészségügyi gondokra hívják fel a figyelmet. Mutatjuk, hogyan járhatunk utána alaposan az okoknak és a megoldásban is segítünk!

Mit érdemes tudni a hajhullásról?

Bár hajlamosak vagyunk a kettőt „összemosni”, a hajhullás és a hajritkulás között azonban nagyon is fontos különbséget tenni! A hajhullás a hajszál leválását jelenti a szőrtüszőről. Ez a folyamat elsősorban külső tényezők miatt indul be és időszakosan jelentkezhet. Nőknél jellegzetesen a terhesség bizonyos szakaszában, illetve a szülés utáni hónapokban figyelhető meg átmenetileg a hormonális változások miatt, de sok anyuka a szoptatás alatt tapasztalja ezt a kellemetlen jelenséget, amit a hormonok mellett vitamin-, nyomelem- és ásványianyaghiány is okozhat. Drasztikus diéták és speciális étrend hatására is felborulhat a mikro- és makrotápanyagok egyensúlya a szervezetben, aminek ugyancsak hajvesztés lehet az eredménye. Ezen kívül bizonyos betegségek, komolyabb műtétek és a magas láz is sokkolja, kimeríti a szervezetünket és bár sokan nem gondolnak rá, de a túlfeszített munkatempónak, a folyamatos stressznek és az érzelmi traumáknak is kísérő tünete lehet az átmeneti hajhullás.

A hajhullást a betegséghez vagy az egészségügyi probléma megjelenéséhez képest mindig kicsit később – általában pár hét után – vehetjük észre és ez az állapot sajnos hónapokig fennmaradhat. Egészen addig, amíg szervezetünk egyensúlya újra helyre nem billen.

Forrás: Getty Images/Prostock-Studio
A hajhullás a hajszál leválását jelenti a szőrtüszőről.

Miben más a hajritkulás, mint a hajhullás?

A hajhullással szemben – ami időszakosan jelentkezik- a hajritkulás egy folyamatos állapot, amelyet a haj kihullása utáni újranövekedés hiánya, a hajtermelés leállása okoz. Ez pedig a fejbőr elvékonyodásából és a hajhagymák működésének problémáiból alakul ki.

A hajszálak növekedésének három fázisát különböztetjük meg: a növekedési (anagén), az átmeneti (katagén) és a nyugalmi (telogén) fázist. A nyugalmi fázist követően (amely nagyjából 3 hónapig tart) az adott hajszál kihullik és ezután kezdődik az új hajszál növekedése. Ha azonban valamilyen külső vagy belső hatás megzavarja ezt a folyamatot, a hajszálaink idő előtt kerülnek a nyugalmi fázisba, vagyis a növekedési és átmeneti fázis lerövidül. Ez pedig azt eredményezi, hogy több hajszálat veszítünk el, mint amennyi újratermelődik.

Sokáig mi magunk sem vesszük észre a ritkulást - bár árulkodó jel, hogy folyamatosan több hajszál marad a fésűn, mint amennyi egészséges lenne-, de azért idővel már feltűnik, hogy helyenként kiritkult a hajunk és csökkent a hajsűrűségünk. Ennek elsősorban hormonális, öröklött okai lehetnek, így a kialakuló állapot nagy valószínűséggel nem időszakosan jelentkezik, hanem folyamatos romlást mutat. Éppen ezért érdemes időben közbeavatkozni.

Sajnos idővel az ún. időskori hajritkulás is mindenkit elér. Ebből is látszik, hogy a hajnövekedési zavarok milyen érzékenyen jelzik a szervezetben megjelenő működési problémákat. Az évek múltával csökken a sejtek regenerációs folyamatainak hatékonysága, megváltozik a hormonrendszer működése, romlik a keringés és a tápanyagok is kevésbé szívódnak fel. A hajhagymák emiatt kevesebb vitaminhoz, aminosavhoz és ásványi anyaghoz jutnak. A szervezet egészéhez hasonlóan a hajhagymák működése is egyre gyengül, a hajtüszők egy része kimerül és már nem pótolja a kihulló hajszálakat.

Forrás: Getty Images/triocean
A hajritkulás egy folyamatos állapot, amelyet a hajtermelés leállása okoz.

A fokozott hajhullás okai a legtöbb esetben vérvétellel, illetve a fejbőr vizsgálatával felderíthetők. A szakszerű kezelést követően a hajnövekedés általában néhány hónap alatt rendeződik, a hajhagymák megfelelő táplálására azonban ekkor is érdemes külön figyelmet fordítani. A hajtüszők kimerülésével járó lassú, de folyamatos hajritkulás esetén pedig különösen fontos a még élő hajhagymák táplálása, hogy minél tovább megőrizzék működőképességüket.

A megoldás mindkét problémára: a Crescina

Szerencsére mindkét problémára: a hajhullás és a hajritkulás kezelésére is létezik hatékony kezelési módszer! A Crescina egyedülálló formulája az első, otthoni használatra kifejlesztett, ampullás kiszerelésben kapható, komplex termékcsalád, amely a szabadalmaztatott Transzdermális Technológiának köszönhetően - amely a hatóanyagok közel 100%-os felszívódást teszi lehetővé - aktiválja a még életképes hajhagymák újranövekedését, és sikeresen megállítja a hajhullást is, így mindkét problémát egyszerre kezeli, ezáltal a hajbeültetés igazi alternatívája, de a Crescina termékcsalád minden tagja gazdag összetétele miatt, dús haj esetén is alkalmazható megelőző és fenntartó kezelésként az erősebb és egészségesebb hajért.

Forrás: Labo
A hajhullást és a hajritkulást is kezeli a Crescina komplex termékcsalád.

A termék gyártója, a Labo a termékeit a férfi és a női test hormonháztartásának egyediségeit szem előtt tartva alkotta meg, így külön termékek állnak rendelkezésre nők és férfiak részére. A férfi és női hajritkulás fokozatait nemzetközi szinten megállapodott fokozatokba sorolják, amelyeket hölgyek esetén a nemzetközi Ludwig-Savin skála, míg férfiak esetén a Hamilton-Norwood skála határoz meg. A termékek hatáserősségeit pedig ezeket a szinteket figyelembe véve alkották meg.

Nézd meg, miben segíthet a Crescina ampullakúra és hogyan kell használni: