Az egész családot letaglózta, amikor cukorbeteg lett a 9 hónapos kislányunk. Egy apa gondolatai a cukorbetegségről

Borítókép: Az egész családot letaglózta, amikor cukorbeteg lett a 9 hónapos kislányunk. Egy apa gondolatai a cukorbetegségről Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Az Izeli család addigi élete a feje tetejére állt, amikor kisbabájukról kiderült, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Hogyan élik meg a mindennapokat a cukorbeteg Lucával? És mi is pontosan a diabétesz? Hogyan kezelhető gyermekkorban?

Az Izeli család addigi élete a feje tetejére állt, amikor kisbabájukról kiderült, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Az édesapának is rövid időn belül kellett elsajátítania a vércukormérést, az inzulinadást, azt, hogy Luca mit ehet, és hogy ha leesik a vércukra vagy éppen túl magas, mi a teendő. Az édesanyát sokként érte a hír, így férje próbált higgadt maradni, és megnyugtatni őt. De számára is idő kellett, hogy elfogadja az új helyzetet. De hogyan élik meg a mindennapokat a cukorbeteg Lucával?

Úgy kezelem a lányomat, mintha egy teljesen egészséges gyerek lenne. Az én szememben az is. Próbáljuk úgy élni a hétköznapokat, hogy Luca egy percig se érezze, hogy nekünk a cukorbetegségével problémát okozna. Persze odafigyelünk rá, számoljuk az étkezéseknél a szénhidrátot, és ahhoz az inzulin mennyiséget. Naponta 10-12 alkalommal mérjük a cukrát, éjjel is. 1 óráig én vagyok fenn a kislányom mellett vércukrot mérni, utána a párom. Nem könnyű, de az ember mindent megtesz a gyermekéért
- meséli Izeli Róbert, az édesapa Erős Antóniának, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozójának, aki meglátogatta a cukorbeteg kislányt az óvodában.

A cukorbetegség egy összetett anyagcsere betegség, mely emelkedett vércukorszinttel jár.

A nem cukorbetegekben a vércukorszint dinamikusan változik, de csak szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken adott szint alá. Cukorbetegségről, illetve az azt megelőző állapotokról akkor beszélünk, ha a vércukorszint elhagyja ezt a szűk tartományt.

A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve, ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal. Ez utóbbit inzulinrezisztenciának hívja a szaknyelv.

Luca történetét a lenti videóban tudod megtekinteni.

Megelőzhető-e a cukorbetegség?

A cukorbetegségnek több fajtája van, leggyakoribb típusai az ún. 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegséget megelőzni nem lehet, hiszen jellemzően egy autoimmun folyamat következtében a szervezet kezdi el pusztítani a saját inzulintermelő sejtjeit. Általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelentkezik.

A 2-es típusú cukorbetegség viszont jellemzően felnőttkorban alakul ki. Évekig-évtizedekig nem okoz felismerhető tüneteket, lappang, miközben a vércukorszint már régen elhagyta a megfelelő tartományt és a szervezet károsodik.

Gyógyítható a cukorbetegség?

A diabétesz nem gyógyítható, de gondos, tudatos életmóddal, és szükség esetén gyógyszerek, valamint inzulin alkalmazásával karban tartható. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés, évente egyszer, főleg a magas rizikócsoportba tartozóknak!

Milyen szövődményeket okozhat a nem kezelt cukorbetegség?

A diabétesz leggyakoribb szövődménye lehet a láb ereinek és idegeinek károsodása, mely súlyos esetben amputációhoz vezethet. Előfordulhat veseelégtelenség, súlyos esetben veseleállás. Látásromlás és vakság veszélye is fennállgat. Szív- és érrendszeri problémák, szélütés és szívinfarktus előfordulása is felmerül.

További hasznos információkért látogass el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány oldalára.

forrás

A lenti galériánkban olyan ismert embereket mutatunk be, akikről nem is sejtetted, hogy cukorbetegséggel küzdenek.