5 fontos jel, ami az Omega-3 hiányról árulkodik

hal, lazac, Forrás: Unsplash/ Micheile Henderson
Az Omega-3 zsírsav jelenléte több okból is nagyon fontos a szervezet számára, a test pedig jelez, méghozzá igen egyértelműen, ha hiány lép fel belőle.

Az Omega-3 zsírsavak a sejtek fontos elemei, a testnek szüksége van rájuk az eikozanoid nevű jelzőmolekula előállításához is, amelyek elősegítik az immunrendszer, a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer megfelelő működését.

Az Omega-3 egyfajta többszörösen telítetlen zsírsav, ha a test hiányt szenved belőle, az komoly kockázatokkal járhat. Nem egy kutatás készült már az Omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban, ám eddig kevés készült arról, pontosan mit okoz, ha kevés van belőle a szervezetben, illetve arról, hogy hogyan is lehet tesztelni, milyen a szervezet Omega-3 szintje. Ám a számtalan tanulmányból azért kiderül, milyen jelei lehetnek a hiánynak - mutatjuk is:

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Irritált, száraz bőr

Az első jellemző tünet, ami az Omega-3 hiányára utal, az az érzékeny, száraz bőr vagy akár a pattanások szokatlan növekedése. Ennek oka az, hogy ezek a zsírsavak megakadályozzák a nedvesség elvesztését és megvédik a bőrt a hatásoktól, amelyek szárazsághoz és irritációhoz vezethetnek - hiányukban azonban fellép a bőrszárazság. Készült korábban többek között egy olyan tanulmány is ezzel kapcsolatban, amiben nőknek napi másfél teáskanál, Omega-3-ban gazdag lenmagolajat kellett fogyasztani 3 hónapon át. Az eredmény láthatóan hidratáltabb bőr lett. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy az Omega-3 csökkenti a gyulladást, amely a tudósok szerint kiválthatja a pattanásokat.

Depresszió

Az Omega-3 zsírsavak segíthetnek a neurodegeneratív betegségek és az agyi rendellenességek, például az Alzheimer-kór, a demencia és a bipoláris zavar kezelésében. Sok tanulmány összefüggést mutat az alacsony Omega-3 szint és a depresszió gyakoribb előfordulása között.

Száraz szemek

Az Omega-3 zsírok szerepet játszanak a szem egészségében, ideértve a szem nedvességének fenntartását és esetleg a könnytermelést is, ezért sok esetben a száraz szemekre Omega-3 étrendkiegészítőt javasolnak a szakemberek.

szem, szemek,
Forrás: Unsplash/ Victor Freitas

Ízületi fájdalom és merevség

Korunk előrehaladtával egyre gyakrabban érezhetünk ízületi fájdalmat, ez összefüggésben lehet az osteoarthritis nevű betegséggel. Ám kutatások szerint az Omega-3 kiegészítők szedése ezek ellen segítség lehet. Ha egyre többet fájnak az ízületeid, az akár a hiányra is utalhat, ám ebben az esetben nem árt, ha egy szakemberrel is konzultálsz.

Megváltozik a haj állapota