A férfiakat vagy a nőket érinti rosszabbul a COVID-19 járvány? Az ok meglepő!

férfiak,nők,családom,egészségem,kutatás,covid Forrás: Getty Images
A koronavírusos betegek számának növekedésével együtt világszerte egyre jobban kirajzolódik a tendencia: több férfi hal meg a betegségben, mint nő. De vajon miért?

Kínában a halálozások 70 százaléka a férfiakat érintette. Az olaszországi arány hasonló. Egy több mint 4000 koronavírusos beteg bevonásával készülő New York-i tanulmány azt mutatta ki, hogy nők és férfiak nagyjából hasonló számban kapták el a vírust, de azoknak, akik végül kórházba kerültek, 62 százaléka férfi volt. Hasonló mintázat látszik többek között Franciaországban, Iránban, az Egyesült Királyságban, Dél-Koreában és Németországban is.

Úgy tűnik, hogy:

A nők nagyobb eséllyel betegszenek meg, de a férfiak rosszabbul lesznek, ha elkapják a koronavírust.

A Torontói Egyetem epidemiológusa, dr. David Fishman hasonló tendenciát erősített meg: a férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg koronavírus okozta megbetegedésben, mint a nők. A kanadai kormány adatai szerint például a regisztrált COVID-19 megbetegedések 55 százaléka nőket érint, de a betegséggel kórházba kerülők közül 56 százalékot, az intenzív osztályon ápoltak közül pedig 64 százalékot már a férfiak képviselnek. Fishman úgy találja, hogy 50 év alatt a női esetek vannak többségben, 50 év felett azonban a férfiak dominálnak.

(Azt is hozzáteszi ugyanakkor, hogy sok egészségügyi dolgozót és különösen nővért tesztelnek – ez is oka lehet annak, hogy a fiatalabb korosztályokban több nő bizonyul COVID-19-pozitívnak.)

A fenti arányokat eleinte annak tudták be, hogy a férfiaknak jellemzően több társult betegségük van, mint a nőknek – például olyanok, amelyek a dohányzásból fakadnak. De egy kínai tanulmány például kimutatta, hogy a betegeknek csupán 12,5 százaléka dohányzott.

A korábbi SARS és MERS járványok esetében is fogékonyabbak voltak a férfiak, de az esetszámaik nem voltak ennyire kiugróak. (Mint ez a kiváló WHO-összefoglaló elmagyarázza, a SARS és a MERS a jelenleg tomboló, hivatalosan SRAS-CoV-2 néven futó vírussal egy családba tartozó másik két koronavírus, amelyek évekkel ezelőtt söpörtek végig a világon, igaz, nem ilyen mértékben.)

Stanley Perlman, az Iowa-i Egyetem mikrobiológia és immunológiaprofesszora tanulmányozta, hogy hogyan reagálnak a hím és a nőstény egerek a SARS-ra és a MERS-re. Ezt találta:

„A kísérleteimből – ahol az egereink ugye nem dohányoztak és egyéb rizikófaktorral sem rendelkeztek – kiviláglott, hogy a hímek sokkal rosszabbul viselték a megpróbáltatásokat, mint a nőstények – mondta Perlman.

A hím egerek kisebb vírusdózistól is megbetegszenek, mint a nőstények, és gyorsabban elpusztulnak.

Tehát általában elmondható, hogy a hím egerek sokkal érzékenyebbek a koronavírusokra.”

Perlman ösztrogénnel és tesztoszteronnal, azaz női és férfi nemi hormonokkal is kísérletezett. Ha blokkolta a nőstény egerekben az ösztrogéntermelést, akkor azok éppen olyan érzékennyé váltak a koronavírus általi megbetegedésre, mint a hímek. Ez arra enged következtetni, hogy az ösztrogén megvédte az egereket a súlyos megbetegedéstől! A tesztoszteronnak ebben a tekintetben nem mutatkozott különösebb hatása.

Figyelem: Az egérkísérletek eredményeiből csak részben lehet következtetéseket levonni az emberre. Valamint: Perlman kísérlete a koronavírus-család más vírusaira vonatkozott. Kutatása egyébként a Journal of Immunology-ban jelent meg 2017-ben, itt.

Jelen cikk forrása: cbc.ca

Nézegess szép és egyben felkavaró képeket a koronavírus-járvány eddigi történetéből: