A dohányosok nem tanulnak a Covid-19 járványból

dohányzás,koronavírus Forrás: Getty Images
A dohányzás extra rizikófaktort jelenthet: a koronavírus-fertőzés kockázatát és a komplikációk fellépésének esélyét egyaránt növeli.

Aki rendszeresen dohányzik, nagyobb veszélynek van kitéve a koronavírus-járvány alatt, mivel a tüdő nehezebben áll ellen a vírusnak. A cukorbetegségek, szívbetegségek és krónikus tüdőbetegségek mellett a dohányzás is komoly rizikófaktora a komplikációk kialakulásának, amennyiben valaki elkapja a vírust.

Ám a dohányosokat ez az aggály szemlátomást nem érdekli: a cigarettaeladás még nőtt is az elmúlt hetekben Magyarországon és világszerte, mert sokan nagyobb készleteket halmoztak fel március második felében. Az alkoholos italok is nagyobb számban keltek el ugyanennek a bespájzolás-trendnek a részeként.

A Jefferies befektetési bank felmérése azt mutatja ki, hogy a Yelp nevű alkalmazásban a dohányboltok megtekintési adatai 120%-kal nőttek Amerikában. Az e-cigarettákat érintő közelmúltbeli kemény szabályozások is újraélesztették a hagyományos dohánytermékek iránti érdeklődést.

Mindezzel párhuzamosan a népszerű leszokást elősegítő appokat nem töltötték le többen márciusban, mint korábban, még csökkent is az érdeklődés irántuk világszerte, kivéve a Kwit nevű alkalmazást. A Bloomberg.com elemzése ezt nem találja meglepőnek: a 2008-as hitelválság során is a dohányipar volt az egyik olyan szektor, amely erősebben jött ki a nehéz időszakból.

Szakértők azt állítják, hogy rendkívüli, küzdelmes idők nem ideálisak arra, hogy megpróbáljon leszokni az ember. „Ha a dohányosok vállalják a kockázatot a rákkal és a legkülönbözőbb egészségügyi kockázatokkal szemben, kicsi az esélye, hogy a koronavírus eltántorítja őket” – olvasható a vizsgálatot közzétevő Jefferies befektetési bank elemzésében.

De igen, képes vagy felhagyni a dohányzással

Még a bezártságban is sikerülhet, ha következetes vagy magaddal szemben:

  • Amennyire lehet, kerüld el azokat a helyzeteket, amikor dohányozni szoktál (például a délutáni kávét váltsd fel teára)
  • Vegyél igénybe online segítséget, pszichológust és/vagy csatlakozz egy leszokásban levő csoporthoz
  • Írj naplót és ünnepelj meg minden füstmentes napot (valamivel, ami nem egy szál cigaretta)
  • Légy tisztában a leszokás rövid távú előnyeivel: például a tüdőd már néhány nap alatt ellenállóbbá válik!
  • Még több infó: leteszemacigit.hu