6 májkárosító étel, amit csak mértékkel fogyassz: ezeket edd helyettük!

Borítókép: 6 májkárosító étel, amit csak mértékkel fogyassz: ezeket edd helyettük! Forrás: Pexels/cottonbro studio
A zsírmáj egy olyan állapot, amikor a szerv túl sok zsírt raktároz. Ha nem kezelik, a máj végül tönkremehet. De egészséges táplálkozással megelőzhető vagy kezelhető a zsírmáj kialakulása. Mutatjuk, miket érdemes kerülni, és mik azok az ételek, amiket fogyassz bőséggel!

Az egészséges szervezetben a máj eltávolítja a méreganyagokat, és epét termel, egy zöldessárga folyadékot, amely a zsírokat zsírsavakra bontja, hogy azok megemészthetők legyenek. A zsírmáj károsítja a májat, és megakadályozza annak megfelelő működését, de életmódváltással megelőzhető a probléma súlyosbodása.

A zsírmájtól szenvedő túlsúlyos vagy elhízott egyének kezelésének első vonala a fokozatos fogyás, a kalóriacsökkentés, a testmozgás és az egészséges táplálkozás kombinációja révén.

A májbarát étrend a következőket tartalmazza:

  • gyümölcsök és zöldségek
  • rostban gazdag növények, például hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák
  • fehérjében gazdag ételek
  • telítetlen zsírokban gazdag ételek

Érdekesség, hogy a szakemberek szerint napi 1 csésze kávét érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy megelőzzük a májproblémákat. Egy 2021-es kutatás megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a zsírmáj kialakulásának kockázatát, valamint a májfibrózis előrehaladásának kockázatát a már zsírmájjal diagnosztizált betegeknél.

Forrás: Pexels/ Elina Sazonova

Leveles zöldségek a zsírlerakódás megelőzésére

A spenótban és más leveles zöldségekben található vegyületek segíthetnek a zsírmáj elleni küzdelemben. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a spenót fogyasztása kifejezetten csökkentette a probléma kockázatát, valószínűleg a leveles zöldben található nitrát és polifenolok miatt. Érdekes módon a tanulmány a nyers spenótra összpontosított, mivel a főtt spenót nem hozott ugyanolyan jó eredményeket. Ennek oka az lehet, hogy a spenót (és más leveles zöldek) főzése csökkenti a polifenoltartalmat és az antioxidáns-aktivitást.

Egyéb ételek, amik támogatják a májat

Az alkoholról mindenki tudja, hogy rossz a májnak. De melyek azok az ételek, amik szintén? Kattints galériánkra, hogy megtudd!