6 májkárosító étel, amit csak mértékkel fogyassz: ezeket edd helyettük!

Az egészséges szervezetben a máj eltávolítja a méreganyagokat, és epét termel, egy zöldessárga folyadékot, amely a zsírokat zsírsavakra bontja, hogy azok megemészthetők legyenek. A zsírmáj károsítja a májat, és megakadályozza annak megfelelő működését, de életmódváltással megelőzhető a probléma súlyosbodása.
A zsírmájtól szenvedő túlsúlyos vagy elhízott egyének kezelésének első vonala a fokozatos fogyás, a kalóriacsökkentés, a testmozgás és az egészséges táplálkozás kombinációja révén.
A májbarát étrend a következőket tartalmazza:
- gyümölcsök és zöldségek
- rostban gazdag növények, például hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák
- fehérjében gazdag ételek
- telítetlen zsírokban gazdag ételek
Érdekesség, hogy a szakemberek szerint napi 1 csésze kávét érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy megelőzzük a májproblémákat. Egy 2021-es kutatás megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a zsírmáj kialakulásának kockázatát, valamint a májfibrózis előrehaladásának kockázatát a már zsírmájjal diagnosztizált betegeknél.

Leveles zöldségek a zsírlerakódás megelőzésére
A spenótban és más leveles zöldségekben található vegyületek segíthetnek a zsírmáj elleni küzdelemben. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a spenót fogyasztása kifejezetten csökkentette a probléma kockázatát, valószínűleg a leveles zöldben található nitrát és polifenolok miatt. Érdekes módon a tanulmány a nyers spenótra összpontosított, mivel a főtt spenót nem hozott ugyanolyan jó eredményeket. Ennek oka az lehet, hogy a spenót (és más leveles zöldek) főzése csökkenti a polifenoltartalmat és az antioxidáns-aktivitást.
Egyéb ételek, amik támogatják a májat
- hüvelyesek
- hal
- fokhagyma
- zabkása
- olajas magvak
- kurkuma