Szénhidráttöltés a verseny előtt: alapszabályok, amiket tarts be

szénhidrát,étkezés,verseny Forrás: Getty Images
A szénhidrátok elemi fontosságúak a kemény fizikai igénybevétel mellett, és rengeteg múlhat azon, hogy a verseny előtt a megfelelő táplálékot vidd be a szervezetedbe, méghozzá a megfelelő időben!

Nem véletlenül eszik rengeteg maratonfutó vagy félmaratonon versenyző a nagy nap előtt tésztaételt vacsorára: a megfelelő szénhidrátbevitel ugyanis kulcsfontosságú a jó teljesítmény eléréséhez. A legtöbb futó tisztában van azzal, hogy a maraton előtt érdemes rizst, burgonyát, tésztát, vagy bármilyen magas szénhidráttartalmú ételt ennie, hogy rendben legyenek az energiaraktárak. Sok sportoló számára azonban még mindig nem egyértelmű, mikor és mennyi szénhidráttal kellene feltöltenie a szervezetét, hogy a legjobb eredményt érje el a versenyen.

Tudományosan a szénhidrátokról

Amikor megeszel egy tányér spagettit, a szénhidrát nagy része glikogén formájában tárolódik el az izmokban és a májban. Ez a glikogén a szervezet legkönnyebben elérhető enegiaraktára, amit glükózzá alakítva a szervezet energiaként használ. De nem ez az egyetlen energiaforrás! Egy fél vagy egy teljes maraton alatt a test elégeti a glikogént és a zsírt is, ám ez utóbbit nehezebben alakítja energiává. Így amikor a test a zsírt kezdi energiává alakítani, le is lassul kicsit. Ezért fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát betöltése - hogy minél később, vagy egyáltalán ne érd el azt a határt, amikor a zsírhoz kell nyúlnia a szervezetnek.

szénhidrát,verseny
Forrás: GettyImages
Ennyi szénhidrátot raktároz a test

Míg a zsírből tetemes mennyiséges képes elraktározni az emberi test, szénhidrátot csak korlátozott mennyiségben bír el: egy nagyon edzett, körülbelül 70 kilós ember szervezete közel 3000 kalóriányi szénhidrátot képes elraktározni, ám egy átlagember szervezete 1700-2000 kalóriát bír el. A szénhidrátraktárak a testben az izmok, a máj, a vér. Ha egy futó maratont fut, általában a teste körülbelül 2 órára elegendő szénhidrátot képes elraktározni - ezért kiemelten fontos, hogy a komoly, 90 perces futásnál hosszabb távok előtt alaposan fel legyen töltve a szervezet, viszont egy 5K-s vagy 10K-s verseny előtt még nem feltétlenül szükséges.

Milyen szénhidrátot válasszak? És pontosan mikor ehetem? A válasz ott van a Runner's World cikkében!