5 tipp, ha igazán kerek, tónusos farizmokat szeretnél

popsi, farizom, Forrás: getty images
Rendszeresen edzel, de most szeretnél célirányosan farizmokat erősíteni? Jól teszed, ha ugyanis erősebb ez a terület, az a gerincedre, a csípődre is jótékony hatással van.

Jó ideje edzel már rendszeresen, a futás mellett erősítesz is, de úgy érzed, a farizmokon, a csípő környéként lenne még mit dolgozni? A farizmokra bizony érdemes célirányosan edzeni, ha kerek, tónusos feneket szeretnél. Ha pedig ez megvan, akkor is ott van még az étkezés és a genetika.

A következőket mindenképp tartsd szem előtt a cél érdekében!

Sprintelj!

Bizony: futással is lehet ám gyönyörű feneked, ez a sport nem csak sima kardióedzés, de nagyon alaposan megedzi ám a farizmokat - érdemes megnézni például a rövidtávfutók izomzatát. A sprintek a leghatékonyabbak, ezért ha a kerek fenék a cél, érdemes legalább heti 1, de inkább 2 alkalommal egy ilyen edzést lenyomni. Ehhez azonban nagyon kell a rákészülés, az, hogy edzett legyél, tudd, hogyan kell sprinteket futni, hogyan kell előtte bemelegítened.

A sprintek kiválóan fejlesztik a robbanékonyságot, nem mellesleg rengeteg zsírt lehet velük égetni, ám ehhez el kell fogadnod, hogy ez nem hosszútávfutás, hanem egy sokkal rövidebb edzés, abba viszont érdemes mindent beleadni. Már csak azért is, mert a sprintek nem csak a farizmokat alakítják gyönyörűen, de a hasizmokat is. Ha meghoztuk a kedved, kezd el gyakorolni a sprinteket:

Ha viszont maradnál a futópadnál, ott is simán végezheted őket, méghozzá így:

Célzott erősítő gyakorlatok nagyobb súllyal

Ha izmot szeretnél építeni, több más mellett az is nagyon hasznos, ha nagy súlyokkal dolgozol. A guggolás és variációi ehhez abszolút alapgyakorlatok, de a felhúzás, vagy a kettlebell swing is zseniálisan képesek kerekíteni a farizmokon. Ha helyesen végzed ezeket a gyakorlatokat, és rendszeresen, akár minden nap, nagyon látványosan képes alakulni ez a terület.