Ebergényi Réka már nem görcsöl a csípőmérete miatt

Ebergényi Réka már nem görcsöl a csípőmérete miatt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ebergényi Réka elképesztően sikeres modellkarriert tudhat maga mögött. Ma már inkább a hat és fél éves Mara körül forog az élete és egyáltalán nem görcsöl a csípőmérete miatt. Talán ennyi a titka annak, hogy 38 évesen jobban néz ki, mint valaha!

Egy laikus a fotóid láttán nehezen értené meg, miért is hagytad abba a modellkedést.
Több okból is. Az egyik, hogy ugyan nekem semmi gondom a korommal, de azzal már igen, hogy tinédzserekkel kellene versenyeznem egy olyan szakmában, ahol húszéves kor után bárkire könnyedén rásütik a „túl öreg” bélyeget. Egyszerűen nem érezném jól magam ilyen helyzetben. A másik pedig, hogy ha egy kis időre kiesel a körforgásból, eltűnsz szem elől, nagyon nehéz lesz már visszatérni. Ha egy pillanatra is félreállsz, tízen, húszan, százan ugranak a helyedbe, hatalmas a verseny és nagyon gyorsan cserélődnek a szereplők. A várandósságom alatt nem akartam dolgozni és a kislányom születése után is szerettem volna minél több időt vele tölteni, „csak” anya lenni, nem pedig sietni vissza a castingokra, fotózásokra. Amikor végre úgy éreztem, most már talán lenne kedvem újra dolgozni, nem olyan megbízások jöttek, amiket szívesen elvállaltam volna.

Kép
forrás: Lábady István

Több mint tíz évet voltál a modellszakmában. Szerinted mennyit változott, vagy változott-e egyáltalán a divat- és szépségipar által diktált ideális testkép?
Mindenképpen nagy előrelépésnek tartom, hogy a divathetek alatt bevezették a modellek számára kötelező testtömegindex-minimumot, sajnos csak azután, hogy többen is áldozatául estek a kóros soványságnak. A szülők megijedtek és rengeteg támadás érte az ügynökségeket – lépniük kellett. Az is pozitívum, hogy ma már a plus size modellek között is van olyan, aki világszerte ismert és topmodell státusba került. Korábban ők a periférián mozogtak. Szépen lassan a kaliforniai életérzés és szépségideál is átszivárgott a divatvilágba, a sportos, formásabb alak, az egészséges, nőies külső. Ez elsősorban a sztároknak köszönhető, annak, hogy egyre gyakrabban látni egy-egy híres színésznőt, énekesnőt olyan kampányokban vagy címlapokon, amikben korábban modellek szerepeltek. Modell ismerőseimmel puffogtunk is eleget, hogy na nézd már, megint kitúrtak minket a celebek, pedig nekik ezekre a munkákra igazán nincs szükségük. Mindezekkel együtt most is vékonynak kell lenni, de talán ma már nem akkora hátrány, ha valakinek például nagyobb a melle, mint anno az én esetemben...
Hogyhogy? Ez nálad hátránynak számított?
Küldtek el azért bemutatókról, mert a mellem miatt nem fértem bele a ruhákba. Ez szerencse kérdése is, hogy ki épp melyik korszakot fogja ki – én sajnos pont akkor modellkedtem, amikor a fiús alkatú, extrém vékony, androgün külső volt az etalon. Így aztán a New York-i ügynökségem végül lebeszélt arról, hogy a kifutókon próbáljam megalapozni a karrierem.
Nem próbáltak meg lefogyasztani?
Nem, mert az volt a „gondom”, hogy túl nőies az alakom, s ez megváltoztatta a karrierem akkori alakulását. A nőies forma a kifutón hátrányt, más téren viszont előnyt jelentett – például a kozmetikai iparban kifejezetten erre volt kereslet. Persze ettől még folyton foglalkoztatott a karcsúsodás gondolata, illetve a diéta, néha összevissza, meggondolatlanul: hol napokig csak salátán éltem, hol pedig átestem a másik végletbe, képtelen voltam megtalálni az egyensúlyt. Voltak napok, amikor eltökéltem, hogy márpedig ma csak egy almát fogok enni, persze ezt sosem sikerült betartani. Így aztán a súlyom is folyton jojózott. De azért hadd hangsúlyozzam, hogy itt milliméterekről van szó, átlagszemnek ezek nem észrevehető változások.

Most viszont észrevehetően jól nézel ki.
Egy örökmozgó négyéves mellett könnyű formában maradni! Meg aztán ez mindig így van, nem? Amióta az ételmegvonás ötlete nincs napirenden, semmi gondom a súlyommal. Vékonyabb vagyok most, mint amikor allandóan ott zavarogtak a fejemben a kalóriaszámok. És igen, vékonynak lenni jó érzés, mert az ember egyrészt energikusabb, másrészt minden ruhába belefér. Azt viszont megtanultam, hogy minél nagyobb problémának tartjuk ezt, annál nagyobb probléma lesz belőle. Az evéshez való viszonyom megváltozott: nem kapkodva eszem, igyekszem rituálészerűen leülni egy-egy tál étellel, főleg most, hogy családom van. Persze odafigyelek, miket teszek a tányérra: főleg csak egészséges, természetes dolgokat.
A terhesség, a szülés mennyire volt megerőltető?
Én a várandósság minden pillanatát imádtam. Sosem éreztem magam annyira nőiesnek, mint akkor, rengeteg energiám volt, megállás nélkül rohangásztam, nagyon jó formában voltam. Hátulról nem is látszott rajtam semmilyen változás, én tipikusan az a kismama voltam, aki úgy néz ki, mintha lenyelt volna egy görögdinnyét. Érdekes, hogy a kislányom, Mara is ilyen kis energiabomba, izgő-mozgó lett, amilyen én voltam terhesen.
A külsőd volt a munkaeszközöd – nem aggódtál, hogy a szoptatásra rámegy az alakod?
Meg sem fordult a fejemben, hogy ne szoptassak, dehogyis! Nem olyan fontos az a test, nem lehet fontosabb a gyerekemnél. Munkával és odafigyeléssel úgyis vissza lehet nyerni a megszokott formádat. Sőt, szerintem most jobb formában vagyok, mint Mara születése előtt, okosabban sportolok, jobban vigyázok magamra.
Mit és hogyan sportolsz?
Korábban csak kardióztam, ez hiba volt, most már arra is figyelek, hogy izmosítsak. Hetente 3-4 alkalommal járok edzőterembe, súlyzózás közben a profiktól „lesek”. Figyelem a srácokat, hogy mit hogyan emelnek, aztán én is megpróbálom utánuk csinálni, tizedakkora súllyal persze. Emellett rendszeresen futok, márciusban lefutottam az első félmaratonomat – egyfajta személyes próbatétel volt, boldoggá tett, hogy sikerült.
Emlékszel, mikor néztél először úgy a tükörbe, hogy szépnek láttad magad?
Kiskoromban a szüleim rövidre vágták a hajamat, hogy „erősödjön”, ezért aztán mindenki fiúnak nézett. Akkoriban inkább a nagy számmal tűntem ki. Ez középiskolás koromban kezdett megváltozni, amikor – eléggé meglepődve – tapasztaltam, hogy a fiúk felfigyelnek rám.

Ma hogy látod? A modellkedés hozzáadott vagy inkább elvett az önbizalmadból?
Hű, ez elég összetett dolog, eleinte ámulva álltam a sikerek előtt, hitetlenkedve, hogy én kellek? Biztos, hogy én? Aztán volt egy rövid időszak, amikor elszaladt velem a ló, azt hittem, enyém a világ, de ez nem tartott sokáig. Azt hiszem, időben felismertem, hogy ez ideiglenes, hogy ez az egész csak látszat, nem alapszik igazi értékeken, jobban mondva nem olyan értékeken alapszik, amelyek az élet további részében, az élet más területein is jól hasznosíthatók lennének. A legjobbat, a legtöbbet kisajtoltam belőle, amit csak tudtam. Eközben az önbizalmam csorbult is egy keveset, de úgy érzem, sokat tanultam is belőle.
Ha a lányod egyszer kitalálja, hogy ő is modellkedni szeretne, engednéd neki?
Igen, nem fosztanám meg a lehetőségtől. Sok mindentől félteni fogom, nagyon kegyetlen is lehet ez a világ. Ennek ellenére valószínűleg őt is magával fogja ragadni. Már most nagyon csajos és látszik rajta, hogy modellalkata van. Ha dicsérjük, igyekszünk nemcsak azt mondani neki, hogy szép, hogy okos, hanem azt is, hogy értékes. Mi mindent megteszünk azért, hogy jó közegben nőjön fel, normális értékrendet követhessen.

Más celebek viszont bármire képesek, hogy ideálisra formáltassák a hátsójukat:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
Sztárok, akik megnagyobbíttatták a hátsójukat
Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem