2022 csodaszép baba- és gyerekszoba trendjei, amelyek téged is garantáltan lázba hoznak!

Borítókép: 2022 csodaszép baba- és gyerekszoba trendjei, amelyek téged is garantáltan lázba hoznak! Forrás: Getty Images
Hogyan lesz praktikus, mégis szép és harmonikus a gyerekszoba? Milyen színek teremtik meg a kívánt atmoszférát, milyen bútorok és dekorációk kerüljenek bele az alapszükségleteken túl? Hogyan lehet komplett mesebirodalmat kialakítani a kíváncsi, nyiladozó szellemű kicsiknek, ahol élmény minden perc? Vagy éppen nyugodt oázist teremteni, ami segíti a pihenést és az altatást? Mutatjuk 2022 legizgalmasabb trendjeit!

1. Épített ágyak, játszós kuckók

Padlásszobákban, kevés hely vagy nagy belmagasság esetén meglepheted gyermekedet egy ötletes emeletes ággyal. Ha nincs lehetőség több szinteset építeni, akkor is klassz fekhelyet készíthetsz akár te magad is. Kreatív, inspiráló képek szép számmal találsz a neten, de megbízhatsz ügyes szakembereket is, hogy készítsék el az általad megálmodott, egyedi kuckót. Bátran játszhatsz a színekkel és a formákkal, vagy felhasználhatsz meglévő, bontott anyagokat is a környezettudatosság szellemében. Egy biztos: a lurkók imádni fogják!

Forrás: Baba-Mama Expo

2. Rattan bútorok

A 70-es években divatossá vált rattan bútorok újból népszerűek, hiszen a natúr szín és az organikus formavilág barátságos és bohém hangulatot kelt. Társíts hozzá a szintén népszerű terrakottát és föld színeket, ha lágyabb, nőiesebb atmoszféra lebeg a szemed előtt, de karakteres, élénkebb színekkel is kombinálhatod a rattant, ha a bohém stílust kedveled jobban.

Forrás: Baba-Mama Expo

3. Festett régi szekrények

A krétafestékek megjelenése óta egyre több gyerekszobába találkozunk átfestett régi szekrényekkel, melyek szép karaktert adnak az enteriőrnek. Ezzel nem csupán stílusos, de környezetbarát megoldás mellett teszed le a voksod, hiszen kis befektetéssel megmenthetsz egy kidobásra szánt bútort. Az elérhető színek palettája elképesztően változatos, ráadásul sok márkánál falfesték változatban is megtalálhatod a kiválasztott árnyalatot. A krétafestéssel te is nyugodtan próbálkozhatsz, de hívhatsz szakembert is, sőt, ma már számtalan, családias hangulatú workshopon is elsajátíthatod a szükséges tudást.

Forrás: Baba-Mama Expo

4. Space design

A tematikus gyerekszobák örökérvényű inspirációja a világűr. Fess csillagokat sötétkék vagy fekete falra, ragassz fel falmatricákat, függessz fel naprendszert ábrázoló dekorációkat, tégy Holdat ábrázoló lámpát a falra, de témában passzoló pizsamát és ágyneműt is találsz a neten.

Forrás: Baba-Mama Expo

5. Távoli tájakon

Egy másik népszerű téma, az egzotikus tájakra való „utazás”. Ez esetben nem csak szuper jó tapéták és kiegészítők között válogathatsz, de a plüss oroszlánok, majmok és egyéb vadállatok is a koncepció részévé válnak, sőt, elengedhetetlen kellékei lesznek a szobának.

Forrás: Baba-Mama Expo

6. Kézzel készített játékok

Az egyik legbájosabb a gyerekszobákban a kézzel készült játékok, dekorációk látványa, melyek sokszor generációkon át a családdal maradnak. Dobozból, régi zoknikból, maradék anyagokból remek játékok készíthetők különösebb anyagi ráfordítás nélkül. Ehhez pedig nincs szükség másra, csak kreatív és lelkes anyukákra és apukákra, de a legjobb, ha a gyerekeket is bevonjuk az alkotási folyamatba. Ha mégsem érzel magadban égő vágyat a kézműveskedésre, keress bátran olyan boltokat, kedves manufaktúrákat, ahol kézzel készült játékokat lehet beszerezni. Ezzel is inspirálhatod a kicsiket az alkotásra.

Forrás: Baba-Mama Expo

7. Romantikus, baldachinos ágyak

A romantikus lányszoba egy szüntelenül népszerű trend a kislányos háztartásokban. Legyen sötét vagy világos, színes, vagy natúrabb, a lényeg, hogy kerüljön az ágy fölé egy lehetőleg dúsan redőzött baldachin! Nőies, kecses vagy vintage jellegű bútorokkal és virágmintás tapétákkal, textilekkel fokozhatod a vizuális hatást.

8. Fa bútorok és játékok

Az elburjánzó, esetenként túlzottan szaturált játéktengerben a műanyagnál tudatosabb választásnak tűnik a fa: tartósabb, és ennek köszönhetően általában biztonságosabb is. Egy fajátékkal általában több generáció is tud játszani, így a környezet számára is kevésbé károsak. A fajátékok, még ha meg is válunk tőlük egy ponton, messze nem károsítják annyira a környezetet, mint a műanyagból készült társaik. A szülők ma már szerencsére egyre gyakrabban figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat is, ennek is köszönhető a fa növekvő népszerűsége a gyerekszobákban.

Forrás: Baba-Mama Expo

9. Kreatív lámpák

Az alapvető fényforrások mellett a gyerekek fényigénye leginkább éjszaka kerül napirendre. Egy aprócska asztali lámpa gyengéd, békés, megnyugtató fényének köszönhetően mindig biztonságban érezhetik magukat. Ha buzog benned a kreativitás, akkor házilag is készíthetsz jópofa lámpákat, például régi játékok újrahasznosításával vagy régi lámpabúrák felhasználásával, de ha inkább vásárolnál, akkor sincs nehéz dolgod, mert remek ötletes lámpákat találhatsz a gyerekszobába.

Forrás: Baba-Mama Expo

10. Házak, házikók, városok

A házikó alakú gyerekágy formája tökéletesen illeszkedik a klasszikus vagy modern beltéri kialakításba. A gyerekek nagy kedvence, mert egyrészt saját kis otthonuk lesz így a szobán belül, másrészt pedig szerepjátékokhoz is kiváló teret biztosítanak. Házikó, kuckó és város témában rengeteg lehetőségből válogathatsz, készülhetnek polcok, ruhásszekrények vagy asztalkák is házikó formából. Egy kis kreativitást és fantáziát bevetve a te gyermeked szobája lehet a világ legklasszabb gyerekszobája!

Forrás: Baba-Mama Expo

11. Osztott falfestés

Szuper megoldás, ha szeretnél némi színt csempészni a gyerekek szobájába, de nem elég világos vagy kellően nagy a tér, hogy elbírja a sötétebb színeket. Az osztott falfestés arra is alkalmas, hogy megvédjük a fal leginkább igénybe vett szakaszait, ez esetben azonban válassz mosható falfestéket alulra! Egy szín nemcsak a szoba légkörét változtatja meg, hanem módosíthatja az optikai hatását is, a sötét tónusok például összehúzzák a falakat. Ha magasítani szeretnéd a szobát, fesd a mennyezetet világosabbra, mint a falakat!

Forrás: Baba-Mama Expo

12. Vintage bútorok

Az igazán jó gyerekszoba alapberendezése hosszú évekig használható, és csak a dekoráció módosul a kis tulajdonos gyorsan változó igényei szerint. A vintage stílust kedvelők hangulatos kis gyerekbirodalmakat alakíthatnak ki pár használt bútor elhelyezésével. Természetesen nem szükséges, hogy minden darab régi legyen, de egy vintage ágy, szék, esetleg szekrényke meg tudja teremteni az alapokat egy karakteres, időtálló tér kialakításához.

Forrás: Baba-Mama Expo

13. Makramé

A makramé egyik legjobb tulajdonsága, hogy sokoldalú felhasználási lehetőségeket rejt magában. Készíthető belőle függesztett bölcső, hinta, sátor vagy játszós kuckó, de lámpák, térelválasztók, díszpárnák vagy fali díszek formájában is megjelenhet. Leginkább a natúr, fehér fonalakat választják az alkotók, de kezd terjedni a bátrabbak között a színekkel való kísérletezés is.

14. Erdei állatos tapéta

Macik rókák, nyuszik, őzikék - nincs olyan erdei állatos tapéta, ami ne lenne elragadó. Mindenféle stílusban előfordulnak, így könnyű bármilyen karakterű szobához találni szuper falra valókat, melyeket a lányok és a fiúk is nagyon szeretnek. Rakhatod akár csak 1 falra, de körbe is tapétázhatod az egész helyiséget.

Forrás: Baba-Mama Expo

15. Függesztett dekorációk

Mivel a gyerekek még alacsonyabbak, így bátran elhelyezhetsz függesztett dekorációkat, melyek nem csak látványosak, de szinte fillérekből fel tudják dobni a szobák hangulatát. A babák kiságya fölé helyezett függesztett forgók szinte kötelező elemei a babaszobáknak, hiszen amíg a picik fekszenek, jól lefoglalja őket a látvány.

Forrás: Baba-Mama Expo

16. Visszafogott színek, pasztell

A babaszobának harmonikus légkört kell teremtenie, hogy a gyerekek igazán otthon érezzék magukat. Ráadásul az elalvásban és a pihenésben is segít, ha a szoba színei megnyugtatják a babát vagy kisgyereket. Ezért a pasztell babaszoba nem csak divatos és kifinomult, hanem hatásában is praktikus. A jól kiválasztott színek mellé később erőteljesebb tónusok is párosíthatók, illetve egy idő után valószínű a kicsi is bele fog szólni a lakberendezési döntésekbe.

Forrás: Baba-Mama Expo

17. Bölcsők

A bölcső korai fejlesztési eszköz, a régi korok babaágya. A benne nevelkedő babák elődeink megfigyelései szerint nyugodtabbak és ügyesebbek, mint az ágyban alvó társaik. Lágy mozgása nyugtató hatású, kevesebbet sírnak a babák benne, mivel ez a mozgás felidézi a pocakos időszakot. A folyamatos mozgás fejleszti a baba egyensúlyrendszerét, ami magabiztosabb járásfejlődést eredményez. A függesztett bölcső a kicsi mozgásaira reagálva magától mozog, így két legyet üthetsz egy csapásra, lefoglalhatod és megnyugtathatod gyermeked.

18. Újrahasznosított műanyag játékok

Bár a műanyagot jobb kerülni, de ha mégse tudjuk, akkor hasznosítsuk újra, minthogy csak kidobjuk, ha már a lurkók megunták vele a játékot. Remek kreatív megoldásokat találhatsz az interneten arra, hogyan is teheted ismét hasznossá őket, ha már az eredeti funkciójukat nem töltik be megfelelően. A műanyag újrahasznosítása jelenlegi tudásunk szerint az egyetlen olyan módszer a műanyaghulladék kezelésére, amellyel bizonyos műanyag típusokat vissza lehet forgatni, újabb használati eszközöket készítve belőlük. Azonban ez az állítás nem minden fajtára igaz, ezért fontos az előzetes szelektálás és a tudatos gondolkodás, amikor műanyag termékeket vásárolunk vagy állítunk elő. A legjobb, ha kerüljük a műanyag játékok vásárlását, erre ösztönözzük szeretteinket is, valamint megtanítjuk gyermekeinket is arra, hogy tudatosan gondolkodjanak a fenntarthatóság témájáról.

19. Állatos bútorok

Az állatokat többnyire minden gyerek szereti. A gyerekbútorokat tervező designereket ezért sokszor keresnek inspirációt az állatvilágban. Kreatív megoldásokkal rukkolnak elő, így nem csak a kicsit, de mi felnőttek is imádni szoktuk ezeket a jópofa bútorokat.

20. Kreatív falfestések

Talán az egyik legelterjedtebb dekorálási mód gyerekszobák esetén az egyedi falfestés. Nem is csoda, hiszen nagyon látványos és csodás lehetőségeket rejt magában. A menő designer tapéták árát tekintve pedig jóval inkább pénztárcabarát megoldás a festés, sőt, megfelelő sablonokkal felszerelkezve akár mi magunk is neki vághatunk egy ilyen projektnek. Természetesen szép számmal találunk ügyes szakembereket is, ha mégsem veszett el bennünk egy lelkes Picasso.

Forrás: Baba-Mama Expo

Ismerd meg az idei év legizgalmasabb baba- és gyerekszoba trendjeit április 29. és május 1. között a BabaMama Expón, ahol nem csupán 150 kiállító újdonságai várnak, de változatos színpadi programokon, izgalmas beszélgetéseken is részt vehetsz, valamint szakértői tanácsokkal is gazdagodhatsz az esemény három napja alatt.

Nézd meg, milyen egy gender-semleges babaszoba! Neked tetszik?