Emberkísérlet: mosás nélkül egy hétig hordok egy pólót. A családom kivan, én élvezem!

Borítókép: Emberkísérlet: mosás nélkül egy hétig hordok egy pólót. A családom kivan, én élvezem! Forrás: Canva (perfectwave)
A férjem mindig kitalál valamit. 12,5 fél éve boldogítjuk egymást, hozzá kellett volna már szoknom, hogy időről időre kísérletekbe kezd: saját testi határait feszegeti sport terén, ébrenléti fronton, étkezési szokások kialakításában, gilisztákat telepített a konyhánkba, hogy komposztálásba fogjunk és most a legújabb heppje, hogy egy hétig hord egy pólót mosás nélkül. Erre a projektjére lehet, hogy azt mondom, nem is hülyeség…

Mosás nélkül egy hétig hordok egy pólót. A családom kivan. Pedig éppenséggel sem szagom nincs, sem semmilyen egyéb elváltozás nem észlelhető rajtam.

A kísérletemnek csak annyi a célja, hogy megnézzem, szükséges-e annyi ruhát venni, amennyink van, vagy ha kicsit visszafogjuk a vásárlást és van két-három szett ruhánk, azzal meddig lehet észszerű keretek között élni. Ehhez azért kell kompromisszumkészség, mert a fenntarthatóság oltárán fel kell áldozni a variálhatóságot és a színeket,

de a mostani globális folyamatok arra ösztönöznek, hogy átgondoljuk a fogyasztási szokásainkat, így nem árt minden lehetőséget megvizsgálni.

Nagyjából egy fél évvel ezelőtt olvastam a merinó gyapjúból készült termékekről és bevallom, felkeltette az érdeklődésemet, hogy többnapi viselés után sem szagosodnak, vagy gyűrődnek, ritkábban kell mosni őket, elvezetik az izzadtságot és kellemesebb hőérzetet biztosítanak.

Ami sokáig visszatartott a merinó termékek megvásárlásától, az az áruk volt. Ezek nem a klasszikus fast fashion termékek, amit az ember egy félév után lecserél, ezek tartósabb darabok annál, már csak a ritkább mosás okán is. Emiatt nem tartoznak az olcsóbb árkategóriába, de mivel közelgett a születésnapom, úgy gondoltam, most összekötöm a kellemeset a hasznossal és a családtól egy pólót, egy pulóvert és egy zoknit fogok kérni.

Akkor még nem tudták, hogy mire vállalkoznak…

Előljáróban annyit érdemes tudni a merinó gyapjúról, hogy az új-zélandi merinó juhokról gyűjtik be, sokkal finomabb, vékonyabb a klasszikus gyapjúnál és nem szúr, ami mindenképpen pozitívum, ha az ember a bőrén viseli az ebből készült ruhadarabokat.

Természetesen antibakteriális, öntisztító anyag, mely meggátolja a kellemetlen szagok keletkezését, elvezeti az izzadtságot és mivel az anyag lélegzik, ezért - nyilván megfelelő korlátok között – a hőmérsékletváltozásnak megfelelően tud kellemes hőérzetet nyújtani.

Korábban már hagyományosnak mondható pólókkal is kísérleteztem, szóval van összehasonlítási alapom. Első nap máris mélyvízbe dobtam új szerzeményemet, zenekari próbára mentem benne, ami mindig azzal végződik, hogy pólót kell cserélnem, mert beleizzadok és ezzel együtt, valljuk be, szagom is lesz. Már itt kellemes meglepetést okozott – bevallom voltak fenntartásaim, hogy a korábban olvasott ígéretek csak a kereskedelmi reklámok szintjén maradnak – mert csontszáraz volt és szagtalan háromórás húrtépést követően is.

Ennek egy hete. Gyűrődésnek, szagoknak, izzadtságnak nyoma sincs.

Ennek ellenére a feleségem azért kezd furán nézni, és szüleim is elkerekedett szemmel hallgatták a lelkes beszámolómat legújabb agymenésemről. Belátom, biztos vannak, akik a higiénia hiányát vélik felfedezni ebben a gyakorlatban, de fürdéssel és a póló esti szellőztetésével valóban hetekig lehet egyetlen ruhadarabot hordani. Nyilván nem erre találták ki elsősorban, hogy évekig egy pólót hordjunk egy mosással, de mivel nem jár semmilyen hátránnyal, lehet próbálkozni.

Érdekes elgondolkodni azon, hogy ha ilyen termékeket hordanánk, akkor mennyit tehetnék hozzá a fenntarthatósághoz, de sajnos a magas ár, a higiéniával kapcsolatos fenntartások és a merinó gyapjú termékek korlátozott termékpalettája úgy gondolom, gátat fog szabni annak, hogy széles körben elterjedjenek.

Mi a sztárok kedvenc fast fashion márkája? A galériában megmutatjuk!