Borítókép: 7 trükk, hogy tartós legyen a ruhatárad Forrás: Electrolux

7 trükk, hogy tartós legyen a ruhatárad

Mennyi ideig hordod átlagosan egy ruhádat? Miért szoktál leginkább megválni tőle? Mert egy idő után elhasználtnak néz ki?

Ha megfelelő módon tisztítod és szárítod őket, sokkal tovább megőrzik formájukat, színüket és kellemes puhaságukat. Egy újnak tűnő holmit pedig Te sem akarsz kidobni, nem igaz? Hordd őket hosszabb ideig, s ezzel máris megtetted az első lépést a környezettudatosabb életmód felé.

7 tipp a fenntartható ruhaápoláshoz

Az Electrolux segítségével összeszedtünk néhány hétköznapi trükköt, melyek segítségével egyszerűen, ugyanakkor fenntarthatóan gondoskodhatsz ruháidról.

1. Mosd alacsonyabb hőfokon: a 30 az új 40

Ha 40 fok helyett csak 30 fokon mosod a ruháidat, akár 35%-kal csökkentheted az energiafogyasztást. Bár ez csak 10 fok különbség, de hatalmas változást jelenthet a környezetterhelés csökkentésében és a ruháid állapotának megőrzésében is. Nem is beszélve arról, hogy spórolhatsz is.

Kattints a képre!

2. Mosás helyett frissítsd fel gőzprogramon

A csupán pár óráig hordott ruhákat mosás helyett sokszor elég csak gőzprogramon felfrissíteni. Ezzel több mint 40 liter vizet takaríthatsz meg programonként.* A gőz ráadásul a gyűrődések jelentős részét is kisimítja, így a vasalásban is segít.

3. A gyapjút inkább szellőztesd

A gyapjút nehéz úgy mosni (nem is mindig lehet), hogy ne menjen össze. Jó hír, hogy a gyapjúnak víz helyett amúgy is inkább levegőre van szüksége. Tedd vállfára a gyapjúruhádat és akaszd a nyitott ablakba, vagy tedd ki az erkélyre (csak száraz időben!). Fél nap alatt (főleg, ha egy kis légmozgás is van) tiszta illata lesz. Ha csak a lakásban tudod szellőztetni, akkor hagyd elől pár napig.

4. Használj minden ruhához megfelelő mosószert

A színes ruhák mosásához használj folyékony mosószert! A por állagú tisztítószerek fehérítőt is tartalmaznak, amitől a ruhák kifakulhatnak. A fehérekhez viszont használj fehérítős mosószert, hogy ne szürküljenek el.

Kattints a képre!

5. Ne hagyd ki az öblítőt

Az öblítő a ruháknak olyan, mint a hajbalzsam a hajadnak. Védi a szövetszálakat és erősíti az anyagot. Így hosszabb ideig hordhatod kedvenc holmijaidat. Használd minden mosásnál, kivéve amikor a technikai ruháidat tisztítod!

6. Figyelj a mosószeradagolásra, vagy bízd a mosógépre

Az, hogy mennyi mosószerre van éppen szükség, az a töltet mennyiségén és a víz keménységén is múlik. Ha túl sok mosószert használsz, a ruhák kifakulhatnak, a szövetszálak sérülhetnek. Ha túl keveset, a ruhák elszürkülhetnek. Figyeld a mosószer és az öblítő csomagolásán feltüntetett adagolási útmutatót. Vagy, legközelebb válassz Electrolux AutoDose funkciós mosógépet, amely magától adagolja a megfelelő mennyiségű mosószert és öblítőt.

7. Használj Outdoor programot technikai ruháid tisztításához

A technikai ruhákat mosd speciális tisztítószerrel (túraruházati- és nagyobb sportboltokban kapható), majd szárítsd gépben, outdoor programon. A meleg levegő segít visszaállítani a technikai ruhák speciális funkcióit (akkor is, ha korábban már beázott a dzsekid vagy átfújt rajta a szél). Így hosszú ideig véd a hidegtől, a széltől és az esőtől is.

A fenntartható ruhaápoláshoz (folttisztítás, régi ruháid átalakítása, elszakadt holmik javítása stb.) még több tippet és ötletet találsz ide kattintva.

*Electrolux összehasonlító teszt: 1 kg finom ruhanemű Delicate programon mosva kontra FreshScent programon felfrissítve.