Borítókép: Moss fenntarthatóbban: a 30 az új 40!

Moss fenntarthatóbban: a 30 az új 40!

Te hogy mosod a ruháidat? A berögzült szokások szerint, ahogy anyukádtól tanultad?

Az Electrolux The Truth About Laundry (Az igazság a ruhaápolásról)* című kutatásából megtudtuk, hogy Európában 10-ből 6-an így csinálják.

10 fok különbség, hatalmas változás

A riport rávilágít arra is, hogy ha a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanánk, akkor 35%-kal csökkenthetnénk az energiafogyasztást. Ez azt jelenti, hogy háztartásonként, évente 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket. Teljes Európára vetítve ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelentene, ami olyan, mintha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból.

Kattints a képre!

A fejlett technológiai megoldásoknak és speciális programoknak köszönhetően a 30°C-os mosás ugyanolyan hatékony lehet, mint a 40°C-os. Az Electrolux legjobb mosógépei például még azelőtt összekeverik a mosószert illetve az öblítőt egy kevés vízzel, mielőtt a dobba engednék a ruhákra. A vízben oldott mosószer és öblítő minden szövetszálhoz elér, így alaposan tisztítja és védi a szövetet.

Ráadásul, ha alacsonyabb hőfokon mosunk, kevesebb energiát használunk, és a ruhák sokkal tovább maradnak szépek és élénk színűek.

Tudtad, hogy a ruhacímkén feltüntetett hőfok a maximális értéket jelzi?

Ha a megadott értéknél alacsonyabb hőfokon mosod ruháidat, még hosszabb ideig megtartják eredeti formájukat, puhaságukat és színüket. Így hosszabb ideig hordhatod kedvenc holmijaidat. Ami a lelkednek, a pénztárcádnak és a környezetnek is jót tesz.

A fehérneműket, törölközőket és az ágyneműket továbbra is érdemes magasabb hőfokon mosni. De ha a farmereket, pólókat, pulóvereket, melegítőket, edzőcuccokat már csak 30 fokon mossuk, jelentősen csökkenthetjük a környezetterhelést.

Kattints a képre!

Te mennyire vagy tudatos?

Bár 10-ből 5-en tisztában vannak vele, hogy nem túl környezetbarát ahogy a ruháikat mossák, de nem tudják hogyan változtathatnának ezen. Arra a kérdésre, hogy miért nem mosnak alacsonyabb hőfokon, a megkérdezettek majd fele (47 %) azt válaszolta, attól tart, hogy ruhái nem lennének tiszták. A válaszadók 39 %-a amiatt aggódik, hogy alacsonyabb hőfokon a foltok nem jönnek ki a ruhákból, 21 %-uk pedig csak megszokásból választ magasabb hőfokot.

Érdekes, de talán nem meglepő adat, hogy a fiatalabb korosztály nyitottabb az alacsonyabb hőfokon történő mosásra. Európában a 18–34 év közötti felnőtt lakosság 45 %-a mos 30 fokon, míg a 45–54 év közöttiek csupán 31 %-a, míg az 55 év felettiek csupán 28 %-a.

*Európa 12 országában (Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság), 12 000 ember megkérdezése során gyűjtött adatok alapján.

Kattints a képre!